olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
14 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
olay köşe yazısı üstü

AVUSTRALYA RESİFLERİ

09 Haziran 2022, Perşembe 17:05
AVUSTRALYA RESİFLERİ

 

Dünyamız yani mavi gezegen için amazon ormanları neyse okyanus resifleri yani mercan denizi de odur. Bu iki doğal alan biterse, bilin ki; dünyanın sonu yakındır. O derece önemli. Mercan resifler büyük tehdit altında. Ağarıyor yani beyazlaşıyor… Bu duruma mercan resifleri “ağlıyor” demek lazım.

Dünyanın en büyük resifleri yeni kıta Avustralya’da. Güney Amerika’nın amazon ormanları dünyanın akciğeri diyoruz ya Avustralya resifleri de soluk borusu olur herhalde. Bilen bilir; mercanlar canlıdır… Uzaya çıkan astronotların gördüğü tek canlı türü işte bu Avusturalya mercan resifleridir.

Resiflerin ihtişamını ve sağladığı faydayı şu örnekle açalım;

Avustralya resiflerinde 10 yıl önce büyük bir deniz çayır alanı keşfedildi.

İsviçre büyüklüğündeki deniz çayırı muazzam miktarda karbon çekiyor… 274 milyon ton karbon tuttuğu tahmin ediliyor. Bu miktar trafikteki 200 milyon aracın yıllık emisyon yani kirletici gaz miktarına eşit.

Avustralya kıyılarındaki büyük resif 40 yıldır dünya mirası listesinde…

Ancak mirası falan dinleyen yok…

RESİFLER NEDEN YOK OLUYOR?

Resif hem küresel ısınma hem de endüstriyel balıkçılık nedeniyle bazı bölümleri yok oldu bile.

Resifteki mercanların neredeyse yüzde 90’ı tahrip olmuş durumda… Resifler, birbirinden ayrı 2 bin 900 resif ve 900 adadan oluşuyor. 344 bin 400 kilometre alanı ile dünyanın en büyük resif sistemi iki bin balık türünü barındırıyor.

Bilim insanları, büyük resifin son yedi yılda dördüncü defa ağardığını yani beyazlaştığını belirtiyor.

Ağarma denen doğal olay şöyle gelişiyor; resifte su sıcaklığındaki değişikliğe duyarlı mikroskopik algler var.  Yükselen okyanus suyu sıcaklığı alglerin ürettiği kimyasalları toksine dönüştürüyor. mercanlar, zehirlenmiş algleri tükürdüğü için deniz beyaz renge dönüyor.

Resifteki iklim değişikliğini izleyen bilim insanları resifin hayatta kalmasının on yıl içinde emisyon kesintilerine bağlı olduğunu belirtiyor ve ekliyorlar; “sera etkisi yaratan gazların salınımın azaltmalıyız. Mercan resiflerinin hayatta kalması buna bağlı.2020’li yıllarda gaz salınımı hızlı bir şekilde azaltmamız gerekiyor. Ancak Avustralya hükümeti bu konuda fazla bir çalışma yapmıyor”

SEÇİM KAMPANYASINDA VAADLER ARASINDA

Resiflerdeki bozulma Avustralya siyasetinin de aslında ilk gündem maddelerinden.

Bu ülkede 21 Mayıs’ta seçimler vardı. Seçim kampanyalarında resiflerin korunması için yapacaklarının vaadinde de bulundular.

Başbakan Scott Morrison’ın Liberal Partisi, Avustralya’nın emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 28 ‘in altına düşürmeyi hedefliyor. Muhalefetteki İşçi Partisi, on yılın sonuna kadar emisyonları %43 oranında azaltma sözü verdi.

Siyasette emisyon azaltmak için açık artırma var yani…

İşçi Partisi’nin seçimleri az bir oy farkıyla kazandığını burada belirtelim.

Mercan resifleri, milyonlarca insanın geçim kaynağı balıklar ve diğer deniz canlıları için yaşam alanı olmasının yanı sıra büyük dalgalara, fırtınalara ve sellere karşı set çekerek kıyıların korunmasına katkıda bulunuyor.

Bize bakalım; bizde de yüzlerce çevre sorunu var… Kazdağları, Karadeniz vadilerinin korunması, tarım alanlarında betonlaşmanın önünü geçilmesi… say sat bitmez.

Satırbaşlarını inkar etmemek lazım ama partilerin projelerinde doğru dürüst çevre korunması programı göremiyoruz.

Darısı bizim başımıza diyelim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum