Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Urfa’da “Korsan Yayınla Mücadele Çalıştayı” yapıldı

Şanlıurfa'da, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ile Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (DEKMEB) işbirliğiyle "3. Korsan Yayınla Mücadele Çalıştayı" yapıldı.Çalıştayda konuşan DEKMEB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Köse, “Korsan kitap alma hırsız olma” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2018 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Urfa’da “Korsan Yayınla Mücadele Çalıştayı” yapıldı

İbrahim Halil Kahraman/Şanlıurfa OLAY

TÜRKİYE Yazarlar Birliği ile kısa adı DEKMEB olan Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliğinin işbirliğinde ve TYB Şanlıurfa Şubesinin ev sahipliğinde düzenlenen "Korsan Kitapla Mücadele ve Telif Hakları" konulu çalıştay, Hotel el-Ruha'da gerçekleştirildi. Çalıştaya, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Başkan Musa Kazım Arıcan ve DEKMEB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Köse ve BİK Başkan Yardımcısı Mustafa Canbey, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın, Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Celal Çiftçi, yazarlar ve gazeteciler katıldı.

    Çalıştayda, mahalli basılı yayıncılıkta telif hakları ve konsanla mücadelede karşılaşılan problemler ve çözüm yolları konuşuldu.

Çalıştayda konuşan DEKMEB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Köse, “Korsan kitap alma hırsız olma” dedi.Köse, “DEKMEB fikir işleri için mücadele eden bir teşkilattır. Bu yüzden Ankara ve İstanbul’un ardından Şanlıurfa’da "Korsan Kitapla Mücadele ve Telif Hakları" konulu çalıştayı düzenliyoruz. Bu çalıştaya katılan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Ciddi bir boşluk var

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise,  korsan yayıncılıkla ilgili ciddi bir boşluğun bulunduğunu belirterek, özellikle, yazarların, fikir insanlarımızın, sanat yapanların emeklerinin, fikirlerinin ve haklarının, onların izinleri olmaksızın bazen kullanıldığını söyledi. Arıcan, "Kültür Bakanlığı bu konuda ciddi adımlar atıyor fakat, bunu sadece hukuk ile yapmak mümkün değil. Bu hakkın ihlal edilmemesi için bir kamuoyu oluşturmamamız gerekiyor. Bazı eserlerin maalesef çoğaltıldığını görüyoruz. Basında da bu geçerli. Bir gazetecinin çektiği fotoğraf, yaptığı röportajlar daha atıf yapılmaksızın kullanılırken şimdi artık kaynak belirtilerek kullanılıyor. Söz gelişi Anadolu Ajansı ülkemizin önemli bir haber kaynağıdır, ilgili kurumlar bu atıfı yaparak dile getirmek zorundadır.

Amacımız bir ortak fikir oluşturarak bu sorunu beraberce konuşup ilgili kurum ve kuruluşlarla bir çözüm bulmaktır. Bazı düzenlemeler olmakla beraber, bu konuda ciddi bir yasal boşluk olduğunu görüyoruz. Korsan yayına yönelmemesi noktasında bir yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor. Mesela tarımda bazı teşvikler görüyoruz, aynı şekilde yazarların da teşvik edilmesini istiyoruz. Yetkililerden beklediğimiz cezalandırmaktan ziyade, caydırıcılığı sağlamak adına yasal düzenlemelerin çok acil olarak gerçekleştirilmesini istiyoruz” dedi.

    Çalıştayın sonunda, "Korsan Kitapla Mücadele Çalıştayı Sonuç Bildirgesi" yayınlanacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.