GAP komik bütçe
1989 yılında temeli atılan ve dünyanın 9 büyük projesinden biri sayılan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) aradan 34 yıl geçmesine rağmen bir türlü bitirilemedi. Toplam maliyetinin 40 milyar dolara ulaşması beklenen proje ile 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ve yaklaşık 4 milyon hektar tarım arazisinin sulanması hedefleniyordu. Projenin 2010 yılında bitmesi hedefleniyordu ancak gerekli adımlar atılmadığı için hedeflenen sürede proje tamamlanamadı.
20 YILDA 157 MİLYAR KAYNAK AKTARILDI
Şanlıurfa olmak üzere bölgedeki birçok ilin ekonomisine ve refah seviyesinin yükselmesine katkı sağlaması beklenen GAP’a son 20 yılda 157 milyarlık bir yatırım yapıldı. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen sulama kanallarının ancak yüzde 58’i tamamlanabildi. Kuraklığını etkili olduğu, gıda krizlerinin beklendiği günümüzde GAP gibi büyük projelere kaynak aktarılıp tamamlanmaması tartışma konusu oldu.
GAP BKİ’NİN GÖREV SÜRESİ DOLUYOR
Projenin takipçisi olan GAP Bölge İdaresi Başkanlığı’nın görev süresi bu yılın sonunda bitiyor. Cumhurbaşkanının bu görev süresini uzatması bekleniyor ancak başkanlığa ayrılan kaynağın oldukça yetersiz kaldığı ifade ediliyor. 2023 yılı için 213 milyon TL’lik kaynağın ayrıldığı GAP için bu rakamın çok sönük kaldığı ve projenin önümüzdeki yıllarda da bitmeyeceğinden endişe ediliyor.
Yorum Yazın