Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kalaycılık yok oluyor

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde, kalaycılık mesleği gelişen teknoloji ve değişen hayat şartlarıyla birlikte unutulmaya yüz tuttu. Tarihin en eski mesleklerinden olan kalaycılık, mesleğe ömrünü adamış ustalar tarafından ayakta tutulmaya çalışılıyor. Ancak yeni ustaların yetişmemesinden dolayı meslek tarihe karışmaya mahkum olmuş durumda.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2016 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Kalaycılık yok oluyor

Haber: Hasan Ray

 Bin bir tülü zahmet ve emeğin mesleği olan kalaycılık mesleği tarihe karışıyor. Tarihin en eski mesleklerinden olan kalaycılık, mesleğe ömrünü adamış ustalar tarafından ayakta tutulmaya çalışılıyor. Ancak yeni ustaların yetişmemesinden dolayı meslek tarihe karışmaya mahkum olmuş durumda.

 Kalaycılık yok olmama mücadelesi veriyor

Babadan oğla geçen kalaycılık mesleği günümüzde rağbet göremediği için yok olmaya yüz tuttu. Geçmiş zamanlarda revaçta olan meslek günümüzde ise neredeyse yok olmamak için mücadele veriyor. Özelikle eleman yetişmemesi ve vatandaşların da eskisi gibi kalaycılığa  önem vermiyor. Kalaycı ustaları, eskiden bir günde onlarca kalaylanmak için kabın geldiğini ancak şu anda günde bir iki tane kabın bile gelmediğini söyledi.

 ‘Lezzet bakırda var’

Şanlıurfa Kapalı Çarşıda uzun yıllardır kalaycılık yapan Mustafa Ozan, “İnsanoğlunun nasıl ki tıraşa ihtiyacı varsa bu bakırın da kalaya ihtiyacı vardır. Bu bakırda olan sıhhat hiçbir yerde yoktur. Bunda pişirilen yemekte olan lezzet hiçbir yerde yok. Bakıra kalay yapılmak zorunda yapılmazsa olmaz. Bakırın temizlenmeye ihtiyacı var. Ben 68 yıldır bu işi yapıyorum. Bu mesleği yapmak için çok sabırlı ve usta olmak gerekiyor” dedi.

 Kalaycılık gittikçe azalmaya başladı

Kalaycılık mesleğinin geleceği hakkında da konuşan Ozan, “Eskilerde burada çok bakır işi vardı. Ama gün gittikçe azalmaya başladı. Her evde bakır eşyalar bulunurdu. Eskiden bağlar vardı; insanlar pekmez kaynatır, bulgur yaparlardı. Bu yüzden kalaycılığa çok ihtiyaç duyulurdu. Bunlar bittikten sonra işler çok azalmaya başladı. Kimse kullanmamaya başladı ama günümüzde tekrardan millet baktı lezzet bakırda var tekrardan bakıra döndü.” diye konuştu.

 40 Dükkandan 3 dükkana indi

 

Geçmişte işyerlerin oldukça fazla olduğunu söyleyen Ozan, “O zaman 40’tan fazla dükkân vardı şimdi ise Urfa’da toplan 3 tane dükkân var. Geleceği olan bir meslek değil hatta gittikçe yok olan bir meslek çünkü bunun için yetişecek eleman yok. Bizim vereceğimiz ücret onları tatmin etmiyor. Ramazan’a bir ay kala biz gece gündüz burada çalışırdık ama şimdilik iş yok ondan dolayı devlet desteği falan da yok kimse de artık yapmak istemiyor. Ondan dolayı gittikçe bitiyor.” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.