Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tahta maketlere tarihi yansıtarak geçimini sağlıyor

Şanlıurfa'da bedensel engelli Osman Basmacı ahşaptan ürettiği maketlerle gelecek nesillere tarihi yansıtarak aile geçimini sağlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2015 07:29
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Tahta maketlere tarihi yansıtarak geçimini sağlıyor

Bedensel engelli Osman Basmacı, Şanlıurfa'da kaybolmaya yüz tutmuş yöresel ev gereçleriyle tarihi mekanların ahşap maketlerini yaparak hem yeni nesle tarihi aktarıyor hem de para kazanıyor.

Kendi çabasıyla evinde Şanlıurfa'ya has su kuyusu, yazın kırsal bölgelerde dışarıda uyumak için kullanılan taht, su küpleri, beşiğin yanı sıra kentin tarihi mekanlarının maketlerini yapmaya başlayan 50 yaşındaki Basmacı, zamanla kendini geliştirerek Balıklıgöl Yerleşkesi'nde yaklaşık 4 metrekarelik bir iş yeri kiraladı.

Hobi olarak başladığı ahşap maketlerden para da kazanan Basmacı, maketleriyle hem tarihi yeni nesille buluşturuyor hem turistlere Şanlıurfa'yı tanıtıyor hem de geçimini sağlıyor. 

Basmacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöresel ev gereçlerinin maketlerini yapmaya hobi olarak başladığını fakat zamanla meslek sahibi olduğunu söyledi. Son dönemlerde maketler ve süs eşyalarına ilgilinin artığını belirten Basmacı, yaptıkları ürünlere genelikle yabancı turistlerin ilgi gösterdiğini dile getirdi.

Bu tür süs eşyalarının uzun ömürlü olması için iyi malzeme kullanılması gerektiğini anlatan Basmacı, şöyle devam etti:

"Ben işçi emeklisiyim. Ayağımda sakatlık olduğu için erken emekli oldum. Evde veya kahvehane köşelerinde boş oturmaktansa hem güzel bir şeyler yapmaya hem de tarihi yaşatmaya karar verdim. Önce hobi olarak başladım evde. İlk Şanlıurfa'nın kaybolmaya yüz tutmuş ev gereçlerinden başladım. Zamanla el becerim gelişti, farklı şeyler yapmaya başladım. Yaptıklarım beğenilince satmaya karar verdim. Çok şükür iyi kazanıyorum. Yabancı turistler çok ilgi gösteriyor bu tür süs eşyalarına. Bazen de insanlar sipariş veriyor, özel şeyler istiyor. Mesela kalp şekli ya da isim yazmamı istiyorlar. Yaptığım ürünlerin işlemi ve zahmetine göre para alıyorum." 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.