MENU
  • RÖPORTAJ
  • İLAN
  • DÜNYA
  • KÜLTÜR VE SANAT
  • MEDYA
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • E-GAZETE
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • TAZİYELER
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • E-Gazete
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Şanlıurfa Olay Gazetesi - Urfa Haber
DOLAR18.8515
EURO20.2197
GR ALTIN1132.6
ÇEYREK1865.2
Şanlıurfa
Şanlıurfa Olay Gazetesi - Urfa Haber
Şanlıurfa Olay Gazetesi - Urfa Haber
  • ÖZEL HABER
  • ŞANLIURFA
  • BÖLGE
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • GÜNCEL
  • SAĞLIK
  • GAP VE TARIM
  • EĞİTİM
Kapat

Mutluluk Hesabı

Ana SayfaYazarlarHalil Koçakoğlu
21 Ocak, 2020, Salı 08:52 1475
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

(Müzede Mutluluk Sorgulaması)

İngiliz felsefeci Jeremy Bentham mutluluğun formüle edilebilen bir kavram olduğunu düşünmekteydi. İnsanı acı ve haz organizması olarak gören Bentham, mutluluğun niceleştirilebileceğini ve bilimsel olarak ölçülebileceğini iddia ediyordu. Bu iddiası doğrultusunda da insan doğasının bilimsel olarak tanımlanabileceğini ve mutlu insanlık için daha bilimsel bir ahlak ve siyasi sistemin oluşturulması gerektiğini ifade ediyordu. Bentham bu formülasyona ‘’mutluluk hesabı’’ adını vermişti. Bu hesaba göre en fazla sayıda insanın en büyük mutluluğunu sağlamak temel amaç olmalıydı. Bir hükümetin asıl işlevinin okullar, hastaneler, yollar yapmak olduğunu çünkü çok sayıda insanın bu şekilde mutlu olacağını söyleyen Bentham’ a göre ne kadar çok insan bunlardan memnun kalırsa mutluluk o kadar çok artacaktır. Bu maddi mutluluğu arttırmanın en iyi yolunun ise kapitalizm olduğunu öne sürer Bentham.

Üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerimizden oluşan on kişilik bir grupla Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi’nin Roma Meydanı olarak bilinen kısmında felsefe atölyesi gerçekleştirdik. Daha önce okulda farklı bir grupla da yaptığımız atölyemizin konusu ‘’mutluluk’’ kavramı üzerineydi. Öğrencilerimize uyaran olarak Peter Worley’in Felsefe Makinesi kitabında da yer alan “Prens ve Domuzcuk” hikayesini verdik. (Domuz, bizim toplumuzda tanınmayan, tanındığı ölçüde de sevilmeyen ve olumsuz çağrışımlar yapan bir hayvan olduğu için ben kuzu demeyi tercih ettim.) John Stuart Mill’in ‘’Faydacılık’’  adlı kitabında geçen temanın sorusu şöyleydi:  “Mutsuz bir prens olmak mı yoksa mutlu bir domuzcuk (kuzucuk) olmak mı daha iyidir?”

-Ben kuzucuk olmayı tercih ederdim, çünkü kuzu olmak nasıl bir şey merak ediyorum hem çok eğlencelidir. Gün boyu kırlarda hiçbir işiniz olmadan dolaşabiliyorsunuz.

-Ben de kuzu olmak isterdim. Kimse benden hiçbir şey istemeyecek ve ben sadece yemek yiyip oyun oynayabileceğim.

-Ben mutsuz da olsa prens olmak isterim. Prens olarak ister mutlu olurum ister mutsuz bunun kararını ben veririm.

-Prens olmak isterdim, çünkü şu an mutsuzsam bile ileride mutlu olurum.

-Kuzucuk olmak istemem çünkü kurban bayramı var.

-Kuzucuk olmak isterim çünkü onlar sınava girmiyorlar ve ders çalışmak zorunda değiller.

-Prens olmak isterdim, çünkü hayvanlar mutluluğun ne olduğunu bilmezler.

Soruyu farklılaştırmak için iyi bir fırsat oluşturuyor bu söylem. “Arkadaşınızın söylediğini tartışalım: Hayvanlar mutluluğu bilmezler mi?’’

-Bence bilirler. Oyun oynayıp, koşturuyorlarsa mutlu oldukları içindir.

-Hayır, bilmezler, çünkü onlar düşünemezler.

