MENU
  • RÖPORTAJ
  • İLAN
  • DÜNYA
  • KÜLTÜR VE SANAT
  • MEDYA
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Şanlıurfa Olay Gazetesi - Urfa Haber
DOLAR16.384
EURO17.5839
GR ALTIN975.26
ÇEYREK1605.7
Şanlıurfa
Şanlıurfa Olay Gazetesi - Urfa Haber
Şanlıurfa Olay Gazetesi - Urfa Haber
  • ÖZEL HABER
  • ŞANLIURFA
  • BÖLGE
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • GÜNCEL
  • SAĞLIK
  • GAP VE TARIM
  • EĞİTİM
Kapat

Kobani soruşturması 6 yıl sonra neden başladı?

Ana SayfaYazarlarAbdulkadir SELVİ
06 Ekim, 2020, Salı 09:57
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

19 Ekim 2014 tarihinde Kobani olayları devam ederken ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aramıştı. Erdoğan ile Obama arasında şöyle bir diyalog gerçekleşiyor.

ERDOĞAN-OBAMA DİYALOĞU

“Obama: IŞİD, Kobani’ye ilerliyor. Sizin müdahale etmenizi bekliyoruz.

Erdoğan: Biz Kobani’den 200 bin sivili aldık.

Obama: Bunun için Türkiye’ye teşekkür ediyoruz. Ama IŞİD ilerliyor. Sizin müdahale etmeniz lazım.

Erdoğan: Biz sivilleri aldık. Orada PKK terör örgütünün Suriye uzantıları kaldı.

Obama: Ama Kobani düştü, düşecek.

Erdoğan: Bu ısrarınız niye anlamıyorum. Biz oraya peşmergeleri sokabiliriz. Özgür Suriye Ordusu’nu sokabiliriz.

Obama: Biz IŞİD’e karşı direnişleri için onlara silah yardımı yapacağız.

Erdoğan: Yanlış olur. O silahlar teröristlerin eline geçer. IŞİD’in de eline geçer.”

Görüşmede yer alanların katkısıyla bu metni oluşturdum. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine mal edilen “Kobani düştü düşecek” sözlerinin ABD Başkanı Obama’ya ait olduğunu anlattığı 12 Ağustos 2015 tarihli konuşmasında yukarıdaki diyaloğu doğrulayan ayrıntılar vermiş, “Obama bana ‘İki güne kalmaz Kobani düşer’ dedi” demişti. Bazı özel sohbetlerinde ise ABD’nin ikiyüzlülüğüne örnek vermek için “Obama benimle konuşurken PYD’ye silahları atmak üzere uçaklar havalanmış” demişti.

Türkiye sadece Kobani’deki Kürtleri değil, IŞID’in elinden Ezidileri de kurtarmıştı. Ama hem Ezidilerin, IŞID’in katliamından kurtarılması hem Kobani’deki direniş, ABD ile PKK-PYD arasında ilişkilerin kurulmasıyla sonuçlandı. Zaman zaman o gün Kobani’ye girilseydi ne olurdu diye düşünmeden edemiyorum.

 

 

HDP’LİLERİN DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILACAK MI?

PKK’nın çağrısı ve HDP’den atılan bir tweet üzerine 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde şehirlerimizde terör estirildi. Yasin Börü başta olmak üzere 37 insanımız vahşice katledildi. Kobani olayları ile çözüm sürecinin tabutuna ilk çivi çakılmış oldu.

NEDEN 6 YIL SONRA?

6-8 Ekim Kobani olayları nedeniyle 20. 10. 2014 tarihinde Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen bir dava var. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da bu kapsamda yargılanıyordu. Ama ikinci dalga Kobani operasyonlarının başlamasıyla, 6 yıl sonra neden sorusu gündeme geldi. Biri gizli tanık olmak üzere yeni tanıkların ortaya çıktığı ve Kandil’in talimatının HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a iletilmesi üzerine ve HDP MYK kararıyla Kobani olaylarını başlatan tweet’in atıldığı iddia ediliyor. Yeni tanıklar var deniliyor.

Zaten Anayasa Mahkemesi’nin Aygan Bilgen’le ilgili kararında Kandil’in açıklaması ve HDP’nin tweet’i yer alıyor.

 

 

Leyla Zana ve Ahmet Türk başta olmak üzere DEP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve DEP’in kapatılma sürecini yakından izleyen bir gazeteciyim. O süreç, Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş’in “Eşkıya Meclis’te” çıkışı üzerine başlamıştı. Başbakan Tansu Çiller’in şahin tutumu 90’lı yılların ruhu ile birleşmişti.

