Mevlid okumak ibadettir
25 Eylül 2023, Pazartesi 14:18Muhterem Kardeşlerim…
Her yazımızda olduğu gibi, sizlere önemli konuları öncelikle sahih kaynaklardan, Tam İlmihal Saadeti Ebediyye, İmamı Rabbani Hazretlerinin Mektubat, Hakikat Kitab Evinin İhlas Yayınlarından faydalanarak sizleri bilgilendirelim istiyoruz.
Efendim;
Mevlid okunmasına, çeşitli bahanelerle karşı çıkanlar oluyor. Mevlid okumak demek, Resûlullah Efendimizin dünyaya gelişini, Miracını ve hayatını anlatmak, O’nu hatırlatmak, O’nu övmek demektir. Her Müminin, Resûlullah Efendimizi çok sevmesi lazımdır.
Hadîs-i Şerifte;
“Bir kimse, beni çocuğundan, babasından ve herkesten daha çok sevmedikçe, iman etmiş olmaz” buyuruldu. Yani imanı olgun olmaz. Allahü Teâlâ’yı sevenin, O’nun Resulü’nü de sevmesi vaciptir.
Resûlullah Efendimizi çok seven, O’nu çok anar, çok söyler, çok över.
Deylemî’nin bildirdiği Hadîs-i Şerifte;
“Bir şeyi çok seven, onu çok anar” buyuruldu. Resûlullah Efendimizi çok sevmenin lazım olduğunu bütün İslâm Âlimleri uzun yazmışlardır.
Mevlid okumanın bir ibadet olduğunu, nasıl okunması lazım geldiğini ve faydalarını bildirmek için, İslâm Âlimleri, her dilde kitaplar yazmışlardır. Bu kitaplar, Kâtip Çelebî hazretlerinin Keşf-üz-Zünûn kitabında ve Zeylinde yazılıdır.
Mesela Süleymân Çelebî'nin Türkçe Mevlid Kasidesi çok şöhret kazanmıştır. Ayrıca Ahmed Sa’îd-i Müceddidînin İsbât-ül-Mevlid kitabı ve Allâme Muhammed Zerkanînin Şerh-ul-Mevâhib-il-Ledünniyye kitabında, Mevlid okumanın ibadet olduğunu vesikalarla ispat etmektedirler. Seyyid Abdülhakîm Efendinin, Türkçe Mevlid kıraatinin fazileti de çok kıymetlidir.
Resûlullah Efendimiz, Medine şehrine gelince, Yahudilerin, Muharrem ayının onuncu gününde oruç tuttuklarını görür ve sebebini sorunca onlar;
-Bugün, Allahü Teâlâ, Firavun'u boğdu, Musa aleyhisselamı kurtardı. Bunun için, sevincimizden oruç tutarak Allah’a şükrediyoruz derler.
Peygamber Efendimiz de;
-Musa aleyhisselam kurtulduğu için, ben daha çok sevinirim, buyurarak, oruç tuttu ve Müslümanlara da, Aşûre günü oruç tutmalarını emretti.
Bir nimet geldiği, bir sıkıntıdan kurtulunduğu zaman, Allahü Teâlâ’ya şükredildiği gibi, her sene, o gün yine şükretmek lazım olduğu, bu Hadîs-i Şeriften anlaşılmaktadır. Allahü Teâlâ’ya şükretmek, secde etmekle, sadaka vermekle, Kur’ân-ı Kerim okumakla ve bunlar gibi, her ibadeti yapmakla olur. İhsan sahibi, rahmeti bol olan yüce Peygamberin dünyaya gelmesinden daha büyük nimet var mıdır?
Mevlid okumanın kıymetli bir ibadet olduğunu bildirmek için İslam Âlimleri çeşitli dillerde kitaplar yazmışlardır. Bunlardan on tanesi, Keşf-üz-Zünun’da bildirilmektedir.
İbni Hacer-i Hiytemi hazretlerinin En-Nimet-ül-Kübra isimli Mevlid kitabı ile İmam-ı Süyuti hazretlerinin Erreddü Ala Men Enkere Kıraetel Mevlid-in-Nebi kitabı meşhurdur.
Resulullah Efendimizi çok övmek, mahlûkların en üstünde olduğunu söylemek, Allahü Teâlâ’nın, sevgili Peygamberine verdiği üstünlükleri saymak ve Ondan şefaat istemek, büyük ibadettir. Buna karşı koymak, koyu bir cahillik, pek çirkin bir inattır. Resulullah’ı övmek, anmak lazım geldiğine delil olarak, Ahzab suresinin, “Allah ve melekleri, Nebiye salevat getiriyor, iman edenler, siz de salevat getirin” mealindeki 56.Âyet-i Kerimesi yetmez mi?
İslam Âlimleri buyuruyor ki:
Mevlid Gecelerinde toplanarak, Mevlid Kasidesi okumak, tatlı şeyler yedirip içirmek, hayrat ve hasenat yapmak, böylece, o gecenin şükrünü yerine getirmek müstehaptır. Salihlere elbise ve benzeri hediye vermek, bu geceye hürmet etmek olur. Bunları Allah rızası için yapmak çok sevap olur. (İbni Battal maliki)
Mevlid cemiyetinde, salihleri toplayıp, salevat okumak, fakirleri doyurmak, her zaman sevaptır. Fakat, bunlara çalgı gibi haram karıştırmak büyük günah olur. (Allame Zahirüddin bin Cafer)
Mevlid cemiyetinde, sadaka, hediye vermek, neşe ve sevinç göstermek, haram karıştırmadan Mevlid Kasidesi okutmak çok sevap olur. (Allame Nasirüddin)
Haram şeyler karıştırmadan Mevlid cemiyeti yapmak Müstehaptır. (S.ibni Mace Şerhi)
Pazarlık etmeden, sırf Allah rızası için Hatim veya Mevlid okuyan Hâfızın, okutanın verdiği hediyeyi alması caiz olur. Kur'an okuyup hediye almayı meslek haline getirmemelidir! Zira âdet haline gelen hediye, şart edilen ücret gibidir. (Dürr-ül Muhtar)
Ücretle okunan Kur'an’dan ölüye sevap hasıl olmaz. (Hidaye)
Allahu Teâlâ cümlemizi Kendisine layık Kul, Habibine layık Ümmet eylesin. (Amin)
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.
Facebook Yorum