MENU
  • RÖPORTAJ
  • İLAN
  • DÜNYA
  • KÜLTÜR VE SANAT
  • MEDYA
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Şanlıurfa Olay Gazetesi - Urfa Haber
DOLAR16.3371
EURO17.5479
GR ALTIN970.97
ÇEYREK1598.1
Şanlıurfa
Şanlıurfa Olay Gazetesi - Urfa Haber
Şanlıurfa Olay Gazetesi - Urfa Haber
  • ÖZEL HABER
  • ŞANLIURFA
  • BÖLGE
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • GÜNCEL
  • SAĞLIK
  • GAP VE TARIM
  • EĞİTİM
Kapat

CHP’deki Atatürk tartışması ciddi

Ana SayfaYazarlarAbdulkadir SELVİ
17 Eylül, 2020, Perşembe 10:33
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

Canan Kaftancıoğlu’nun konuşması CHP’deki fay hattını harekete geçirdi. Partideki Atatürk ve Mustafa Kemal ayrışmasını ortaya çıkardı. Siyasi sonuçları olur mu bilmem ama CHP’deki Atatürk tartışmasını ciddiye almak gerekiyor. Çünkü kendini Atatürkçü ve Kemalist olarak tanımlayan bir grup CHP’de pasifize edildiklerini düşünüyor.

“Memleket Hareketi”ni başlatan Muharrem İnce, CHP’de Atatürk düşmanları olduğunu iddia etmişti. 10 Haziran hareketinden gelen ve HDP’ye yakın duran isimlerin partiye egemen olduğunu, gerçek Atatürkçülerin ise dışlandığını düşünüyorlar. CHP’de en ciddi bölünme olan Güven Partisi de benzer tartışmaların ürünü olarak ortaya çıkmıştı. Atatürk tartışmasının yeni bir partiye dönüşeceğini düşünmüyorum. Öyle bir tablo yok. Ama Kılıçdaroğlu’nun tedbir almasını gerektirecek bir durum söz konusu. Atatürk’ün partisi CHP’de Atatürkçüler huzursuz.

CHP’deki Atatürk tartışması ciddi

CHP’LİLER BÜYÜTTÜ

Atatürk tartışması CHP’deki ekipleri harekete geçirince parti yönetimi iktidarı suçlamayı tercih etti. Oysa tartışma CHP’li Uluç Gürkan’ın, Taksim toplantılarının konuğu olan Canan Kaftancıoğlu’na, “Atatürk adını kullanmamak tercihiniz mi?”  diye sorması üzerine başladı. Kaftancıoğlu’nun “Kendimi ait hissettiğim bir ifade olduğu için tercih ediyorum” diye yanıt vermesi üzerine tartışma Türkiye’nin gündemine yerleşti.

İşin büyüyüp CHP içinde bir hesaplaşmaya dönmesi ise bir grup CHP milletvekilinin attığı tweet’ler üzerine başladı. İki örneği almak istiyorum.

 Mehmet Akif Hamzaçebi:

 

“Cumhuriyetimizin ve üyesi olduğum Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü şükranla anıyorum. ATATÜRK’ü anmak saygının ötesinde onurdur, gururdur. ATATÜRK’ün ismini anmakta tereddütü olanlar O’nunla problemi olanlardır.”

 Mehmet Ali Çelebi:

“Partimizin bir il başkanı Atatürk demeyi tercih etmezmiş. Millet gönlüne koyup haykırdıktan sonra sen demesen ne yazar. Ama unutma burası CHP. Kafası karışık olanlar iyi bilsin, bu partide 10 Aralık’tan önce 29 Ekim gelir. Mustafa Kemal’in askerleriyiz!”

CANAN KAFTANCIOĞLU İLE HESABI OLANLAR

İkinci kez İstanbul il başkanı seçilen Canan Kaftancıoğlu, kongre süreçlerinde bazı CHP’lilere karşı kıran kırana bir mücadele verdi. Kaftancıoğlu, belediye başkanlarının belirlenmesi sürecinde de istifa edip geri almasına rağmen bazı isimlere karşı direndi. Kaftancıoğlu en son CHP kurultayında Tuncay Özkan ile Yıldırım Kaya’nın seçilmemesi için elinden geleni yaptığını açıklamıştı.

Canan Kaftancıoğlu ile geçmişe dayalı kavgası olanlar Atatürk üzerinden hesaplarını görmeye çalıştılar.