Bugünkü konjonktür farklı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hesap sorulmayan her cürüm, yeni zulümlere davetiye çıkartır. Yargımız nasıl FETÖ’cülerden 15 Temmuz’un hesabını soruyorsa, 6-8 Ekim olaylarının hesabını da bölücü örgütün unsurlarından soruyor” dedi. Bugünün startını 6-8 Ekim’de terörün fitilini ateşleyenler verdi.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI

Bazı yorumcular Pervin Buldan’ın da aralarında bulunduğu 7 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmış ve HDP’nin kapatılması süreci başlamış gibi konuşuyor ama bu doğru değil. Öncelikle Meclis’teki sandalye dağılımına bakmak gerekiyor.

HDP’lilerin dokunulmazlığının kaldırılması için 400 milletvekilinin ‘evet’ oyu vermesi gerekiyor. AK Parti ile MHP’nin sayısı 339 ediyor. Dokunulmazlıkların kaldırılması için 61 milletvekilinin daha oyu gerekiyor. CHP destek vermediği sürece aritmetik olarak HDP’lilerin dokunulmazlığının kaldırılması mümkün gözükmüyor.

İYİ PARTİ NE YAPACAK

 

 

Burada gözler İYİ Parti’ye çevrilmiş durumda. 38 milletvekili olan İYİ Parti’nin desteği dokunulmazlıkların kaldırılması için yetmiyor. Ancak milliyetçi kökenden gelen İYİ Parti’nin duruşu önemli. İYİ Parti dokunulmazlıkların kaldırılmasına destek verirse, ‘millet ittifakı’ çatlayacak. Eğer destek vermezse AK Parti ve MHP’nin, “Hani milliyetçiydiniz, hani HDP’yi PKK ile aynı denkleme oturtuyordunuz?” eleştirilerine maruz kalacak. Kobani olaylarındaki ikinci dalgada hedefin İYİ Parti’yi ‘millet ittifakı’ndan koparmak olduğu söyleniyor. HDP ilişkisi İYİ Parti’yi zorlayacak ama ittifakı çatırdatacak mı emin değilim. Onu öğrenebilmek için İYİ Parti’nin nabzını tutmaya çalıştım. “Dosyaların içeriğine bakarız. Eğer HDP’lilerin dosyası dolu olursa, PKK ile HDP arasındaki ilişkiyi kanıtlayan maddi deliller konulursa dokunulmazlıkların kaldırılmasına destek veririz. Ancak dosyalar bize bu işin siyasi bir operasyon olduğu kanaatini verirse, oylamaya katılmayız” denildi. Ama İYİ Parti’nin bir kısmı, HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını destekleyecek gibi.

HDP KAPATILACAK MI?

Bu sürecin HDP’nin kapatılmasıyla sonuçlanacağı yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Bunu erken buluyorum. Ancak siyasi partilerin kapatılması konusunda Anayasa’nın 68. maddesi ile Siyasi Partiler Kanunu’nun 101 ve 103. maddelerinde yapılan değişikliklerle partilerin kapatılması neredeyse imkânsız hale getirildi. HDP’liler bu yargılama sonucunda ceza alsa dahi bu otomatik olarak HDP’nin kapatılmasına kapı açmıyor. Bir kademe var. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı HDP’den bu isimleri ihraç etmesi isteyecek. İhraç ederse ihtar ortadan kalkacak, etmezse Hazine yardımının kısmen ya da tamamen kesilmesi yönüne gidilecek. Pat diye kapatma yok. Hem şimdiye kadar kapatılan partiler ne sağladı? Tam aksine PKK’ya yaradı.

Kobani olayları milletin vicdanında büyük yaralar açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirttiği gibi hesabının sorulması gerekiyor. Ama geçmişte yapılan yanlışlara düşmeden, işin siyasi boyutunun çok iyi yönetilmesi şartıyla.

Abdulkadir SELVİ

    iletişime geç

    Abdulkadir SELVİ

    Köşe Yazarları
    Müslüm Abacıoğlu
    Müslüm Abacıoğlu Hiddeti yenmek
    Ferit Bugenç
    Ferit Bugenç KANAAT VE ŞÜKRÜN MAHİYETİ
    Ahmet Furkan Demir
    Ahmet Furkan Demir MAZİ
    Şems Polat
    Şems Polat HAKÇA ADİL BİR DÜZEN
    Ercan AKKAR
    Ercan AKKAR EN İYİSİ VALİLERİ HALK SEÇSİN…
    Mustafa Kaplan
    Mustafa Kaplan TABU 16.Bölüm
    Halil Çuhadaroğlu
    Halil Çuhadaroğlu İnsan kendini kaybetti
    Halil Manuş
    Halil Manuş SİZE KALSIN
    Halil Koçakoğlu
    Halil Koçakoğlu EMEK VERMEK
    Mehmet Faraç
    Mehmet Faraç Hizbullah 22 yıl sonra ne yapacak?..
    Hüseyin Acarlar
    Hüseyin Acarlar Bir Ramazan Ayında İrilere masalar (-2-)
    Abdulkadir SELVİ
    Abdulkadir SELVİ Meral Akşener hangi şartla aday olur?
    M. Barış Durak
    M. Barış Durak TÜRKİYE'DE  GENÇLİK
    Hüseyin GÜZEL
    Hüseyin GÜZEL UZAKLAŞTIRMA DEĞİL, UZLAŞMA SAĞLANMALI !      
    Nevzat Bingöl
    Nevzat Bingöl BASKIN SEÇİM NE ZAMAN?
    Mehmet Ali Kulat
    Mehmet Ali Kulat Ağlar Mescid-i Aksa!
    Abdulkadir İKBAL
    Abdulkadir İKBAL Rusya ve Ukranya
    Cengiz ERDİL
    Cengiz ERDİL MADEN BİTİNCE SORUN BİTMİYOR…
    Misafir Kalem
    Misafir Kalem “Çamur at izi kalsın”ın son kurbanı Batuhan Mumcu oldu
    Oğuz Haksever
    Oğuz Haksever “SOLUK MAVİ NOKTA”DA BİR SAVAŞ DAHA…
    Murat Toprak
    Murat Toprak Seçim Kanunları ve Siyasi Partiler Kanunu Değişikliği Üzerine
    Şemsettin Kaya
    Şemsettin Kaya Gazze Erdoğan’ın Yapacağı Bir Ziyaret İle Yeniden Gündeme Gelebilir!
    Celal Çiftçi
    Celal Çiftçi Urfa’da insan canı bu kadar mı ucuz ?
    Dilek Çiftçi
    Dilek Çiftçi Minyeli Abdullah
    Doğan BEKİN
    Doğan BEKİN KIBRIS’TA GİDİŞAT NEREYE DOĞRU
    Bilal BEBE
    Bilal BEBE İSTİHDAM VE Z.A. BEYAZGÜL.
    M. Sıtkı Aloğlu
    M. Sıtkı Aloğlu Öyle vahşi bir kapitalizm ki...
    Selehattin Canbeyli
    Selehattin Canbeyli Sorunların çözümü
    Aziz Ilgazi
    Aziz Ilgazi Eyubbiye’de bir hayvan hastanesi var..
    Nail Kadirhan
    Nail Kadirhan Yetmez ama evet yerine, ağlarım da giderimde
    Şerif Kurtuluş
    Şerif Kurtuluş Sayın Hocam Merhaba;
    Ömer Ağ
    Ömer Ağ YASAL, AMA HELAL Mİ?
    Nureddin KAYA
    Nureddin KAYA GÖÇ VE GÖÇMENLER
    İlyas TONGÜÇ
    İlyas TONGÜÇ 20 TEMMUZ BARIŞ HAREKATI
    Hamza Tavas
    Hamza Tavas Covid-19 Aşısında Şanlıurfa Neden 80. Sırada?
    Aziz İlgazi
    Aziz İlgazi Ticaret savaşlarında galibiyet yoktur
    Halit Açar
    Halit Açar Eşkıyaya Müsamaha Gösterilmez
    Turgay TÜRKER
    Turgay TÜRKER Prof. Dr. Veysel Eroğlu Uyarıyor: “Festival yapacakları yerde su şebekelerini yenilesinler.”
    Salih İlhan
    Salih İlhan Meşhur milyarderin son yazısı
    Mutlu Güneş
    Mutlu Güneş Harran Ovasında yem bereketi!
    Memduh Önay
    Memduh Önay Alman Medyası Alçaksın!
    Mehmet Fethi Göktepe
    Mehmet Fethi Göktepe ÇÜNKÜ BİZ URFALIYDIK
    Bizi Takip Edin
    Facebook
    Twitter
    Instagram
    Youtube
    Şanlıurfa Olay Gazetesi - Urfa Haber
    KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

    Şanlıurfa Olay 2021 | Yazılım: Onemsoft

    Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle