Anne-Babanın önemi
20 Haziran 2022, Pazartesi 10:39Muhterem Kardeşlerim…
Bilindiği gibi 19 Haziran Pazar Günü ‘Babalar Günü’ olarak kutlandı. Dolayısıyla bizde sizlere hem özel günleri kutlamak ve ‘Anneler / Babalar Günü’ ile ilgili, yine sahih kaynaklardan faydalanarak ayet ve hadislerle de güçlendirerek Anne-Babanın önemine dikkat çekelim istiyoruz. (2 yıl önce de sosyal medyada paylaşmış olduğum bir yazıdır…)
Efendim;
Avrupa’dan gelen “Anneler - Babalar günü” âdettir. Yani, âdette bid’attir. Âdette bid’at olduğu ve zararlı olmadığı, çirkin ve dine aykırı yönü bulunmadığı için, anneler babalar günü tertip etmekte ve hediye vermekte mahzur yoktur.
Anneleri babaları senede bir gün yerine her gün hatırlamak, onlara hizmet etmek, ölmüşlerse, dua etmek, hayır hasenatta bulunmak gerekir.
Yine özel günlerden ‘Doğum Günü’ne önem vermeyi Hıristiyanlar, Müslümanlardan öğrenip, almışlardır. Yaş Günü kutlamak da ibadet değil âdettir. Bu âdet Hıristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, Doğum Günü, Evlilik Yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur.
Ancak faydası olmayan âdetleri almak, Batıyı körü körüne taklit etmek, onlara özenmek uygun sayılmaz.
Mesela; Fenni buluşları gayrı Müslimelerden almak ise, dinimizin emridir. Çünkü “İlim Çin’de de olsa alın”, “Hikmet, fen ve sanat, müminin kaybettiği malıdır. Nerede bulursa alsın” Hadis-İ Şerifleri, gayrı Müslimlere uymayı değil, ilmi, fenni onlarda bile olsa, arayıp bulmayı ve onlardan üstün olmaya çalışmayı bildirmektedir.
Sözün özü; Kâfirlerin ibadet olarak yaptıkları şeyleri Müslümanların yapması caiz olmaz. Mesela papazlar, ibadet için zünnar kuşanır, haç takar. Müslümanların, böyle yapması küfür olur.
Muhterem Kardeşlerim;
Annelerimizi / Babalarımızı görünce ayağa kalkmak, yanlarına gitmek, onlar oturuncaya kadar ayakta durmak, izinsiz oturmamak gerekir. Otururken edepli oturmalı, ayağını uzatarak oturmamalı, bacak bacak üstüne atmamalıdır. Onlar bana bir şey demiyor diye bunları ihmal etmemelidir.
Ana-babayı ziyaret etmemek büyük günahtır. Hiç olmazsa, selam göndererek, tatlı mektup yazarak bu günahlardan kurtulmalıdır. Onlarla yolda giderken, arkalarından gitmek, zaruretsiz önlerinde yürümemek, yumuşak söylemek, tevazu etmek, öf bile dememek, konuşurken sesini, onların sesinden yüksek çıkarmamak, yanlarında çok konuşmamak, edebi aşmamak, ana-baba bildiği şeyleri de anlatsa, yine aynı şeyler mi dememek, hiç duymamış gibi can kulağı ile dinlemek, hanımını onlardan üstün tutmamak, hayır dualarını almak, ana-baba duasını ganimet bilmek, çağırınca, hemen kalkıp yanlarına gitmek, beddualarını almamak, dualarını almak gerekir.
Hadis-i Şeriflerde buyuruldu ki:
“Üç kişinin duası kabul olur. Ana-baba, mazlum ve misafirin duası.” [Tirmizi]
“Ana-babanın duası, ilahi hicaba ulaşır, duaları kabul olur.” [İbni Mace]
Efendim; şimdi de Anne-Baba ile ilgili bazı Hadis-i Şerifleri hatırlatarak Anne-Babanın önemine dikkatinizi çekelim;
“Ana-babanın evladı üzerinde 80 kadar hakkı vardır. 40’ı sağlığında, 40’ı vefatından sonradır. Sağlığında olan 40 haktan 10’u bedenle, 10’u dil ile 10’u kalble, 10’u da para iledir.” [İmam-ı Nesefi]
“Ana-babasını dine uygun hizmetleriyle razı eden, Allahü Teâlâ’yı razı etmiş olur, onları gazaplandıran, Allahü Teâlâ’yı gazaplandırmış olur.” [İbni Neccar]
“Ana-babası, yanında ihtiyarladığı halde, [rızalarını alamayıp] Cenneti kazanamayanın burnu sürtsün.” [Tirmizi]
“Ana-babasına iyilik eden evlat, Peygamberlerle beraber Cennete girer.” [İ. Rafii]
“Ana-babasına iyilik edenin ömrü uzun, rızkı bereketli olur.” [İ. Ahmed]
“Ana-babanıza ihsan ederseniz, çocuklarınız da size ihsan eder.” [Taberani]
“Ana-babaya karşı gelmek büyük günahtır.” [Buhari]
“Ana-babasına asi olan Cennete giremez.” [Nesai]
“Biz insana, ana-babasına iyilik etmesini tavsiye ettik.” [Ahkaf 15]
“Rabbin, yalnız kendisine kulluk etmenizi, ana-babanıza da iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine öf bile deme; ağır söz söyleme, onlarla yumuşak ve tatlı konuş, onlara acı, tevazu kanadını gerip ‘Rabbim, küçükken beni yetiştirdikleri gibi sen de onlara merhamet et’ diye dua et.” [İsra 23, 24]
“Allahü Teâlâ’nın rızası ana-babanın rızasındadır.” [R. Nasihin]
“Ana-babasına dua etmeyenin rızkı kesilir.” [Şir’a]
“Ana-babanın kabrini, Cuma günleri ziyaret edenin günahları affolur, haklarını ödemiş olur.” [Tirmizi]
Allahu Teâlâ ümmeti Muhammed’i ana – babasına asi olmayan, ah – of bile demeyen, duasını alan salih evladlar olarak yaşamayı nasib eylesin. (Amin)
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.
Facebook Yorum