Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ağlayan gelin, Urfa ile gülecek

Doğu ve Güneydoğu Anadolu dağlarında yetişen nadide çiçek türlerinden olan ve  "ağlayan gelin" olarak nitelendirilen ters laleler, baharın gelişiyle çiçek açtı.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2018 12:51
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Ağlayan gelin, Urfa ile gülecek

Haber: Hasan Ray

Türünün kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olan ters lalenin yok olmaması için Şanlıurfa GAP Tarımsal Ve Araştırma Müdürlüğü tarafından 2 yıl önce başlatılan bitkisel üretimi geliştirme projesi kapsamında ters lale, Adıyaman lalesi ve Şemdinli lalesi soğanları özel bir ekip tarafından toplanarak kurulan tesiste yetiştirilmeye başlandı.

Üç farklı lale türü yetiştiriliyor

Şanlıurfa Toprak Su Araştırma Tarımsal Aştırma Enstitüsü bünyesindeki tesiste ters lale, Adıyaman lalesi ve Şemdinli lalesinin yok olmaması için başlatılan yetiştirilme çalışması sonuç verdi. Çalışmalar kapsamında toprakla buluşturulan laleler, baharın gelişiyle çiçeklenmeye başladı. Bu proje ile Adıyaman, Şemdinli lalesi ve Karacadağ’da yetişen ters lale’nin tükenmesinin önüne geçildi.

Bitkinin tükenmesinin önüne geçilecek

Akçakale yolu üzerinde kuruşlan tesiste üretimine başlanan ters lale’nin soyunun tükenmesinin önüne geçilmekle beraber Türkiye ve dünya pazarlarına da açılması hedefleniyor. Bitkisel üretimi geliştirme projesinin sorumlusu Ufuk Rastgeldi, dünyada türünün tükenme noktasına geldiğini belirterek, başlatılan projenin ve bu kapsamda kurulan tesisin çok büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Kozmetik alanında kullanılıyor

Farklı bölgelerden itina ile topladıkları soğanları yani lalelerin tohumlarını koruma altına alarak üretime başladıklarını söyleyen Ufuk Rastgeldi, “Ters laleler kozmetik alanında da kullanıldığı için oldukça önemli bir üründür. Proje kapsamında lalelerimizi üretmeye devam edeceğiz. Başarılı olduğumuz takdirde ters lale, Adıyaman lalesi ve Şemdinli lalesini dünya pazarına sunacağız” diye konuştu.

Doğal ortamda yetişmesi sağlanacak

Bu projenin ters lalelerin kendi doğal ortamlarında yetişmesini garantiye almak adına önemli olduğunu belirten Rastgeldi, “Projedeki temel amaçlarımızdan biri de; bu bitkilerin kendi doğal ortamlarından sökülmesinin önüne geçmektir. Bu şekilde üreticiye alternatif bir bitki oluşturmak ve bu üretimi yaygınlaştırmak aynı zamanda da yetiştiricilere benimsetmek istiyoruz. “şeklinde konuşarak projenin önemine dikkat çekti.

‘Doğal haliyle ıslah edeceğiz’

Proje ile birlikte bitkilileri yetiştirerek ve çoğaltarak ve daha sonra bölge çiftçisine vereceklerini kaydeden Rastgeldi, “Bu üretimi yaygınlaştıracağız. Tabi bu bir başlangıç malumunuz ülkemiz bitki örtüsü yönünden çok zengin bir ülke, bu doğal zenginliklerimizi katma değere dönüştürmek istiyoruz. Halkımızın dikkatini bu yöne çekmek için doğal soğanlı bitki üretimine devam edeceğiz. Bu bir başlangıç akabinde şuan ticarete konu olmayan pek sektörün tanımadığı bitkileri de zamanla doğal şekliyle ıslah ederek yaygınlaştıracağız” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.