Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Unutulmaya yüz tutmuş kazazlık, son zamanlarını yaşıyor

Şanlıurfa’da unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından olan kazazlık, Geleneksel El Sanatları Merkezi'nde son zamanlarını yaşıyor. Kazaz Ustası Mehmet Emin Güngör, “ Eski zamanlarda Urfa’da Baş bağı olmadan kimse dışarı çıkamazdı. Fakat şimdi yaptıklarımızı sadece yöresel folklor ekipleri kullanıyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2015 09:40
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Unutulmaya yüz tutmuş kazazlık, son zamanlarını yaşıyor

Ayetullah Yüksel/Şanlıurfa OLAY

  GELİŞEN ve değişen zamana karşı direnen kazazlık şimdilerde zamana karşı direniyor. İpliğin el ile bükülmesi ile yapılan Şanlıurfa'nın geleneksel el sanatlarından olan kazazlık, sadece Şanlıurfa Valiliğine bağlı Geleneksel El Sanatları Merkezi (GESEM) yaşatılmaya çalışılıyor.

    Artık bunları yöresel folklor ekipleri kullanıyor

Eskiden kadın ve erkeklerin başını bağlamadan dışarı çıkmadıklarını belirten Kazaz Ustası Mehmet Emin Güngör, “ Gezmelerde, Misafirliğe ve bayramlarda bu ve benzeri aksesuarları kullanmadıkları zaman bir yere gitmezlerdi. Bu meslek unutulmaya yüz tutmuş. Artık bunları yöresel folklor ekipleri kullanıyor. Bunlar çoğunluğu iple oluyor. Bunun yanında deve yünü ile yapılanda var ama olar çok değerli oluyor. Burada kendimiz boylarına göre yapıyoruz. Bunun tarihi çok eskiye dayanıyor. Eskiden köyden şehre gelenler bunu takardı. Düğünlere bunları takmadan gitmek ayıp sayılırdı. Fakat tanıtımı tam yapılmadığı için biraz sıkıntı yaşıyoruz. Ama bunun yanında yerli ve yabancı turistlerin ilgisi oldukça fazla. Biraz geleneksel olduğu için özellikle son zamanlarda şark odalarında da kullanılıyor. Burada yaptıklarımız ürünleri ŞURKAV bünyesinde satıyoruz. Ortalama günde 8 taneye yakın yapıyoruz. Bizden sonrada yeni gençlerin yapmasını isteriz" dedi.

   55 yıldır bu işi yapıyorum

Çocukluğundan beri bu mesleği yaptığını söyleyen Güngör, “  Ben yaklaşık 55 yıldır bu işi yapıyorum. Kazazlık yöresel takıların yapıldığı bir meslek. Burada saç bağı, zef, püskül denilen takıları yapıyoruz. Örneğin Akçakale ve Viranşehir tarafı renkli kaytan kullanırlar. Suruç tarafı ise rahter dediğimiz takıları kullanır. Saç bağını da yöresel kesim ve kırsalda çok kullanılır. Biz bu mesleği öğretmek istiyoruz. Öğrencilerimiz oluyor. Gençlere bu mesleği öğretiyoruz. Bazen bu kurslar valilik ve halk eğitim bağlantılı oluyor” şeklinde konuştu.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.