-Hayvanlar mutluluğun ne olduğunu düşünmeseler bile mutlu olabiliyorlar.

-Mutluluğu bilip bilmediklerini bilmiyorum ama hayvanlar bize göre daha rahatlar. Hiç dertleri yok.

-Nasıl yok? Onları yiyoruz ya!

-Biz onları yiyene kadar bunu bilmeden rahat rahat yaşıyorlar.

Burada söze girip yaşamımıza dair bizi üzecek veya endişelendirecek şeyleri bilmemenin yarattığı mutluluğun gerçek bir mutluluk olup olamayacağını sormak istiyorum fakat bunun öğrencileri fazlaca yönlendireceğini düşündüğüm için vazgeçiyorum. Bu soruşturmadan beklenen süreç mutluluk kavramının tartışılması. Bu kavramın tartışılmasına çocukların kendi oluşturacakları süreçle ulaşmalarını istiyorum fakat, çocukların söylediklerinden yola çıkarak yeni bir soru soruyorum:

-Biraz evvel arkadaşınız hayvanların mutluluğu bilemeyeceklerini çünkü onların düşünemediklerini söyledi. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Düşünmenin mutlu olmaya veya olmamaya bir etkisi var mıdır?

-Bence hayır. Hayvanlar düşünemezler fakat mutlu olurlar.

-Evet vardır, çünkü biz düşünerek nasıl mutlu olacağımızı buluruz.

-Düşünebilmek önemlidir. Eğer düşünemeseydik şimdi oturduğumuz müze gibi yerlerimiz olmazdı. Müzenin içinde yer alan eserleri yapamazdık. Mutlu olmak için de düşünmek önemlidir.

-Bence hayvanlar mutlu olmazlar. Mutsuz da olmazlar. Çünkü bunları düşünecek kadar gelişmemişlerdir.

-Bence de hayvanlar mutluluğu veya mutsuzluğu düşünemezler fakat biz onların yaşamlarını mutlu olarak görürüz.

Bir öğretmen olarak mutluluğun basit hazlarla gerçekleşen bir kavram olmadığını, mutluluğun bir çok filozofun dediği gibi aslında bir hakikati arama çabası olduğunu söylemek ve bunu tartışmak istiyorum fakat bu isteğim atölyenin mantığına ters. Çocuklarla felsefe çalışmalarında onların düşünmeyi öğrenmelerini sağlamak en büyük amaç. Çocuklar bizim gibi düşünsün, bizim doğrularımıza ulaşsınlar gibi bir düşünce oldukça yanlış. Bu yüzden soru sorarken de onları bu şekilde yönlendirmemeye çalışıyorum. Önemli olan yeni düşünceler geliştirecek beceriye sahip olmaları; bizim inançlarımız doğrultusunda düşünmeleri değil.

Bu atölye iki farklı grupla gerçekleştirildi. İlk grupta mutluluğun daha çok sadece basit hazların gerçekleşmesiyle olmayacağına inanan bir anlayış vardı; fakat ikinci grupta yapılan tartışmalarda öğrencilerin daha çok  eğlenmek, oyun oynamak ve haz almayı daha ön planda tuttukları ve bu yüzden mutlu bir kuzucuk olmayı hayal ettikleri görüldü. Daha üçüncü ve dördüncü sınıfa giden çocukların sınav yükünden kurtulmak için kuzu olmaya çalışmaları eğitim sisteminin üzerine düşünmesi gereken bir konu. Öte yandan hiçbir iş yapmadan sadece tembellikle mutlu olmayı hayal eden nesiller içinse biz anne babaların düşünmesi gereken hususlar var. Çocukları hayata değil de sınava hazırlamak için onlara sadece test kitapları ve çalışma masasını gösteren, sırf ders çalışsın diye kafasını koyduğu yastığı bile düzeltmeye çalışan biz ebeveynler çocuklarımızın dünyayı basit edimlerle mutlu veya mutsuz bir yer olarak algılamalarına sebep oluyoruz. Daha yüksek puanlar alması için sanatın, kültürün, sporun  boş, faydasız şeyler olduğunu bizler öğretiyoruz onlara.  Çocuklarımıza daha iyi hayat şartları sunmak isterken aslında hayatın anlamını değiştiriyoruz. Biz onları hayattan sadece haz almayı hedefleyen  birer hedonist olarak yetiştiriyoruz. Tükettiği ölçüde mutlu olan bir insan yetişiyor. O yüzden kırlarda hiçbir şey bilmeden, düşünmeden, sorgulamadan, anlamadan,  adını bile koyamadığı bir durumu yaşayan kuzucuğun yerinde olmak istiyor çocuklarımız.

Daha acıklısı sadece çocuklarımızın  değil bizim de aynı durumda olmamız. Modern insan Martin Heidegger’in “Tanımsız acı” dediği durumu yaşıyor: “Yaşadığımız dönemi temsil eden teknoloji, toplumu ölçüsüz istekler, artan acı ve hüzün, barış yokluğu ve zihinsel bulanıklıkla taçlandırdığı insanı yaratmıştır. Acılarının adını koyma özürlü olduğu çok mutlu görünen insanı.”

Kendi ruhuna kapalı, amaçsızlığını araçları kolayca elde etme becerisi ile örten, ‘’mutluyum’’ diyebilmeyi üretim-tüketim standartlarını gerçekleştirdiği anlara indirgeyen modern insan, doğal görünümlü umutsuzluk ve seçeneksizlik biçiminde içinde büyüyen karanlığın isimsiz acısı içindedir.*   

 Çocuklarda düşünmeyi geliştirmenin en etkili yollarından biri olan P4C (Philosophy For Children) tüm okullarda uygulanmalı. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi çocuklar felsefe içerikli tartışmalar yapmaya bizden daha hevesliler.  Sınıfta yaptığımız çalışmalarda genelde uyaran olarak renkli ve çarpıcı resimlere sahip kitaplar okuyorum. Bu çocukların ilgisini daha fazla çekiyor. Kitaptan bazen bir sevinç, öfke veya korku ifadesini çocuklara söyletiyorum. Bu küçük drama faaliyeti öğrencilerin kendilerini kitaptaki kahramanların yerine koymalarını kolaylaştırıyor. Böylelikle konuya daha çabuk adapte oluyorlar. Bu da onların daha yaratıcı düşünmelerini sağlıyor. Atölye çalışmalarında son zamanlarda yaptığım bir çalışmada yazı yazma faaliyeti. Çocuklardan yaptığımız çalışmanın temasına uygun bir yazı yazmalarını istiyorum. Bunu bazen temamızın içeriğine uygun bir vecize ile yapıyorum. Tahtaya yazdığım bir cümlenin onlarda yaptığı çağrışımı yazmalarını istiyorum. Belirli kıstaslar getiriyorum bazen. Muhakkak üç paragraf olmalı, en az on iki cümle olmalı gibi isteklerim oluyor.

Çalışmalarımda öğrencileri yeni kavramlarla tanıştırmayı önemsiyorum. Bazı öğrenciler bunu talep edebiliyor. Çalışmaya başlayacağımız zaman yeni bir kavram öğrenip öğrenmeyeceklerini soranlar oluyor. Bazen de ilk sorudan sonra sizin ne düşündüğünüzü sorup konumlarını belirlemek istiyorlar. Ben onlara bu konuda henüz net bir fikrim olmadığını, bu çalışmada ortaya atılacak yeni fikirlerin benim de düşüncelerimi netleştirmem de yardımcı olacağını söylüyorum. Bu onları çok mutlu ediyor. Çocuklar için felsefe (P4C) umarım eğitim müfredatımızda kendine tez zamanda yer bulur.

*Ertuğrul R. Turan: Küskün Tanrılar, Uykusuz Ozanlar, İsimsiz Acılar: Doğu-Batı Dergisi: Sayı: 40 Yıl: 2007  

