Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mırra geleneği devam ediyor

Genellikle, misafirlere ikram etmek, ya da düğün yemeklerinden sonra servis edilmek üzere hazırlanan mırra Şanlıurfa’da gelenek haline geldi.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2017 09:17
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Mırra geleneği devam ediyor

Haber: Mehmet Kaması

Rivayetlere göre Arap kentlerinden geldiği söylenen mırra, özellikle Şanlıurfa ve çevresinde içilen geleneksel bir kahve olarak ön plana çıkıyor.

TAZİYELERDE GELENEK HALİNE GELDİ

Genellikle, misafirlere ikram etmek, ya da düğün yemeklerinden sonra servis edilmek üzere hazırlanan mırra, özel fincanlarla sunuluyor. Düğün ve misafirlikten sonra mırranın yeni durağı taziye evleri oldu. Taziye evlerinde taziye ziyaretlerine gelen misafirlere mırra ikram edilmeye başlandı. Güneydoğu Anadolu'da sunumu bir gelenek haline gelen mırranın içimi sırasında, fincanının kesinlikle yere konulmaması gerekiyor. Fincanı yere koymak mırrayı hazırlayana hakaret anlamına geliyor. Yanlışlıkla yere bırakılırsa mırrayı ikram eden kişi karşılığında bir şeyler talep edebiliyor. Oldukça acı bir kahve olan mırra, özellikle ağır yemeklerden sonra içiliyor.

MİRAS OLARAK KALIYOR

Mırra, farklı aşama ve hazırlanış biçimlerinden geçerek bu ismi alıyor. Halk arasında içilen kahve, toplumların yaşayış biçimlerine göre değişiyor. Urfa yöresinin saygın ve varlıklı ailelerine miras olarak kalan mırra geleneği, konaklardan, büyük çadırlardan bugüne kadar gelmiştir. Bugün ise genellikle düğün yemeklerinden sonra veya vefat eden kişinin başsağlığı taziyelerinde, Mırra ikram edilir. İkram geleneğine göre misafir gelince, Sohbet edilirken, misafirlikten kalkarken tekrar ikram edilir. Halk arasında buna 'kovma' denir.

MIRRA NASIL HAZIRLANIR?

Mırranın hazırlanışı şöyle:

"Gümgüm (Büyük Cezve) su ile doldurulur, ocağa konur. Su kaynadıktan sonra yarım kilo kahve içine atılır. İki saat kaynadıktan sonra ateşten indirilir. 20 dakikalık süzülmeye bırakılır, daha sonra tekrar ateşe konur. Yarım kilo kahve daha içine atılır ve tekrar 20 dakika bekletilir. Buna şerbet adı verilir. Şerbet işi bittikten sonra kahve 2 saat daha kaynatılır ve süzülmeye bırakılır. Böylece mırra hazırlanmış olur. Daha sonra mırra isteğe göre termos ve şişelere doldurularak kaldırılır, ihtiyaç halinde küçük cezve içinde ısıtılarak sıcak bir şekilde iki tadımlık ikram edilir."

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.