kadir evliyaoğlu
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
01 Haziran, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2412.1
  • BIST
    10400.48
  • BTC
    67625.487$
olay köşe yazısı üstü

“Yılbaşı Kutlamaları”

31 Aralık 2010, Cuma 14:44

Bugün gece yarısından sonra yeni bir yıla giriyoruz.

 Hıristiyanlara ait Noel gecesi bizde Yeni Yıl ve yahut Yılbaşı olarak bilinmekte ve Hıristiyan olmayan toplumlarda ve bölgelerde bu adet ve gelenekler “Yılbaşı Kutlamaları” adı altında yayılmaktadır.

Bizce yılbaşı ama Hıristiyanlarca Noel diye kutlanılan günün anlamı nedir?

Noel, her yıl (25 Aralık) tarihinde Hz. İsa’nın doğumunun kutlanıldığı Hıristiyan bayramı. Ayrıca Doğuş BayramıKutsal Doğuş veya Milât Yortusu olarak da bilinir.

 Noel, her yıl dünyadaki Hıristiyanların çoğunluğu tarafından (25 Aralık)'ta kutlanır. Kutlamalar (24 Aralık)'ta Noel arifesiyle başlar ve bazı ülkelerde (26 Aralık) akşamına kadar devam eder. Hıristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir.

Aslında Noel Baba efsanesinin altında Avrupa Pagan geleneği ve Hristiyanlık vardır. Noel, Hıristiyanlık ve batı kültürünün dünyada yaygın olmasından dolayı dünya kültürünü oldukça etkilemiştir

Gelelim bize.

Yılbaşını kutlayacak mısınız? Diye sorsam acaba nasıl cevaplar alırdım.

Biz yılbaşını evimizde geçiriyoruz. Her zamanki gibi televizyonumuzu izliyoruz. (televizyonda da yılbaşı gecesine has kutlama programları)

Eh biraz çerez, pasta, börek, çörekte olsa fena olmaz. Yemekte de

Hindi dolma olursa olmaz. O zaman da Hıristiyanlara benzeriz en iyisi bizimki farklı olsun. E peki ne olsun. He buldum tavuk dolma fena olmaz. Eh oda olmadı çeşit çeşit yemek yapıp şık bir sofra kurarım olur biter.

O kişiye sorsanız da yılbaşı gecesi ne yaptın? Eh… Ne yapım canım, yemeğimizi yedik, çayımızı içtik televizyonumuzu izledik sonrada yattık. Yâda, ya bir yere gidemedik ama ben kendi imkânlarımla bir şeyler yapmaya çalıştım.

Şöyle de olabilir. X eğlence mekânına gittik vur patlasın, çal oynasın. Şampanyalar patlattık oynadık, güldük, eğlendik. Anlayacağın günümüzü gün ettik. …

 Peki, Yılbaşı kutlanabilir mi, kutlanamaz mı?

Biz Noel’i kutlamıyoruz ki. Yeni bir yılı kutluyoruz diyenlerimiz olabilir. Yalnız, ikisi de aynı şey değil mi? Bu yılbaşı gecesi içinde Noel Baba ve onun Ren geyikleri, süslenen çam ağaçları, hindi yemekleri yok mu? Yahut Noel Babasız bir Yılbaşı gördünüz mü?

Yeni yılı karşılamaya karşı değilim. Ama! Bir Hıristiyan gibi karşılamaya karşıyım.

Hıristiyan geleneği olan yılbaşı kutlamalarını toptan din dışı ilan edip kötülemek mi gerek? Buna katılmıyorum. Bu bizim inancımızın dışında olsa bile Hıristiyan inancına has bir özellik olduğu için saygı duymak gerek diye düşünüyorum.

Ama (Elhamdülillah )Müslüman’ım diyen bizlerin, Hıristiyan geleneği ait olan bir yılbaşını aynı onlar gibi kutlamayı da hoş görmüyorum. Nitekim bu bir Hıristiyan geleneğidir.

Kafir’un süresin de ki

“Sizin dininiz size, benim dinim banadır.”Ayetini unutmayalım.

Hem onlar bizim Ramazan ve Kurban Bayramlarımızı kutluyorlarmı ki biz onların bayramlarını kutlayalım.

Sense Hıristiyan geleneklerine uyup çam ağacı süslüyor, yemekte hindi yiyor, yanında içki içiyorsun. Kendi dininin emirlerini çiğniyorsun. Neden mi en başta Allah içki içmeyi haram kılmış. Bu da yetmedi farkında olmadan Hıristiyanlık adetlerini de yerine getiriyorsun. Yeri gelince de ben “(Elhamdülillah) Müslüman’ım” diyorsun. Peki, bu nasıl bir Müslümanlıktır diye sormaz mılar insana.

Hiç unutmam, yıllar öncesiydi. Üniversite sınavına giriyordum. Yıl 1999 yer İstanbul Üniversitesi. İktisat Fakültesi. O zaman başörtüyle sınava alındık. Seneye de başörtü yasağı getirildi. Çocukken mahalleden anımsadığım bir arkadaş, yanına gittim. Selam, sohbet derken gözüm onun boynundaki kolyeye takıldı. Hz. İsa çarmıha gerilmiş süslü taşlı minyatürlü bir Haç. O dönemde İstanbul’da sıkça birçok kişinin boynunda bu kolyenin benzerlerini görmek mümkündü. Arkadaşa kusura bakma ama bu kolyeyi niye takıyorsun. Sonuçta bu kolye Hıristiyanlığın bir simgesi. Ben Müslüman olan birinin bu kolyeyi takmasını doğru bulmuyorum, dedim. Arkadaşta “Ben zaten hristiyanım”demez mi? Ben büyük bir şaşkınlık içinde  “ciddi misin?” dedim.”Evet” dedi. Ama sana katılıyorum. Çünkü bu kolye Hıristiyanlığın sembolü bir kolye. Etrafta bu tür kolye takanlar moda diye takıyorlar ama bu kolyenin ne anlama geldiğini bilmiyorlar. Ben Hıristiyan olduğum için bu kolyeyi takıyorum dedi.

Evet! Arkadaşla inancımız ayrı da olsa fikrimiz aynıydı.

Dönelim yılbaşına…

Ya inancımızın aynı olup ta fikrimizin ayrı olduğu bizlere ne demeli.

Mademki yeni bir yılı karşılayacaksın bir Müslüman gibi karşıla.

 İnsanlar sevdikleriyle oturup sohbet eder, güler eğlenirse İslam adına bunda ne sakınca olabilir ki. Yeter ki bir Müslüman’a yaraşır ve yakışır şekilde olsun.
 Bir Müslüman olarak kendimizi hesaba çekip, yanlışlarımızı görüp onları düzeltecek yönde kararlar alma dönemi olarak da bu geceyi değerlendirebiliriz. Yine bu gece ibadet ederek, geride bıraktığımız yıl içinde işlediğimiz günahlar için tövbe edebiliriz. Hiç olmasa birkaç dakika geçtiğimiz yılda neler yaptığımızı, hayatımızda Allah’ın bizden istedikleri konusunda ne kadar geride olduğumuzu, gelecek yılda kendimizi nasıl geliştirebileceğimizi düşünüp küçük bir muhasebe yapabiliriz. Hayatımızla ilgili önemli kararlara imza atmak o geceyi bizler için daha hayırlı hale getirmez mi?
Öyleyse yılbaşı gecelerini dinimize uygun geçirmemiz, hatta gelecek yıl için önemli kararların alındığı hayırlı zamanlar haline getirebilmemiz bizim için mümkün.
Hepimize Allah yolunda harcanacak, hayırlı bir yıl dilerim.”(Âmin)

 

 

Selam ve dua ile…

ay ışığı