MENU
  • RÖPORTAJ
  • İLAN
  • DÜNYA
  • KÜLTÜR VE SANAT
  • MEDYA
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • E-GAZETE
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • TAZİYELER
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • E-Gazete
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Şanlıurfa Olay Gazetesi - Urfa Haber
DOLAR18.8318
EURO20.2371
GR ALTIN1134.0
ÇEYREK1865.9
Şanlıurfa
Şanlıurfa Olay Gazetesi - Urfa Haber
Şanlıurfa Olay Gazetesi - Urfa Haber
  • ÖZEL HABER
  • ŞANLIURFA
  • BÖLGE
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • GÜNCEL
  • SAĞLIK
  • GAP VE TARIM
  • EĞİTİM
Kapat

Theseus’un Gemisi

Ana SayfaYazarlarHalil Koçakoğlu
30 Aralık, 2019, Pazartesi 08:10 2314
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

Antik Yunan tarihçisi Plutarch tarafından kaleme alındığı tahmin edilen Theseus Paradoksu ya da Theseus’un Gemisi ilginç bir düşünce deneyidir. Bu anlatıya göre Yunan mitoloji kahramanı ve Atina’nın kurucusu olan Theseus, bazı deniz savaşlarını kazanmış ve Girit’te bir labirentin içinde yaşayan boğa başlı insan gövdeli Minotor’u yok etmeyi başarmıştır. Atinalılar bu zaferi unutmamak ve onurlandırmak için Theseus’un Gemisi’ni hatıra olarak saklamak isterler. Fakat her şey gibi gemi de eskimekte ve çürümektedir. Yıllar içinde eskiyen parçaları değişen geminin bir süre sonra eski hiçbir parçası kalmaz.

Paradoks işte burada başlar. Tüm parçaları birbirinin aynı olan parçalar ile değişen gemi hala Theseus’un Gemisi midir yoksa başka bir gemi midir?

Çocuklarla felsefe atölyelerinin en sevilen ve sık sık yapılan çalışmalarından biridir aynı zamanda Theseus’un Gemisi. Bu çalışmayı 2, 3, 4 ve 5. Sınıflar düzeyinde farklı okullarda yaptım. Özellikle 5.sınıflarla yapılan çalışmalarda okulun en başarılı ve en başarısız sınıflarına konuk oldum. Bir de 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin karma bir şekilde olduğu özel bir okulda çalıştım.

Bu paradoksta çalıştığımız esas konu “bir şeyi o şey yapan şey nedir?” Tabi buradan yola çıkan tartışma öğrencilerin düşünceleri ile farklı alanlara kayabiliyor. Zaten çocuklarla felsefe yapmanın temel mantığı da bu. Verecekleri yanıtların doğru veya yanlış olmayacağını, her düşüncenin paydaşlara farklı bir yol önermesi açısından önemli olduğunu her çalışma öncesinde söylüyorum. Çocuklar yanlış yapma korkusu olmadan düşünce geliştirdiklerinde daha özgür oluyorlar ve bu özgürlük oldukça yaratıcı söylemlerin doğmasını sağlıyor. Yani net sayılarının yarıştırıldığı bir deneme sınavı değil bu. Daha önceki yazılarımızda söylediğim gibi felsefe atölyelerinde felsefe tarihi verilmiyor. Felsefe tarihinden veya günlük olaylardan yola çıkarak düşünme yolları geliştiriliyor. Fakat, bazen yeri geldiğinde ulaşılan düşüncenin felsefe tarihinde yeri varsa bunu söylüyorum. Bu çalışmalarda önemsediğim bir şey de önemli kavramların çocuklara verilmesi. Çocuklar bu kavramlarla basit cümleler kurabilseler bile önemli bence.

Yukarıda değindiğim gibi bu çalışmada esas soru “bir şeyi o şey yapan şey nedir?” Atölyede benim ve öğrencilerin tartışmanın gidişatına göre  ortaya attığı sorular şunlardı:

*Parçaları değiştirilen gemi Theseus’un gemisi mi yoksa başka bir gemi midir?

*Bu gemi Theseus’un gemisi olmaktan ne zaman çıkmıştır?

*Bir bebek olarak ben büyüyüp anne veya baba olduğumda artık başkası mıyımdır?

*Yazı yazma işlevini kaybeden bir kalem hala kalem midir?

Çocukların bir kısmı kesinlikle bu geminin artık Theseus’un Gemisi olmadığı yönünde fikir belirtiyor. Buna sebep olarak da o geminin en küçük bir parçası değiştiğinde artık o olamayacağını söylüyorlar. Bazı öğrenciler bir parçası değiştiğinde bir şeyin tamamen değişmiş olacağını söyleyerek bu ifadeyi genelliyor. Çünkü ortaya çıkan şey artık yeni bir şeydir.

Yine bu öğrencilerden bazıları Theseus ve adamlarının, parçası değişmiş bu gemiye hiçbir zaman ayak basmamış olmalarından ötürü aynı gemi olmayacağını ifade eder. Birkaç öğrencinin ise düşüncesi o geminin geçmişe yönelik hiçbir anıya sahip olmamasından ötürü Theseus’un gemisi olamayacağı yönünde. İlk gemiyi yapan ustaların artık olmaması da yine yeni geminin Theseus’un gemisi olmadığı yönünde düşünenlerin argümanları.

Öte yandan bu geminin yine de eski gemi olduğunu iddia edenler ise isimden yola çıkıyorlar. Bu geminin adı değişmediği sürece gemi yine o gemidir. Parçalarının değişmiş olması önemli değildir. Bu iddiasını güçlendirmek isteyen bir öğrenci şöyle bir örnek veriyor;

Diyelim ki ünlü isme sahip bir okul var. Bu okul çok eskidiği için yıkılıp yerine çok daha görkemli bir okul yapılıyor. Bu okul hala o isme sahip bir okul olduğu için hala aynı okuldur. Aynı görevi gören parçalar ile değiştirildiği için geminin aynı olduğunu düşünen öğrenciler de var.

Konuyu biraz daha çetrefilli hale getirmek için soruyu değiştiriyorum. Parçaları değişen gemi artık eski gemi değil ise kaçıncı parçadan sonra gemi artık eski gemi değildir?

“İlk parçası değiştiğinden itibaren artık eski gemi değildir.” diyor bir öğrenci. “Parça sayısını yüz olarak düşünürsek 51. parçadan sonra gemi değişmiştir.” diyor bir başkası. Bir başka öğrenci ise tüm parçalar değiştikten sonra ancak o gemiye eski gemi denmeyeceğini ifade ediyor. Fakat geminin değiştiğini düşünen öğrencilerin çoğunluğu geminin tüm parçalarının ancak yüzde 70-80’lik bir kısmının değişmesinden sonra geminin değişmiş olacağını ifade ediyor.

Çocuklara bir kalem göstererek ona niçin bir kalem dediğimizi soruyorum. Çocuklardan gelen yanıtların önemli bir kısmı onun amacına yani yazı yazma özelliğine bağlı olarak tanımladığımız yönünde. Büyük bir kısmı da onun her zaman bir kalem olarak bilinmesinden yani isminden dolayı öyle bilindiğini söyledi.

Çocuklardan tartışmamızla ilgili soru üretmelerini istiyorum. Bir öğrenci kalemin yazı yazma özelliğinin kaybolması durumunda ona yine bir kalem denilip denilmeyeceğini soruyor. Çocukların büyük kısmı yine de ona kalem denileceğini çünkü görüntüsünün ve isminin hala bu yönde olduğunu savunuyor. Bir başka öğrenci farklı bir şey soruyor: “Yazı yazma özelliği kazanmış fakat asıl görevini yapamayan bir klima kumandası nedir o zaman?”

Theseus’un Gemisi çok daha farklı sorular ve benzetmelerle uzayıp gidebilecek bir tartışma. Bir şeyi o şey yapan şeyin ne olduğu sorusu felsefe tarihinin en eski sorularından biri. Bu soruya en ünlü yanıtları verenler arasında Platon ve Aristo’da var. Öğrencilerimizin verdiği cevaplar özellikle Aristo’nun cevapları ile örtüşüyor. Yani küçük dediğimiz çocuklar; deneme sınavında “sabah karşılaştığımız kişiye nasıl selam veririz?” türünde zihinsel hiçbir beceri kazandırmayan sorulara yanlış cevap veren çocuklarda bu tartışmalarda Aristo’nun düşüncelerine ulaşabiliyorlar.

Çocukların eleştiren, akıl yürüten, disiplinler arası ilişkiler kuran bir zihinsel yapıya sahip olmaları bu tarz felsefe atölyeleri yapmakla mümkün. Elbette bu tarz tartışma şekilleri okullarımızda farklı isimler farklı şekiller altında (deneme sınavlarından arta kalan zamanlarda) yapılıyor. Fakat P4C’nin bence en önemli yönü eleştiren, ilişki kuran ve sorgulayan bir zihinsel gelişime odaklanmış olması. Bu yüzden bütün okullarımızda haftada en az bir saat de olsa felsefe atölyelerinin yapılması gerektiğine inanıyorum.

Halil Koçakoğlu

    iletişime geç

    Halil Koçakoğlu

    Köşe Yazarları
    Hamza Tavas
    Hamza Tavas Şanlıurfa OSB seçime gidiyor ;
    Nevzat Bingöl
    Nevzat Bingöl Helalleşme Değil Hesaplaşma
    Abdulkadir İKBAL
    Abdulkadir İKBAL Kürtlerle ilgili hiç bir şey yok.
    Celal Çiftçi
    Celal Çiftçi 2023 yılını İslam turizmi açısından fırsata çevirmek lazım
    Mehmet Faraç
    Mehmet Faraç CHP, Güneydoğu, çıkmazlar!
    Ahmet Furkan Demir
    Ahmet Furkan Demir SAHİPSİZ ŞEHİR VEYAHUT URFA
    Müslüm Abacıoğlu
    Müslüm Abacıoğlu Dört Mezhebe Göre Guslün Farzları
    Ercan AKKAR
    Ercan AKKAR Sporu siyasete alet etmeyin….
    Ferit Bugenç
    Ferit Bugenç Bir arayışım var
    Halil Manuş
    Halil Manuş Boşuna mı bizim çocuklar demiştim
    Cengiz ERDİL
    Cengiz ERDİL Taş ocağından çıkan tarih
    Nail Kadirhan
    Nail Kadirhan Diyarbakır’da “Serok Ahmet”, Antalya’da “Yörük Ahmet”,
    Aziz Ilgazi
    Aziz Ilgazi Küresel ekonomik ahlak krizi ile karşı karşıya kaldık.
    Mustafa Kaplan
    Mustafa Kaplan NE MATERYALİZM,NE İDEALİZM.DOĞRUDAN HAKİKAT -İ KUR'ANİYE
    Halil Çuhadaroğlu
    Halil Çuhadaroğlu Görmemezliğe, duymamazlığa gel Aklını çalıştır
    Murat Toprak
    Murat Toprak AVUKATLIK YASASI ÜZERİNE
    Mehmet Fethi Göktepe
    Mehmet Fethi Göktepe Boş Tabak Dolmuyor
    Hüseyin Acarlar
    Hüseyin Acarlar Bugün 18 Aralık...
    Abdulkadir SELVİ
    Abdulkadir SELVİ İmamoğlu’na siyasi yasak getirilmesine karşıyım
    Muhammet OLUKLU
    Muhammet OLUKLU Hayvancılık Acilen Yoğun Bakıma Alınmalı!
    Bilal BEBE
    Bilal BEBE Ne Zeman Türkiye Diyeceksiniz
    M. Sıtkı Aloğlu
    M. Sıtkı Aloğlu NATO İyice cıvıttı...
    Şerif Kurtuluş
    Şerif Kurtuluş İki Kenan bir milyoner
    Doğan BEKİN
    Doğan BEKİN Uluslararası Melson Mandela Günü
    Ömer Ağ
    Ömer Ağ TEDAVİ
    Memduh Önay
    Memduh Önay Yerli ve milli olan her şeye karşılar!
    Mehmet Ali Kulat
    Mehmet Ali Kulat EFENDİM...
    Şemsettin Kaya
    Şemsettin Kaya TÜRKİYE BİRDEN ÇOK CEPHEDEN KUŞATILMAK İSTENİYOR .! 
    Şems Polat
    Şems Polat EZ QELANDİM
    M. Barış Durak
    M. Barış Durak Büyük girdap KIBRIS... 
    Selehattin Canbeyli
    Selehattin Canbeyli Köy Odaları
    Halil Koçakoğlu
    Halil Koçakoğlu EMEK VERMEK
    Hüseyin GÜZEL
    Hüseyin GÜZEL UZAKLAŞTIRMA DEĞİL, UZLAŞMA SAĞLANMALI !      
    Misafir Kalem
    Misafir Kalem “Çamur at izi kalsın”ın son kurbanı Batuhan Mumcu oldu
    Oğuz Haksever
    Oğuz Haksever “SOLUK MAVİ NOKTA”DA BİR SAVAŞ DAHA…
    Dilek Çiftçi
    Dilek Çiftçi Minyeli Abdullah
    Nureddin KAYA
    Nureddin KAYA GÖÇ VE GÖÇMENLER
    İlyas TONGÜÇ
    İlyas TONGÜÇ 20 TEMMUZ BARIŞ HAREKATI
    Aziz İlgazi
    Aziz İlgazi Ticaret savaşlarında galibiyet yoktur
    Halit Açar
    Halit Açar Eşkıyaya Müsamaha Gösterilmez
    Turgay TÜRKER
    Turgay TÜRKER Prof. Dr. Veysel Eroğlu Uyarıyor: “Festival yapacakları yerde su şebekelerini yenilesinler.”
    Mehmet Kemal Uğuzlu
    Mehmet Kemal Uğuzlu HARRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİNİN GURURU EMİN ELLER İNSANLARA EMNİYET VERİR
    Salih İlhan
    Salih İlhan Meşhur milyarderin son yazısı
    Mutlu Güneş
    Mutlu Güneş Harran Ovasında yem bereketi!
    Bizi Takip Edin
    Facebook
    Twitter
    Instagram
    Youtube
    Şanlıurfa Olay Gazetesi - Urfa Haber
    KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

    Şanlıurfa Olay 2021 | Yazılım: Onemsoft

    Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle