Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

HIRSIZLIK; ÇEŞİTLERİ VE KORUNMA TEDBİRLERİ

Yazının Giriş Tarihi:
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.10.2024 07:50

Eski çağlardan  günümüze dek devam eden; ve  onca mücadeleye rağmen bir türlü önüne geçilemeyen  sosyal bir beladır hırsızlık...Burada, başta yankesicilik ve dolandırıcılık olmak üzere bir çok çeşitlerini siz değerli okuyucularımızın bilgilerine sunmak istiyorum...

Yankesicilik, kişilerin üzerlerinde taşıdıkları para, altın, mücevher gibi kıymetli eşyaların; biri veya birileri tarafından el marifetiyle sezdirmeden alınmasıdır.Kapkaç ise, adından anlaşılacağı üzere kişinin dalgınlığını  fırsat bilip, çanta veya benzeri eşyaları kapıp kaçan demektir.Her ikisinin beslendiği alan fırsatçılık olup, çeşitleri şöyle sıralanabilir:

MUSLUKÇULUK, camiden abdest almakta olan bir şahsın ceketinin üzerine kendi ceketini asmak suretiyle diğer cekette bulunan para veya eşyanın alınmasıdır.

PİSLİKÇİLİK,
 genellikle yaşlı kişilerin ceket ve pantolonlarına bulaştırdıkları pislikleri temizlemek için yardım ederken para ve cüzdanlarının çalınması şeklinde gerçekleşmektedir.


MADARACILIK, şahıslara tanıyor gibi yaklaşıp, el şakaları yaparken üzerinde bulunan para ve cüzdanlarının çalınması şeklinde meydana gelmektedir.

SİLKELEME,
şahıslara, tanıyor gibi yaklaşıp, başından geçen bir olayı anlatırken şahsın kemerinden ve elbisesinden tutup, tartaklar gibi yaparken para ve cüzdanının çalınması şeklinde gerçekleşmektedir.

ÜÇKAĞITÇILIK, halk dilinde "bul karayı, al parayı" diye tabir edilen üç tane iskambil kâğıdı ile kâğıdın çok iyi saklanarak şahısların kandırılarak paralarının alınması şeklinde meydana gelmektedir.

FALCILIK, genelde
 şahısların evlerine gidilerek bayanlara gelecekten haber verme bahanesi, yalanı ile ziynet eşyaları bir mendile sarıldıktan sonra el çabukluğu ile mendil değiştirilir ve fal bozulmasın diye "bu mendili daha sonra aç" diyerek ziynet eşyalarının çalınması şeklinde meydana gelmektedir.

DEFİNECİLİK, tarihi altın buldukları ve satmak istedikleri bahanesi ile numune altın verilip, zengin kişilerden ikna yolu ile yüksek miktarlarda para alınarak kaçılması olayıdır.

CEPÇİLİK,genelde
toplu taşım araçlarının içerisindeki sıkışıklıktan faydalanarak çantalarından veya ceplerinden paralarının çalınması şeklindedir.


TIRNAKÇILIK, para bozdurma bahane  edilerek, verdikleri yüksek değerdeki Türk Lirası yahut yabancı paranın üzerini alırken el çabukluğu ile paranın eksiltilmesi ve fazla paranın alınması ile ilgilidir.

SAHTEKÂRLIK, kendisini sahte rütbe ve makamlarda göstererek, sahte resmi üniformalar giyerek, sahte kartlar bastırarak (sahte doktor, sahte polis, sahte subay, sahte müfettiş vs.) şahısların para, mal ve ziynet eşyalarının alınmasıdır.

KALDIRIMCILIK,A.V.M.gibi alışverişin yoğun olduğu yerlerde, pazarlarda müşterileri gözetleyerek, çantalarını tezgâh üzerinden, soyunma kabininden çalınması durumudur...

Yolda caddede yürürken, özellikle hanımların çantalarını trafik akışının ters istikamettinde taşımaları tavsiye edilir.Yürürken caddeye yakın olan taraftan uzak durulması tehlkeyi minimize eder.

Kapkaç gibi benzeri bir eyleme maruz kalmaları halinde; bayanların, ellerindeki eşyayı direnmeden vermeleri kendi açılarından daha mantıklıdır;çünkü kapkaç gibi suçlar genelde ya motosiklet veya çalıntı arabalarla gerçekleşir.Araba veya motosikletle hareket halinde iken hırsıza eşyasını vermemek adına bir direnmenin söz konusu edilmesi, bayanın yerlerde sürüklenip yaralanmasına yol açar.

 Cebinizde fazla para bulundurmak güvenceli değildir. Para yerine kredi kartı kullanımı daha iyi olur...

Kalabalık  yerlerde size çarpan biri olursa,yada başkaları tarafından itildiğinizi his ederseniz,hemen cebinizi ve çantanızı kontrol edin...Bunu alışkanlık haline getirin.

Bankamatiklerde işlem yaparken yanınızda tanıdık biri olsa bile şifrenizi yüksek sesle söylemek çok sakıncalıdır.Mümkün mertebe işlemi gizli yapmaya çaba gösterin.

Kalabalık yerlerde yüksek miktarda nakit paranızın olduğunu göstermeyin
Altın, zincir ve kolyeler birer hedeftir. Özellikle bisiklet, motosiklet kullanan ya da yanınızdan koşarak geçen hırsızlar tarafından kolayca çekilip, çıkarılacak biçimde takmayın,
Şehirlerarası yolculuklarda tanımadığınız kişilerden yiyecek ve içecek alırken dikkatli olun. Ambalajlı da olsa sigara, içecek ve yiyecek maddelerinin içine uyku verici ilaçlar enjekte edilmek suretiyle uyutularak kıymetli eşyalarınızın çalınabileceğini unutmayın.

Cami şadırvanlarında abdest almak için veya namaz kılarken askıya astığınız ceket veya benzeri giysilerinizin cebinde paranızı veya cüzdanınızı bırakmayın.
Yankesicilik, dolandırıcılık ve kapkaç gibi olaylarla karşılaştığınızda suçluların eşkâli ile oto kullanılmış ise otonun plakasını polise vakit geçirmeden anında bildirin.
Bir hırsızın kıymetli eşyalarınızı bir gaflet anınızda alıp kayıplara karışması göz açıp kapanıncaya kadardır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.