 

CANAN KAFTANCIOĞLU’NUN DİK DURUŞU

Canan Kaftancıoğlu, sözlerinin arkasında duran tutarlı bir siyasetçi. Devrimci geçmişi nedeniyle Atatürk yerine Mustafa Kemal demeyi kendine daha yakın hissetmesine rağmen Atatürk’le bir sorunu olduğunu zannetmiyorum. Kaftancıoğlu, Atatürk tartışması üzerinden kendisini hedef alanlara ise yine kendine özgü bir yanıt verdi:

“Böylesi bir dönem ve gündemde, bu açıklamayı yaptırmak zorunda bırakanları Atatürk hayatta olsaydı önce sizleri ve klavye Atatürkçülerini sopayla kovalardı (böyle referanslarda onların hakkı:)) diyerek vatandaşın aklına, vicdanına ve hafızasına teslim etmiş olayım.”

BİLİM KURULU ÜYESİ KONUŞTU

‘OKULLAR SALGIN KONUSUNDA YÜKSEK RİSKLİ YERLER’

21 Eylül’de okul öncesi eğitim ve birinci sınıflar dersbaşı yapacak. Fakat seyreltilmiş olarak ve haftada bir-iki gün. 21’inden sonra diğer sınıfların eğitiminin nasıl yapılacağı ise tartışılmaya devam ediyor. Çocuğunu göndermek istemeyen veli, uzaktan eğitim aldırabilecek. Üniversiteler ise güz dönemi uzaktan eğitim yapacak. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, okullarla ilgili kararı almanın kolay olmadığını söyledi. Özlü, “Okullar salgın konusunda yüksek riskli yerler” dedi. Sözlerini biraz daha açmasını istedim. “Türkiye’de üniversiteler de dahil edilince 26 milyon öğrenci ve 4 milyon da eğitimci, okul çalışanı ile neredeyse 30 milyona yakın kişi, haftanın 5 günü 6-8 saat, 8-9 ay boyunca kapalı alanlarda bir araya geliyor. Bu ölçüde bir karşılaşma, virüsün bulaşması açısından göze alınabilecek bir risk değil. Ne var ki ‘Okullar bu yıl açılmasın’ demek, 26 milyon öğrencinin hayatından birer yılı çalmak anlamına geliyor. Nitekim bazı ülkeler okulları açtı. Ancak takiben salgında ciddi artış olunca tekrar kapatanlar oldu. Bu konuda herkesin gönül rahatlığıyla üzerinde uzlaştığı bir karar yok. Riskleri azaltacak önlemlerle eğitime kısmen de olsa başlayabilmek üzere planlamalar yapılıyor” diye konuştu.

CHP’deki Atatürk tartışması ciddi

AVM’LER AÇIK, OKULLAR NİYE KAPALI?

Önemli bir soru. Hatta hayatın içinden alınmış bir soru. Düğünler yapılırken, AVM’ler açıkken, okullar niye kapalı?

Tevfik Özlü’ye sordum. “Düğünler serbest; oteller, restoranlar, kafeler, AVM’ler açılmışken okullar neden açılmıyor sözü her ne kadar kulağa haklı gibi gelse de doğru bir kıyaslama değil. Düğünde birkaç yüz-bin kişi birkaç saat bir araya geliyor. Ki orada da önlemler alındı. Daha sıkı önlemlerin alınması gerekiyor. AVM veya otellerde ise karşılaşma çok daha sınırlı. Oysa okullar açıldığında 30 milyon haftanın 5 günü, 6-8 saat, 8-9 ay boyunca, kapalı alanlarda sürekli bir araya gelecek. Yani okullardaki risk, kıyaslanan durumlardan çok daha yüksek. Öğrenciler virüsü toplumdan alıp okula getirebilir. Okulda yayılan virüs, öğrencilerle okuldan topluma geri taşınır. Yani okullar virüs için adeta bir fidelik işlevi görebilir. Bu nedenle tartışma devam ediyor ve çok dikkatli olunması gerekiyor” diye karşılık verdi.

Abdulkadir SELVİ

    iletişime geç

    Abdulkadir SELVİ

    Köşe Yazarları
    Müslüm Abacıoğlu
    Müslüm Abacıoğlu Hiddeti yenmek
    Ferit Bugenç
    Ferit Bugenç KANAAT VE ŞÜKRÜN MAHİYETİ
    Ahmet Furkan Demir
    Ahmet Furkan Demir MAZİ
    Şems Polat
    Şems Polat HAKÇA ADİL BİR DÜZEN
    Ercan AKKAR
    Ercan AKKAR EN İYİSİ VALİLERİ HALK SEÇSİN…
    Mustafa Kaplan
    Mustafa Kaplan TABU 16.Bölüm
    Halil Çuhadaroğlu
    Halil Çuhadaroğlu İnsan kendini kaybetti
    Halil Manuş
    Halil Manuş SİZE KALSIN
    Halil Koçakoğlu
    Halil Koçakoğlu EMEK VERMEK
    Mehmet Faraç
    Mehmet Faraç Hizbullah 22 yıl sonra ne yapacak?..
    Hüseyin Acarlar
    Hüseyin Acarlar Bir Ramazan Ayında İrilere masalar (-2-)
    Abdulkadir SELVİ
    Abdulkadir SELVİ Meral Akşener hangi şartla aday olur?
    M. Barış Durak
    M. Barış Durak TÜRKİYE'DE  GENÇLİK
    Hüseyin GÜZEL
    Hüseyin GÜZEL UZAKLAŞTIRMA DEĞİL, UZLAŞMA SAĞLANMALI !      
    Nevzat Bingöl
    Nevzat Bingöl BASKIN SEÇİM NE ZAMAN?
    Mehmet Ali Kulat
    Mehmet Ali Kulat Ağlar Mescid-i Aksa!
    Abdulkadir İKBAL
    Abdulkadir İKBAL Rusya ve Ukranya
    Cengiz ERDİL
    Cengiz ERDİL MADEN BİTİNCE SORUN BİTMİYOR…
    Misafir Kalem
    Misafir Kalem “Çamur at izi kalsın”ın son kurbanı Batuhan Mumcu oldu
    Oğuz Haksever
    Oğuz Haksever “SOLUK MAVİ NOKTA”DA BİR SAVAŞ DAHA…
    Murat Toprak
    Murat Toprak Seçim Kanunları ve Siyasi Partiler Kanunu Değişikliği Üzerine
    Şemsettin Kaya
    Şemsettin Kaya Gazze Erdoğan’ın Yapacağı Bir Ziyaret İle Yeniden Gündeme Gelebilir!
    Celal Çiftçi
    Celal Çiftçi Urfa’da insan canı bu kadar mı ucuz ?
    Dilek Çiftçi
    Dilek Çiftçi Minyeli Abdullah
    Doğan BEKİN
    Doğan BEKİN KIBRIS’TA GİDİŞAT NEREYE DOĞRU
    Bilal BEBE
    Bilal BEBE İSTİHDAM VE Z.A. BEYAZGÜL.
    M. Sıtkı Aloğlu
    M. Sıtkı Aloğlu Öyle vahşi bir kapitalizm ki...
    Selehattin Canbeyli
    Selehattin Canbeyli Sorunların çözümü
    Aziz Ilgazi
    Aziz Ilgazi Eyubbiye’de bir hayvan hastanesi var..
    Nail Kadirhan
    Nail Kadirhan Yetmez ama evet yerine, ağlarım da giderimde
    Şerif Kurtuluş
    Şerif Kurtuluş Sayın Hocam Merhaba;
    Ömer Ağ
    Ömer Ağ YASAL, AMA HELAL Mİ?
    Nureddin KAYA
    Nureddin KAYA GÖÇ VE GÖÇMENLER
    İlyas TONGÜÇ
    İlyas TONGÜÇ 20 TEMMUZ BARIŞ HAREKATI
    Hamza Tavas
    Hamza Tavas Covid-19 Aşısında Şanlıurfa Neden 80. Sırada?
    Aziz İlgazi
    Aziz İlgazi Ticaret savaşlarında galibiyet yoktur
    Halit Açar
    Halit Açar Eşkıyaya Müsamaha Gösterilmez
    Turgay TÜRKER
    Turgay TÜRKER Prof. Dr. Veysel Eroğlu Uyarıyor: “Festival yapacakları yerde su şebekelerini yenilesinler.”
    Salih İlhan
    Salih İlhan Meşhur milyarderin son yazısı
    Mutlu Güneş
    Mutlu Güneş Harran Ovasında yem bereketi!
    Memduh Önay
    Memduh Önay Alman Medyası Alçaksın!
    Mehmet Fethi Göktepe
    Mehmet Fethi Göktepe ÇÜNKÜ BİZ URFALIYDIK
    Bizi Takip Edin
    Facebook
    Twitter
    Instagram
    Youtube
    Şanlıurfa Olay Gazetesi - Urfa Haber
    KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

    Şanlıurfa Olay 2021 | Yazılım: Onemsoft

    Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle