ESKİ URFA’DA FUTBOL
03 Mart 2022, Perşembe 15:45Bu yazımızda eski Urfa’daki futbolu, Urfa’nın eski futbolcularından olan Ömer Demir’den öğreneceğiz.
Ömer Bey sizi tanıyabilir miyiz ?
Ömer Demir : 1953 yılında Şanlıurfa’da doğdum. Futbola çok küçük yaşlardeyken başladım. 33 Yıl Şanlıurfa Belediyesinde çalıştım. Şuanda emekli durumdayım.
Peki futbola nasıl başladınız ?
Ö.D: Futbola küçük yaşta mahalle takımında başladım.Kendirci Mahallesinde oturuyordum. Kendirspor’un alt takımı olan Kendirgücü’nde başladım. Eskiden Şehitlik Mahallesinde bayrak maçları yapılırdı. Bu maçlara kulüp yöneticileri de gelip oyuncu seçimi yaparlardı. O sene Kendirgücü olarak biz şampiyon olduk. 1969-1970 sezonuydu.Şampiyon olduktan sonra; ben, Eyüp Done,Halil Demir ve Bakır Esmer Kendirspor’a yani A takıma transfer olduk.
Hangi mevkide oynuyordunuz ?
Ö.D: Sol bek oynardım.
Peki sizi futbola teşvik eden kimdi ?
Ö.D: ilk olarak Halef Kılıç,Nuri Çavuş ( Nuri Kendirci),Mahmudan (Mahmut Taplamacı) diyebilirim.
Kendirspor dışında hangi takımlarda oynadınız?
Ö.D: Kendirspor dan sonra Manisa Askeri Karagücü’nde oynadım. Daha sonra 4 sezon Et-Balık’da oynadım daha sonra tekrar Kendirspor’a döndüm burada 4 sene üst üste şampiyon olduk.Sonrasında da Toprak Reform’a transfer oldum burada oynadıktan sonra Şanlıurfa Belediyespor’a transfer oldum. O dönem Belediyespor’da rahmetli Halil Bağış vardı. Zeki Oktay,Osman İnci…
8 yılda Beldediyespor’da oynadıktan sonra yaş itibariyle 1988 yılında futbolu bırakıp jubile yaptım.
Futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük yaptınız mı ?
Ö.D: Evet 1988 yılında semt takımlarındanYenişehirspor’da hocalık da yaptım. O sene bayrak maçlarında şampiyon oldu takımım.
Peki Eskiden Urfa’da futbol nasıldı ?
Ö.D: Eskiden Urfa’da amatörün değeri çoktu. Urfaspor daha yoktu 1969 yılında kuruldu.Futbolcu değeri vardı. Herşeyden önce insan değeri vardı ama imkan da yoktu.Bir krampon alamazdık mesela.Çoğu zaman eski bir kramponla sahaya çıkardık.Senede bir krampon alınırdı onun da dibi köseliydi, saha;toprak, kumdu.Maç içinde çiviler hep ayağımıza batardı,çoraplarımız kan dolardı. Maçtan sonra ayakkabıyı hüsle döverlerdi tekrar giyerdik . O zamanlarda imkan çok kısıtlıydı. Maçlardan sonra duş dahi alamazdık çoğu zaman çünkü sahada sıcak su yoktu. Urfaspor kurulduktan sonra gelişmeler oldu tabi. Urfaspor’la birlikte çok kuvvetli takımlar da kuruldu. DSİ , Köy Hizmetleri, Belediye… Çok kuvvetli takımlar kurdular ilçeler de aynı şekilde. Urfa Beşiktaş , Uyanışspor, Gençlikspor, 11 Nisan … Bunlar amatörde çok iyi takımlardı. Buradan Urfaspor’a çok futbolcu alındı. Biz Belediyespor olarak Urfaspor’u yenerdik mesela.
O dönem Şanlıurfa Belediyespor’da kimler vardı hatırladığınız ?
Ö.D: Kalecimiz Mahmut’tu, Zafer vardı, Halil Arı ,Şıh Hoca,Mehmet Biçer, Habeş (Mehmet Beden), İsmail Güneş, Mahmut Cevheri, Resul Halat, Zeki Akar…
O dönem kadromuz çok kuvvetliydi.
Eskiden Takımlardaki dayanışma ve birliktelik nasıldı ?
Ö.D: Eskiden dostluk vardı. Her zaman beraber gezerdik. Misal durumu yerinde olanlar haftada bir takımı davet ederdi hep bir arada olurduk.
Çok iyi insanlar, çok güzel dostluklar vardı.Kimse kimseden bir şeyini esirgemezdi. Durumu olmayanların elinden tutulurdu iyi niyet vardı.
Bir sol bek olarak futbol hayatınızda sizi en çok zorlayan rakip sağ kanat oyuncusu kim yada kimler oldu ?
Ö.D: Mahmut Taplamacı diyebilirim. Bir dönem rakip olarak da oynadık. O Et-Balık’ da oynarken ben de Kendirspor’da oynuyordum. Mahmut çok iyi bir sağ açıktı. Onu tutmak çok zordu. Mahmut’tan sonra da beni geçemezdi kimse. Maç içinde rakip sağ açık yorulunca rakip hoca sol açık ile sağ açığın yerini değiştirirdi.Bunun dışında Siverek’de Kadir Gül vardı… Hoho Cello (Celal Kesik ) çok iyidi.
Peki birlikte ya da aynı dönemde oynadığınız en iyi futbolcular kimlerdi ?
Ö.D:
Kalecilerden: Seyit Kulak, Mustafa Kılıç, Reşit Beyazağaç…
Defans olarak: Halil Arı, Halil Savaş, Ahmet Bengisu … Kürt Ahmet ( Ahmet Çelik ) Urfa’ya gelmiş geçmiş en iyi sağ bekti. Türkiye çapında bir futbolcuydu. Tranbozspor bile kendisini istemişti. O dönem Hatayspor’ da teklif etmişti oraya transfer oldu.
Orta sahada: Zeki Akar, Mahmut Taplamacı, Mahmut Cevheri , Azem Osman (Osman Uluoğlu), İbrahim Küçükgöz, Bobin (Mümin Bahar), Çolak Hüseyin (Hüseyin Nacak) , Halil Beden, Burhan Akar …
Forvette de Sabahattin Cevheri, Çita Mehmet, Hoho Cello (Celal Kesik)…
Bunun dışında Büyük Recep (Recep Kutluay) , Yaşar Çadırcı…
Daha sayamadığım birçok isim vardı o dönemlerde.
Teknik direktörleriniz kimlerdi ve unutamadığınız teknik direktörünüz kimdi?
Ö.D: İlk olarak rahmetli Pilot (Ahmet Jandarma) , Nuri Çavuş ( Nuri Kendirci),
Kasap Müslüm ( Müslüm Düldül ), Ahmet Hoca vardı Ahmet Rondo diye anılırdı.
Eskiden teknik direktör-futbolcu ilişkisi nasıldı ?
Ö.D: Eskiden edep ve terbiye vardı.Hocalarımız muteber insanlardı . Hocamızı karşıdan gelirken görsek bile önümüzü iliklerdik. Saygı duyardık. Sadece hocalarımıza değil bizden büyük futbolcu abilerimize karşı da aynı şekilde davranırdık. Reşit Köylü,Kasap Cemal (Cemal Sabuncu), Büyük Recep(Recep Kutluay), Yaşar Mermer… hepsine karşı saygılıydık onlar da bize karşı sevgi beslerlerdi.
Eski Futbolla günümüz futbolu arasında ne gibi farklılıklar görüyorsunuz?
Ö.D: Eskiden fazla teknik yoktu aksine kuvvet ve güç vardı, kabiliyet vardı.
Şuan teknik çok, klas adam çok. Eskiden sezon öncesi hocalarımız takımı sürülü tarlada sırtımıza adam bindirerek koştururdu. Adele için, nefes için, güç için… Ama sahada 90 dakika nasıl biterdi anlamazdık. Şimdi çim sahada 30 metre içinde antreman yapılıyor.
Eskiden Taraftarlar nasıldı ?
Ö.D: Kurum takımlarında maçlara o kurumun işçileri gelirdi genelde. Kendirspor’da oynarken o semtin insanları gelirdi. At arabaları ile kamyonlarla konvoy oluşturup ,davul zurna eşliğinde takımı stada getirirlerdi.Maç sonunda da aynı şekilde dönerdik.
Şuan imkan olmasına rağmen neden Urfa’dan futbolcu yetişmiyor ?
Ö.D: Daha önceden çok yetişiyordu.Özellikle bizim zamanımızda.
Şuanki gençler kendilerini taşıyamıyorlar. İki topa vurmakla futbolcu olunacağını düşünüyorlar. Gece hayatı, sigara,uykusuzluk, düzensiz beslenme… Bunlar futbolcuyu bitirir. Urfa’ da alt yapıyada değer verilmiyor. Genç futbolcuların maddi manevi arkasında durulması gerekiyor.
Bugün 5-10 trilyona dışarıdan futbolcu almaktansa, o paranın alt yapıya kazandırılması gerekir. Bu çocuklar yarının futbolcularıdır.
Son olarak genç futbolculara öneriniz ne olur ?
Ö.D: sağlıklarına ve hayat düzenlerine çok dikkat etsinler.Yedek kaldıkları zaman bunu kendi içlerinde kabul etmemeliler. Daha çok çalışıp, ilk 11’de maça başlamaya şartlandırsınlar kendilerini. Kibirden uzak dursunlar. Bulundukları
klasmanın hep üzerine çıkmaya çalışsınlar ve en önemlisi çok çalışsınlar gerekirse takımdan ayrı ekstra bireysel idmanlar yapsınlar.
Bu güzel hasbihal için çok teşekkür ediyorum.
Ö.D: Ben de teşekkür ediyorum, bilmukabele.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.
Facebook Yorum