Halil Koçakoğlu

    iletişime geç

    Halil Koçakoğlu

    Köşe Yazarları
    Hamza Tavas
    Hamza Tavas Şanlıurfa OSB seçime gidiyor ;
    Nevzat Bingöl
    Nevzat Bingöl Helalleşme Değil Hesaplaşma
    Abdulkadir İKBAL
    Abdulkadir İKBAL Kürtlerle ilgili hiç bir şey yok.
    Celal Çiftçi
    Celal Çiftçi 2023 yılını İslam turizmi açısından fırsata çevirmek lazım
    Mehmet Faraç
    Mehmet Faraç CHP, Güneydoğu, çıkmazlar!
    Ahmet Furkan Demir
    Ahmet Furkan Demir SAHİPSİZ ŞEHİR VEYAHUT URFA
    Müslüm Abacıoğlu
    Müslüm Abacıoğlu Dört Mezhebe Göre Guslün Farzları
    Ercan AKKAR
    Ercan AKKAR Sporu siyasete alet etmeyin….
    Ferit Bugenç
    Ferit Bugenç Bir arayışım var
    Halil Manuş
    Halil Manuş Boşuna mı bizim çocuklar demiştim
    Cengiz ERDİL
    Cengiz ERDİL Taş ocağından çıkan tarih
    Nail Kadirhan
    Nail Kadirhan Diyarbakır’da “Serok Ahmet”, Antalya’da “Yörük Ahmet”,
    Aziz Ilgazi
    Aziz Ilgazi Küresel ekonomik ahlak krizi ile karşı karşıya kaldık.
    Mustafa Kaplan
    Mustafa Kaplan NE MATERYALİZM,NE İDEALİZM.DOĞRUDAN HAKİKAT -İ KUR'ANİYE
    Halil Çuhadaroğlu
    Halil Çuhadaroğlu Görmemezliğe, duymamazlığa gel Aklını çalıştır
    Murat Toprak
    Murat Toprak AVUKATLIK YASASI ÜZERİNE
    Mehmet Fethi Göktepe
    Mehmet Fethi Göktepe Boş Tabak Dolmuyor
    Hüseyin Acarlar
    Hüseyin Acarlar Bugün 18 Aralık...
    Abdulkadir SELVİ
    Abdulkadir SELVİ İmamoğlu’na siyasi yasak getirilmesine karşıyım
    Muhammet OLUKLU
    Muhammet OLUKLU Hayvancılık Acilen Yoğun Bakıma Alınmalı!
    Bilal BEBE
    Bilal BEBE Ne Zeman Türkiye Diyeceksiniz
    M. Sıtkı Aloğlu
    M. Sıtkı Aloğlu NATO İyice cıvıttı...
    Şerif Kurtuluş
    Şerif Kurtuluş İki Kenan bir milyoner
    Doğan BEKİN
    Doğan BEKİN Uluslararası Melson Mandela Günü
    Ömer Ağ
    Ömer Ağ TEDAVİ
    Memduh Önay
    Memduh Önay Yerli ve milli olan her şeye karşılar!
    Mehmet Ali Kulat
    Mehmet Ali Kulat EFENDİM...
    Şemsettin Kaya
    Şemsettin Kaya TÜRKİYE BİRDEN ÇOK CEPHEDEN KUŞATILMAK İSTENİYOR .! 
    Şems Polat
    Şems Polat EZ QELANDİM
    M. Barış Durak
    M. Barış Durak Büyük girdap KIBRIS... 
    Selehattin Canbeyli
    Selehattin Canbeyli Köy Odaları
    Halil Koçakoğlu
    Halil Koçakoğlu EMEK VERMEK
    Hüseyin GÜZEL
    Hüseyin GÜZEL UZAKLAŞTIRMA DEĞİL, UZLAŞMA SAĞLANMALI !      
    Misafir Kalem
    Misafir Kalem “Çamur at izi kalsın”ın son kurbanı Batuhan Mumcu oldu
    Oğuz Haksever
    Oğuz Haksever “SOLUK MAVİ NOKTA”DA BİR SAVAŞ DAHA…
    Dilek Çiftçi
    Dilek Çiftçi Minyeli Abdullah
    Nureddin KAYA
    Nureddin KAYA GÖÇ VE GÖÇMENLER
    İlyas TONGÜÇ
    İlyas TONGÜÇ 20 TEMMUZ BARIŞ HAREKATI
    Aziz İlgazi
    Aziz İlgazi Ticaret savaşlarında galibiyet yoktur
    Halit Açar
    Halit Açar Eşkıyaya Müsamaha Gösterilmez
    Turgay TÜRKER
    Turgay TÜRKER Prof. Dr. Veysel Eroğlu Uyarıyor: “Festival yapacakları yerde su şebekelerini yenilesinler.”
    Mehmet Kemal Uğuzlu
    Mehmet Kemal Uğuzlu HARRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİNİN GURURU EMİN ELLER İNSANLARA EMNİYET VERİR
    Salih İlhan
    Salih İlhan Meşhur milyarderin son yazısı
    Mutlu Güneş
    Mutlu Güneş Harran Ovasında yem bereketi!
    Bizi Takip Edin
    Facebook
    Twitter
    Instagram
    Youtube
    Şanlıurfa Olay Gazetesi - Urfa Haber
    KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

    Şanlıurfa Olay 2021 | Yazılım: Onemsoft

    Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle