Türkiye’de ve dünyada en çok kullanılan parolalar araştırmasının sonuçları, kültürel farklılıkları vurgularken zayıf parolaların yaygın bir şekilde kullanıldığını ortaya koyuyor.
Türkiye’de En Çok Kullanılan 10 Parola
VPN şirketi ExpressVPN’in Türkiye’de en çok kullanılan 10 parola araştırması, Github kullanıcısı Ata Hakçıl’ın internete sızdırılan parolalardan derlediği araştırmaya ve ilgili diğer web sitelerden elde edilen verilere dayalıdır. Araştırma verilerileri, kullanılan dile göre analiz edilmiştir.
İşte Türkiye’de en çok kullanılan 10 parola:
Türkiye’de en çok kullanılan parolalar sıralamasında ilk 6 sırayı ardışık rakamlar alırken, 10. Sırada yer alan Anathema oldukça şaşırtıcı. Anathema, İngiliz bir rock grubu ve Türkiye’de hatırı sayılır ölçüde büyük bir hayran kitlesine sahip.
Dünya Genelinde En Çok Kullanılan Parolalar
Zayıf, İyi ve Güçlü Parola
Zayıf Parola
Türkiye’de ve dünya genelinde kullanılan parolaların hepsini zayıf olarak sınıflandırabiliriz. Bu sınıflandırmayı neye göre yaparız? Tahmini kolay olan ve siber saldırganların brute-force (kaba kuvvet) saldırısında kullandıkları program ile hızlıca kırılabilecek parolalar, zayıf parolalardır.
Zayıf Parola Özellikleri
Zayıf parolalar, klavyedeki tuşların ardışık dizilimini içerir.
Zayıf parolalar anlamlıdır. Sözlükte yer alan bir sözcük veya anlamlı bir cümle uzun olsa bile zayıf birer paroladır.
Zayıf parolalar kişisel bilgiler içerir.
Zayıf parolalar kısadır ve az karaktere sahiptir.
Türkiye’de en çok kullanılan 10 parolanın hepsi zayıf paroladır. Örneğin, en çok kullanılan parolaların kırılma sürelerini inceleyelim:
2-Anathema
Güçlü Parola
Güçlü parolaların özellikleri nelerdir?
Güçlü parolalar uzundur. Güçlü bir parola en az 15 karakterdir.
Güçlü parolalar anlamlı değildir.
Güçlü parolalar karmaşıktır. Rastgele rakam, harf ve sembollerden oluşur.
Güçlü Parola Formülü:
Güçlü Parola = Rastgele Büyük/Küçük Harf + Rastgele Sembol + Rastgele Rakam
17 Karakter uzunluğunda güçlü parola örnekleri:
aX^g.uV<{L%:L}07N
gF>=6FKC+UuuTs3y^
UT=pT_})hyB50&Zg_
gkzxHr-}cDUaK(b0b
n>Dc-e18^?GMb|nXO
$R#,Qv)ATNHK/1v:e
iE(0D3v/sHrLh3%Hr
eVW:)qpw~gTM_j#M5
!YNp~qv6(Nuxx8R>?
U2,q*>p1}{.u(%V:Q
4. Güçlü Parola Yeterli mi?
Güçlü bir parola, hesabınızın çalınmasını büyük ölçüde engeller fakat siber saldırganlar online kimlik hırsızlığı için sadece kaba kuvvet saldırıları düzenlemezler. Siber saldırganlar sosyal mühendislik ile gerçekleştirdikleri oltalama saldırıları ile hesaplarınızı çalabilirler.
Örneğin, Instagram, Facebook veya e-posta üzerinden hakkınızda şikayet gördüğünü belirten birinden mesaj alabilirsiniz. Mesajı gönderen gerçek bir kişi gibi durabilir ve linke tıklayıp web siteye giriş yaptığınızda sizden hesap bilgileriniz istenebilir. Yasal gibi gözüken web site ile hesap bilgilerinizi paylaştığınızda hesabınız aslında siber saldırganlar tarafından çalınır. Siber saldırganlar cihazınıza keylogger (klavye tuş hareketi kaydedici) gibi bir zararlı yazılım da yerleştirmeye çalışabilir. Beklemediğiniz anda gelen dosya eklerini cihazınıza indirmeyin. Oltalama saldırılarına karşı bilinçli olmak sizi büyük ölçüde koruyacaktır.
Online hesabınızı güçlü parolanın haricinde iki adımlı kimlik doğrulama ile koruyun. 2FA adı verilen bu yöntemle parolanız haricinde bir kod ile hesabınıza erişebilirsiniz. 2FA’da oluşturulacak kodu SMS, arama veya doğrulama uygulamaları gibi üçüncü bir parti üzerinden alabilirsiniz.
Güçlü parola oluşturmak için rastgele parola oluşturuculardan yararlanabilirsiniz. Her online hesabınız için farklı bir güçlü parola oluşturun. Bu parolaları güvenle saklamak için bir parola yöneticisinden yararlanın. Hiçbir parolanızı veya banka şifrenizi üçüncü bir partiyle yazılı veya sözlü olarak paylaşmayın. Parolalarınızı ve güvenlik sorularınızı bir yere not etmekten kaçının. Parolalarınızı altı ayda bir değiştirin.

Yorum Yazın