TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanlar sıcak havalara karşı uyardı

Türkiye’nin en sıcak illerinden olan Şanlıurfa’da uzmanlar, özellikle kalp rahatsızlığı olan hastaların zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamaları konusunda uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Uzmanlar sıcak havalara karşı uyardı

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim üyesi Halil Fedai, vatandaşları sıcak havalara karşı uyararak, sıvı kaybına dikkat edilmesi gerektiğini ve günlük 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim üyesi Halil Fedai, son dönemde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarına karşı vatandaşları uyardı.

Harran Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim üyesi Halil Fedai, sıcak havaların kalp hastalarına etkileri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dr. Fedai, aşırı sıcakların vücuda yararı kadar zararı da olduğunu ifade ederek vatandaşların gündüz 10.00-16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları gerektiğini ifade etti.

Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim üyesi Halil Fedai

Aşırı sıcak havalarda kalp damar hastalıklarında artış izlendiğine dikkat çeken Dr. Fedai, “Son zamanlarda sıcağın etkisini göstermesiyle kalp üzerine daha fazla yük binmekte ve kalp, damar hastalıklarında bir artış izlenmektedir. Bunların başında kalp krizleri, ritim bozuklukları ve tansiyon düzensizlikleri gelir. Bu artış azımsanmayacak kadar fazla görülmektedir. Yaz döneminde bölgemizde nüfusun azalmasına rağmen kalp, damar hastalıklarında ciddi bir başvuru olmakta.” dedi. 

Dışarı çıkarken açık renkli ve pamuklu elbiselerin giyilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Fedai, “Kafein içeren içeceklerden uzak kalınması ve günlük ortalama 2-2.5 lt su tüketilmesi; Sık sık, az miktarda ve sindirimi kolay besinler tüketilmesi, yüksek protein içeren et ve kuruyemişten uzak durulması; Eğer dışarı çıkılacaksa açık renkli pamuklu giysiler giyilmesi gerekmektedir. Kalp ve ht hastalarının sıcak havalardan daha fazla kaçınması ayrıca ilaç düzenlemeleri için doktorlarına başvurmaları daha uygun olacaktır.” şeklinde konuştu.

Uygun tedbirlerin alınması durumunda kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin yaz mevsimini keyifli bir şekilde geçirebileceğini kaydeden Dr. Fedai, şunları söyledi:

“Sıcak havaların yol açtığı terlemeyle kalp atım hızı artar ve kan basıncı düşer. Aşırı sıcaklarda vücut ısısının yükselmesi sıvı kaybını da beraberinde getirir. Kalp hastalıklarını davet eden bu belirti ve şikayetlere dikkat edilerek uygun önlemler alınırsa kalp rahatsızlığı bulunan kişiler yaz mevsiminin ve tatilin keyfini çıkarabilir. Yaz sıcakları her insan için problem yaratabilir. Özellikle 50 yaş üzeri, aşırı kilolu ve kalp rahatsızlığı bulunan kişiler için tehlikeli olan sıcak havalarda, vücut normal sıcaklığını korumak için çalışır. Terlemek, derinin sıcaklığının vücuda eşit olarak dağıtılma çabasıdır. Bu çaba kalp hızını artırır ve kan basıncının düşmesine neden olarak kardiyovasküler sisteme ek bir yük bindirir. Bu yük bilinen kalp hastalığı olan kişilerde belirtilerin kötüleşmesine neden olabilir. Örnek olarak kalp damar hastalığı olan bir insanda göğüs ağrısı başlayabilir ya da kalp yetersizliği olan birinde nefes darlığı gelişebilir veya artabilir”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.