’1973'te başlatılan ve kısa adı GAP olan Güneydoğu Anadolu Projesi ülkemizin en uzun soluklu olmakla beraber gerek uygulamaya konulduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve gerekse ülkemiz açısından iktisadi ve sosyal bakımdan çok büyük ehemmiyete sahip bir projedir.‘
İnternette GAP‘la ilgili bir tarama yapmak istediğinizde karşınıza bu ve buna yakın bilgiler çıkar. Defalarca çeşitli nedenlerle kesintiye uğrayan GAP, her seçim dönemlerinde sığınacak bir propagandası olurdu. Terörün panzehirinin GAP olduğu her fırsatta dile getirildi.
Şimdilerde, ’Evet-Hayır‘ yarışının yaşandığı şu günlerde ise, GAP‘ın hiç bitmeyecek olmasından mı, yoksa bu anlamda inandırıcı olunamayacağından mıdır nedir kimsenin bu umut projesinden söz ettiği yok.
GAP Eylem Planı Diyarbakır‘da açıklandığında Recep Tayyip Erdoğan Başbakan‘dı.. ’Hükümetimiz bölgesel farklılıkları ortadan kaldıracak devasa bir adım atmaktadır. Bütün sorunlarımız için çare daha çok demokrasi ve daha çok özgürlüktür. Çare daha çok yatırım ve üretimdir‘ şeklindeki sözlerini bugün gibi hatırlıyorum.
2008-2012 Eylem Planı döneminde kazanımlarımız elbette oldu ancak hedeflerin bir çoğu gerçekleşemedi.
Mardin‘de yeni GAP Eylem Planı açıklandığında tarih 8 Mart 2015'i gösteriyordu, yani yerel seçimlere az bir zaman kalmıştı. Başbakanlık koltuğunda o dönem Ahmet Davutoğlu oturuyordu. 2018'de yeni Eylem Planı‘nın süresi dolduğunda yine hedeflenen projelerin gerisinde kalacağız. Yukarıda yayınladığımız haber bunun işaretlerini veriyor. Önümüzdeki yıl sonuna kadar sulu tarımda 1 milyon hektar rakamına ulaşmamız mümkün gözükmüyor. Diğer alanlarda da bölge yatırım hedeflerinin gerisinde..
Dün ulusal basın yazmıştı; Türkiye'nin hidroelektrik enerjisi üretiminin yarısı, GAP kapsamında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde faaliyete geçirilen HES'lerden sağlanıyor. Enerji yatırımlarında tamamlanma oranı yüzde 74'e ulaştı. Sulamalar ise yüzde 25'ler seviyesinde..
GAP‘la su kilometrelerce öteye Mardin Ovalarına götürülürken, Baraj yakınındaki Hilvan köyler hesaba katılmıyor.
Farz edin Hilvan‘da Atatürk Barajı‘na yakın bir köyde yaşayan bir çiftçisiniz, bırakın içme suyunu, kullanma suyu bile bulmakta zorlanıyorsunuz; bu tezata isyan etmez misiniz?
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.