Haber: Hasan Ray
Kuru tarım yöntemlerinin hakim olduğu Şanlıurfa'da seracılık da giderek rağbet görmeye başladı. Yılda birkaç kez ürün alabilme imkânı sağlayan seralar, çiftçi tarafından daha çok tercih edilmeye başladı. Havaların da sıcaklık bakımından müsait olmaya başlamasıyla fidelerini toprakla buluşturan çiftçiler, ürünlerin olgunlaşmasını beklemeye başladı.
Sezondan önce sipariş veriliyor
Özellikle seralarında ısıtma sistemi bulunmayan Urfalı çiftçiler, havaların ısınmaya başlamasını fırsat bilerek, daha önce soğuğa dayanıklı marul ve benzeri ürünlerin yerine sıcaklığı seven biber, domates ve patlıcan fidesi ekmeye başladı. Havaların ısınmasından yaklaşık iki ay önce Osmaniye’den sipariş verilen bu fideler, haşerelere karşı belli işlemlerden geçtikten sonra serada toprakla buluşturuluyor.
Sıcağı seven ürünler ekiyorlar
Şanlıurfa'da kendi imkânlarıyla seracılık yapmaya çalışan çiftçiler, daha önce soğuk havaya karşı direniş gösterebilen marul ektiklerini ve marul sezonunun bitmesiyle birlikte farklı ürünler ektiklerini söyledi. Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte sıcağı seven biber ve patlıcan türü sebze fidelerini ektiklerini söyleyen çiftçiler, “Marul sezonu bitti. Zaten sıcağı da fazla sevmediği için biber ve patlıcan gibi ürünler ekmeye başladık” dedi.
Günler öncesinde yer hazırlanıyor
Ekimden önceki hazırlıkları anlatan çiftçiler, “Fidelerimiz Osmaniye'den geliyor. Fideler gelmeden 2 hafta önce yerini hazırlıyoruz hazırlandıktan sonra dinlendiriyoruz. Seranın bir tarafını açıp traktörü içeriye koyduktan sonra içeride isimiz traktörle işimiz bittiği zaman traktörü dışarıya aldıktan sonra damlama sulama borularımızı döşüyoruz. Bu işimiz bittikten sonra bir kaç gün yer dinlenmiş olur." Diye konuştu.
Olgunlaştıkça daha fazla ilgi ister
Fidelerin olgunlaşma döneminde çok fazla ilgi istediğini söyleyen Çiftçiler, “Fideyi ektikten sonra yaklaşık 45 gün içerisinde sebze vermeye başlar. Boyu 60-70 santimi bulduğu zaman fidenin kırılmaması için destekleme amaçlı iplerle tavana tuttururuz. Yaklaşık olarak ileriki zamanlara doğru boyu ortalama 2 ve ya 2,5 metreyi bulabilir. Elde ettiğimiz ürünlerimizi Şanlıurfa'daki komisyonculara satıyoruz” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın