Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğan, velileri kötü karne konusunda uyardı

18 milyon öğrencinin heyecanla beklediği yarıyıl tatiline 1 gün kala Şanlıurfa Rehberlik Araştırma Merkezi Psikolojik Danışmanı Bozan Doğan, düşük notla eve giden çocuklara karşı ailelerin nasıl davranacağı, hangi hatalardan kaçınması gerektiği konusunda uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2017 09:14
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Doğan, velileri kötü karne konusunda uyardı

Haber: Murat Doğan

18 milyon öğrencinin heyecanla beklediği yarıyıl tatili ile öğrenciler ve aileleri karne heyecanı yaşayacak. Kimi öğrenci aradığı not ortalamasını bulurken kimi de hayal kırıklığına uğrayacak. Ancak kötü notlardan dolayı çocuğun suçlanmaması gerektiğini belirten Şanlıurfa Rehberlik Araştırma Merkezi Psikolojik Danışmanı Bozan Doğan çocuklara karşı nasıl davranılacağı konusunda ebeveynleri uyardı.

Ebeveynlerin karnesinde zayıf olan çocuğu suçlamasının kötü bir sonuca neden olacağını söyleyen Bozan Doğan, Her ailenin çocuklarından okul başarısı ile ilgili beklentisi olduğunu, bu beklentinin çoğunlukla çocuğun yüksek not alması yönünde olduğunu, bu beklenti karşılanmadığında ise genellikle ailelerin çocukta değersizlik duygusu yaratacak, özgüveni düşürecek şekilde tepki verdiklerini belirtti.

‘Başarı eksenli bir bakış açısı duygusal yakınlığı da zedeliyor’

“Bir dönem boyunca okula gidip tatile, dinlenmeye ihtiyaç duyan öğrenci, ailenin yıkıcı tepkisi yüzünden kısa süreli tatili, çok kötü geçirebilmekte ve yeni döneme kötü bir başlangıç yapmasına sebep olabilmektedir.” diyen Psikolojik Danışman Bozan Doğan, Başarı eksenli bir bakış açısı ebeveyn çocuk arasındaki duygusal yakınlığı da zedeleyebilmektedir.” dedi.

‘Aileler önce kendilerini süzgeçten geçirmeli’

Ebeveynler, eve karnesinde düşük notla giden çocuğu suçlamadan önce, kendilerini süzgeçten geçirmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, “Karne sonucuyla ilgili değerlendirmeyi çocukla birlikte yapıp bu sonuçlar üzerine çocukla konuşmakta fayda var. Öğrenci kişisel sorumluluğuyla ilgili farkındalığa varması temel amaç olmalı. Örneğin düşük ders notlarının sebebini okula, öğretmene bağlamak, ya da ebeveynlerden birini bu notların sorumlusu olarak göstermek hatalı bir tutum olur. Bununla birlikte aile içi çatışmaya, karşılıklı suçlamalara dönüştürecek tutumdan uzak durmak gerekiyor.” diye konuştu.

‘Bu hatalar karne almadan önce başlıyor’

Karnenin alınmasına az zaman kala bu hatalı davranışların ortaya çıktığının altını çizen Psikolojik Danışman Bozan Doğan, “Bu hatalar daha karne haftası okula gidip öğretmenlerden yüksek not talep etmekle başlıyor. Sonrasında, düşük not alan çocuğuna yönelik fiziksel ya da psikolojik şiddet göstermesi, çocuğu okuldan alma tehdidinde bulunması, çocuğun kendine ait özel şartlarını göz önünde bulundurmadan diğer öğrencilerle kıyaslanması, çocuğun karnesine yönelik olumlu ya da olumsuz hiçbir tepkinin verilmemesi, başarılı sonuçlarla ilgili olumlu geri bildirimin verilmemesi, yarıyıl tatili boyunca ceza olarak çocuktan ders çalışmasını isteyip arkadaşlarıyla görüşmesine izin verilmemesi gibi hatalar yaptıklarını görebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilere tatil önerisi…

Öğrencilerin tatil dönemini nasıl geçirecekleri konusunda öneriler sunan Danışman Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrencilerin tatil dönemini dinlenerek, sosyal aktiviteler yaparak, biraz da gelecek döneme hazırlık yönünde kitap okuyup motive olarak geçirmelerini önerebiliriz, TEOG ve YGS sınavlarına hazırlanan öğrenciler için de tatil bir ihtiyaçtır. Tamamıyla ders çalışmayı bırakmadan biraz dinlenmeleri ve aileleriyle daha fazla zaman geçirmeleri için fırsat olarak görebilirler. Ailelere, çocukların ikinci döneme daha iyi başlamaları adına çocuklarına güvendiklerini onlara destek olacaklarını ifade etmeleri önemli, ikinci dönem başlayınca ilk dönemin muhasebesini sınıf öğretmeni ve okul psikolojik danışmanıyla yapıp neler yapılması gerektiği konusunda onlardan destek almasında fayda var. Tüm öğrenci ve öğretmenlere güzel bir tatil geçirmelerini diliyorum.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.