olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
10 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
olay köşe yazısı üstü

Harran’da TÜBİTAK Başarısı!

24 Haziran 2024, Pazartesi 15:44
Harran’da TÜBİTAK Başarısı!

**Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Bir Proje Üniversitesi Doğuyor**

Dünyanın ilk üniversitesi, bir proje üniversitesi olacak. Küskünleri üniversiteye tekrar kazandıran, başarılı bir çalışma ekibiyle üniversitenin teknoloji altyapısını ve fiziki mekânlarını geliştiren, tarım, turizm ve arkeoloji alanında bölge üniversitesi olma amaçlarına hızla odaklanan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, yeni bir başarıya daha imza attı. Harran Üniversitesi, tarihinde ilk kez bilimsel projelerle bölgesindeki birçok üniversitenin önüne geçti.

 

Dünyanın ilk üniversitesi olma özelliğini taşıyan Harran Üniversitesi, bilimsel projeler ve çalışmalar üzerinden bir dünya üniversitesi olma yolunda hızla ilerliyor. Bir üniversitenin dünyada kabul görmesi ve tanınması, bilimsel araştırmalarının kalitesine bağlıdır. Ancak, bu hedeflere ulaşmak için emek ve zamana ihtiyaç vardır.

 

Uzun yıllardır gazeteci olarak gözlemlediğim Harran Üniversitesi’nde dikkat çeken önemli çalışmalar var. Üniversitede birçok alanda başarılar dikkat çekerken, ben sadece bir alandaki başarıyı sizinle paylaşacağım. Bu çalışmalar ve başarılar, bir takım çalışmasının ve disiplinin ürünüdür. Başarı, bilen ile bilmeyeni, usta ile çırağı, vasıflı ile vasıfsızı ayırabilmekle mümkündür. Bu felsefe ile başarılar artar, saygınlık istikrarlı hale gelir. Sorunlar bitmez belki, ancak süreç içinde azalır. Bu, üniversite yönetimlerinin özverili çalışmaları ile mümkündür.

 

Gazetecilikte mesai kavramı olmadığı gibi, üniversite yöneticileri de eve ne zaman döneceklerini bilmezler. Bu bir özveridir. Uzun süredir gözlemlediğim iki üniversiteden biri Harran Üniversitesi, diğeri Gaziantep Üniversitesi. Bu yazımı Harran Üniversitesi’ne ayırdım.

 

Harran Üniversitesi’nde son dönemde önemli çalışmalar ve hareketlilikler görüyorum. Yoğun iş temposu, bilimsel etkinlikler ve proje çalışmaları uluslararası başarıyı getirdi. Harran Üniversitesi, uluslararası iş birlikleri çerçevesinde diğer üniversitelerle iş birliği yaparak bilimsel çalışmaları kısa sürede artırdı. 2023 yılı sonu itibarıyla toplam 52 büyük TÜBİTAK projesi ile bölgesindeki üniversitelerin önüne geçti. Ayrıca, 2024’ün ilk altı ayında 26 TÜBİTAK projesi ile yıl sonuna doğru yeni bir rekora gidiyor.

 

Kabul gören çok sayıda proje, artan öğrenci ve öğretim üyesi sayısı, değişim programları bu iş birlikleri ve takım çalışmasının sonucudur. Harran Üniversitesi, araştırma altyapısı ve kaynakları aktif olan bir üniversite olarak, bilimsel araştırmalarının kalitesi ve kullanılabilir kaynakları ile eğitim ve öğretimde bölgesel bir üniversite olma yolunda önemli adımlar attı. Yenilikçi araştırma projelerine ve keşiflere odaklanan üniversite, bilimsel alanda öncü bir rol oynamaya aday ve dünya çapında tanınan bir üniversite.

 

Laboratuvarları, kütüphaneleri ve araştırmacı akademisyenleri ile sürekli güncel olan ve genişleyen üniversite potansiyeli fark edilmektedir. Dünya çapında akademik iş birliği ağları ile bağlantı kurarak bilimsel çalışmalarını daha geniş kitlelere yayma gayreti içindedir. Alanlarında uzman ve dünya çapında tanınmış akademisyenleri bünyesinde tutarak, üniversitenin bilimsel itibarı yükselmiştir ve tercih edilen bir üniversite olmuştur.

 

Bu amaçlara yönelik olarak, 10 ve 11 Haziran tarihlerinde bir proje eğitimi gerçekleştirildi. Sosyal bilimlerde proje ve bilimsel çalışma yapmak için akademisyenlere iki günlük kamp eğitimi verildi. Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu’nun bir dünya üniversitesi, bir proje üniversitesi olma yolunda yaptığı çalışmalardan yakın bir örnek olan bu eğitimi, üniversitenin Proje Danışma Ofisi organize etti. Bu çalışmalara emek veren Harran Üniversitesi Proje Geliştirme ve Danışma Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Sertan Çevik’in projelere ve proje eğitimine önemli katkıları unutulmamalıdır.

 

Eğitim vermek için Harran Üniversitesi’ne gelen Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Büyükata, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurettin Demir ve Başkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Melike Üzüm, iki gün boyunca sosyal bilimler alanında birçok üniversitenin akademik personeline proje yazma eğitimi verdiler. İlgi ile izlenen bu eğitime iki gün boyunca ben de katıldım ve iyi bir projenin nasıl yazılacağını öğrendim.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Taner
    25-06-2024 01:13

    2023 yılı sonunda 52 büyük TÜBİTAK projesiyle bölgedeki diğer üniversitelerin önüne geçen Harran Üniversitesi, 2024’ün ilk altı ayında da 26 TÜBİTAK projesiyle rekor kırma yolunda. Bu başarılar, üniversitenin araştırma altyapısı ve kaynaklarının etkin kullanımı sayesinde mümkün oldu. SEKRAN gibi dijital araçların bu tür projelerde kullanılması, projelerin daha geniş kitlelere tanıtılmasını ve interaktif sunumların yapılmasını sağlayabilir. Tüm emeği geçen akademisyenlere ve öğrencilere tebrikler!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum