Eğitim alamayan Urfalı öğrenciler Meclis gündemine taşındı!

Uzaktan eğitim sisteminde eğitim alamayan Şanlıurfalı öğrenciler, Meclis gündemine taşındı. HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, yoksulluk nedeniyle eğitim alamayan öğrencilerin durumunu Milli eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu.

Pandemi nedeniyle okullar açılmazken, EBA sistemi üzerinden öğrencilere eğitim veriliyor. Ancak dezavantajlı illerden biri olan Şanlıurfa’da öğrencilerin büyük bir kısmında bilgisayar ya da tablet yok, büyük bir kısmında ise internet yok. Hal böyle olunca öğrenciler uzaktan eğitime katılamıyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Şanlıurfalı öğrencilerin eğitimde yaşadığı bu sıkıntıyı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Sürücü, verdiği önergede, “2020 Mart ayından bu yana devam eden online eğitime yoksulluk sınırında olan kentlerde katılımın oldukça düşük olduğu gözlemlenmiştir. İnternet, tablet ve telefona erişimin oldukça düşük olduğu aynı hanede birden fazla öğrencinin olduğu yoksul kentler başta olmak üzere Bakanlığınız mobil erişimin yaygınlaşmasına dair özel bir planlama oluşturulup, kamuoyu ile henüz paylaşmamıştır. Derinleşen yoksulluk, erişilemeyen eğitim hakkı fırsat eşitsizliğini daha da görünür kılmıştır. EBA veya canlı bağlantıların yapıldığı platformlara erişimde ücretli interneti karşılayamayan veya internet ve telefonların çekmediği bölgeler pandemi sürecinde tamamen bir eğitime erişemez bir konumda bulunmaktadır.

Nitekim Milli Eğitim Bakanlığı’nın maarif müfettişlerince hazırlanan “2020 Yılı Denetim Raporları”nda göre Şanlıurfa’da zorunlu eğitim çağındaki 86 bin 121 öğrenci; maddi yetersizlik, evlilik, kızları okutmama, mevsimlik işçilik gibi nedenlerle okulu terk ettiği bilgisi verilerle yer almaktadır. Türkiye’nin Güneydoğu yönünde yer alan illerde toplamda kayıtlı 1 milyona yakın öğrencinin okula gitmediği tahmin edilmektedir” diyerek, şu soruları yöneltti:

  1. Şanlıurfada kaçöğrenci EBAya erişmektedir?
  2. İnternet, şebeke, televizyon, tablet ve android telefona erişemeyen Şanlıurfa köylerinde online eğitim nasıl görülmektedir?
  3. Şanlıurfada mevsimlik işçi ve evlilik dolayısı ile eğitim çağında okulu bırakan 86 bin öğrencinin takibi Bakanlığınızca yapılacak mıdır ?
  4. Bakanlığınıza göre fırsat eşitliği online eğitimde de geçerli midir? Geçerli ise internet neden ücretlidir?

08 Eki 2020 - 13:53 - Siyaset

Muhabir  Haber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Şanlıurfa Olay Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Şanlıurfa Olay Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Şanlıurfa Olay Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Şanlıurfa Olay Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.