Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Koyuncu'dan cüzzam uyarısı

Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Osman Koyuncu, cüzzam hastalığının erken teşhis ve tedavi edildiğinde kesinlikle iyileşen bir hastalık olduğunu belirterek, " Erken tanı ve tedavi ile kalıcı sakatlıkların oluşması önlenebilir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2015 12:51
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Koyuncu'dan cüzzam uyarısı

Dünya Cüzzam Günü dolayısıyla açıklama yapan Dr. Osman Koyuncu,hastalığın çevresel sinirleri ve deriyi etkilediğini belirtti.Koyuncu, Cüzzam’ın yol açtığı fonksiyon kayıpları, sosyal damgalanma ve dışlanma gibi etkileri nedeniyle özel bir sağlık problemi olduğunu ifade ederek, “1980’li yılların başlarından bu yana yapılan etkili kampanyalar ve tedavide birden fazla ilacın birlikte kullanılması ile 16 milyondan fazla hasta tedavi edilmiş ve hasta sayısı önemli ölçüde azalmıştır. Dünyadaki cüzzam hastalarının çoğu Güneydoğu Asya, Afrika ve Batı Pasifik bölgesindendir. 2012 yılında dünyada yeni tanı alan hasta sayısı 232.857’dir.Lepra basilinin tek kaynağı insandır. Ağız ve burun salgıları ile yakın ve uzun süreli temas sonucu damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Çocuklar hastalığa karşı daha duyarlıdır. Basil çok yavaş çoğalır. Kuluçka süresi 3-12 yıl arasında değişir; ortalama 2-4 yıldır. Belirtilerin görülmesi bazen 25 yılı bulabilir” dedi.

 Duyu kayıplarına yol açar

Koyuncu, “Hafif deri belirtisinden, geniş yayılımlı çevresel sinir sistemi, göz, kemik, adale ve diğer dokuların tutulduğu, şekil bozuklukları ve sakatlıkların geliştiği bir tabloya kadar değişir. Sinir fonksiyonunu bozar ve duyu kayıplarına yol açar. Bazen deride kabarık ve keskin kenarlı deri lezyonları (tüberküloid plak) gelişir.Cüzzam pek çok deri ve sinir hastalığını taklit eder. Hastaların büyük bir kısmında lepra tanısı basit muayenelerle konabilir. Ailesinde lepra hikayesi olan kişilerde de tanı kolaylıkla konulabilir. Burun ve deriden alınan örneklerin incelenmesiyle tanı konur. Lepra karaciğer ve böbrek tutulumu dışında hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Hastaların büyük kısmı toplumdaki diğer ölüm nedenleriyle kaybedilirler.Cüzzam, erken tanı konulduğunda tedavisi kesin olarak yapılabilen bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi ile kalıcı sakatlıkların oluşması önlenebilir” diye konuştu.

 Türkiye’de 1044 kişi’de saptanmıştır

Tedavide, Dünya Sağlık Örgütü’nün uyguladığı çok ilaçlı tedavi protokolü olduğunu aktaran  Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Osman Koyuncu,şunları söyledi:”Ülkemizde ve dünyada bu tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır.DSÖ lepra için eliminasyonu, hastalık sayısının yıllık 10.000’de 1 vakanın altına indirilmesi olarak tanımlamış olup, ülkemizde de hastalık sayısı yıllık 10,000’de 1 vakanın altındadır.Ülkemizde 2014 yılında kayıtlı lepralı hasta sayısı toplamda 1044 olarak saptanmıştır. 2014 yılında 6 yeni vaka tespit edilmiştir.Lepra hastalarının tedavi ve takipleri deri ve zührevi hastalıklar kliniklerinde yapılmaktadır. Ayrıca Deri ve Tenasül Hastalıkları Dispanserleride lepra hastalarının takiplerini yapmaktadır.Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır.” (Haber Merkezi)

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.