İkinci ‘Ceket’ vakası yaşanır mı?
29 Ocak 2024, Pazartesi 15:25Ülkemiz 31 Mart 2024’de tarihinin en önemli yerel seçimlerinden birine gidiyor. Seçime girme hakkı bulunan siyasi partiler bir taraftan ittifak arayışını sürdürürken, bir taraftan da adaylarını belirliyor. Seçime girecek partiler için ittifak ne kadar önemliyse yerelde sevilen, sayılan, birikimi olan liyakat sahibi kişileri aday göstermek de o kadar önemlidir. Yani yerel seçimlerin genel seçimden ayıran en önemli özellik yerel dinamiklerin etkisidir. Dolayısıyla partiler aday belirlerken bu kritere özen göstermeye çalışmaktadır.
Yerel seçime start verildi. Liderlerin yaptıkları açıklamalarla tansiyon her geçen gün yükseliyor. Genel seçimde Cumhur ve Millet ittifakı ile diğer siyasi partilerin kurduğu ittifaklar yarışırken, yerel seçimlerde partiler genelde anketlerle aday belirlemeye çalışıyor. Buna rağmen bazı tercihler yerelde kabul görmüyor, parti genel merkezlerine tepki gösteriliyor.
AK Parti'nin kalelerinden sayılar GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa’da da başta AK Parti olmak üzere tüm partilerde büyükşehir ve ilçe belediyeleri için onlarca başvuru yapıldı, onlarca kişinin ismi geçti. Yerel dinamiklerin sahada yaptığı araştırmalarda özellikle geçmişin mirasını tüketen ve üzerine hiçbir şey koymadığı iddia edilen sel ve deprem felaketinde başarısız olduğu öne sürülen mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün yeniden aday yapılmayacağı yönündeydi. Fakat aday belirleme sürecinde yerel dinamiklerin görüşleri alınmayarak Beyazgül’ün yeniden aday gösterilmesi ile tepkiler çığ gibi büyüdü, bu yerel ve ulusal medyaya yansıdı.
FAKIBABA OLAYI YENİDEN GÜNDEME GELDİ
Şanlıurfa’da yakın geçmişte bir Ahmet Eşref Fakıbaba olayı yaşandı. Fakıbaba AK Parti adayı olarak girdiği 2004 yerel seçimlerinde Şanlıurfa Belediye Başkanı seçildi. 2009 yerel seçimleri öncesinde partisindeki temayül yoklamasında birinci olmasına karşın aday gösterilmedi.
Fakıbaba, aday gösterilmemesi üzerine Ocak 2009'da partiden istifa etti ve seçimlerde bağımsız aday olduğunu açıkladı. Saadet Partisi, Fakıbaba'nın adaylığına açık destek verdi. Bunu bazı diğer partiler de destekledi. 29 Mart 2009 tarihinde gerçekleştirilen seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 44'ünü alarak birinci olan Fakıbaba, yeniden Şanlıurfa Belediye Başkanı seçildi. Ertesi yıl Saadet Partisi'ne katıldı. Şanlıurfa, 2012 yılı sonunda "büyükşehir" statüsüne yükseltildi.
İKİNCİ ‘CEKET’ VAKASI YAŞANIR MI?
O dönem “ceketimi assam kazanır” mantığı gerçek olmadı ve seçmen AK Parti'yi cezalandırdı. Bugün de mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün yeniden aday gösterilmesine tepki her geçen gün artıyor. Beyazgül’ün aday gösterilmesi üzerine yerelde, yeniden ittifak adayı üzerinde arayışlar başladı.
AK Parti'den istifa eden Genel Başkan Danışmanı ve MKYK Üyesi Mehmet Kasım Gülpınar, Yeniden Refah Partisi’nden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olarak gösterildi. Yeniden Refah Partisi merkez ve diğer ilçeler içinde AK Parti'nin küskünleri ve bazı yerel yöneticileri aday göstermeye hazırlanıyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre, bazı partilerin de belli yerlerde aday göstermeyerek Mehmet Kasım Gülpınar’ı destekleyeceği yönünde bilgiler yer alıyor. Başta Siverek olmak üzere AK Parti'den istifalarda sürüyor.
Tüm bunlar yaşanırken mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, yapamadıkları hakkında özeleştiri verip, yeni projeler açıklaması gerekirken, kendisini eleştirenlere ateş püskürüyor, hatta daha ileriye giderek kendisini eleştiren bazı kişiler hakkında suç duyurusunda bile bulunuyor.
Tüm bunlar olup biterken AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu gelişmeler ışığında nasıl hareket edeceği merak konusu oldu. Erdoğan'ın bazı adayları gözden geçireceği kulislere yansıyor. Şanlıurfa yerel seçimle çok şeye gebe, yeni bir "ceket" vakası yaşanır mı hep birlikte göreceğiz. Bu yönde emareler var mı var.
Mehmet Kasım Gülpınar, Türk siyasetinde önemli bir yeri olan merhum Eyyüp Cenap Gürpınar’ın oğlu. Eyyüp Cenap Gülpınar dindar, muhafazakar, çiftçi ve hukukçu kimliğiyle biliniyordu. Anavatan ve AK Parti’den 5 dönem Şanlıurfa Milletvekilliği yapan Gürpınar, TBMM Başkanvekilliği ile Devlet Bakanlığı görevinde de bulundu. 2012 yılında vefat eden Eyyüp Cenap Gülpınar, sadece Şanlıurfa'da değil bölgede sevilen sayılan kişiliğiyle biliniyordu.
Oğlu Mehmet Kasım Gülpınar da babasının yolundan ilerliyor. Liyakat sahibi, bilgi birikimi, muhafazakar kişiliği ve yardımseverliğiyle bilinen Mehmet Kasım Gürpınar’ın Şanlıurfa'da tüm siyasi görüşlere hitap eden kişiliğiyle seçimin favorisi olarak görülüyor. Galiba bu seçimde de halkı küçümseyenler, ikinci ceket vakası yaşayabilir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.
Facebook Yorum