Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Urfa, bir değerini daha kaybetti!

Kısa süre önce koronavirüse yakalanan Urfalı ses ve saz sanatçısı, bir çok türkünün kaynak kişisi Mustafa Savaş tedavi gördüğü Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yaşamını yitirdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2020 10:02
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Urfa, bir değerini daha kaybetti!

Virüsle mücadele ederken kalp krizi geçiren Mustafa Savaş, 10 gün önce yoğun bakıma alınmıştı. 

Merhumun cenazesi yarın öğle namazına müteakip,  cenaze namazı kılınacak. Namazın ardından merhumun cenazesi Yeni Aile Mezarlığına defnedilecek.

Folklor Araştırmacısı Abuzer Akbıyık, Mustafa Savaş'la kırk yıla yakın bir dostluğu bulunduğuna dikkat çekerek, onun gerek okuması gerekse Urfa tavrı ile çaldığı bağlaması ile bir efsane olarak hatırlayacağını söyledi. 

Akbıyık, sosyal medya adresinde Mustafa Savaş'ı şöyle tanıttı:

''Urfa hoyratını en güzel ve en doğru okuyan gerçek bir sanatçı idi. Birçok türkünün kaynak kişisi idi. Kendi besteleri de vardı. İnsani olarak kişiliği, arkadaşlığı dostluğu, mütevaziliği, oturması, kalkması, cemaat adamlığı ile örnek bir Urfalı idi. Pek çok ulusal televizyonda Urfa müziğini temsil etti. Birlikte pek çok etkinlikte bulunduk, Şanlıurfa televizyonunda yaptığım "Gönül Telimizi Titretenler" programına katıldı. 1985 yılında Müzik Ustası Tenekeci Mahmut Güzelgöz'ün evindeki müzik faslında okuduğu hoyrat hala hatırımdan çıkmamıştır. 2019 yılında TRT ekibi olarak Şanlıurfa'ya derleme için geldiğimizde kendisi ile sözleştik fakat o ara rahatsızlandı, kendisi ile çekim yapamadık. Mustafa Savaş verimli bir sanatçı idi. Pek çok müzik programında, kasetlerde türkü ve hoyrat okudu. Urfa ağzı ile hoyrat okumak isteyen ve Urfa tavrı ile bağlama çalmak isteyen gençlere Mustafa Savaş'ın ses kayıtlarını dinlemelerini tavsiye ederim. Gidenlerin yeri dolduruluyor mu? Bence hayır. Efsanelerin yeri doldurulamıyor. Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun. 

 

MUSTAFA SAVAŞ (1942-2020)

Ses ve Saz Sanatçısı, Kaynak kişi 

 

1942 Yılında Şanlıurfa da doğdu. Babasının adı Ali, Annesinin Adı Emine’dir. İlk, orta ve sanat okulunu Şanlıurfa’da tamamladı. Babasının merakından dolayı müziğe başladı. Corci Gümüşkalem (Cırco)’den, keman dersleri, Kanuni Eyyüp Ereli (Kanunî Ayıbo)’den kanun dersi aldı. Bağlamayı Sakallı İbrahim'in etkisinde kalarak öğrendi. Urfa’da birçok musiki meclislerine katılarak birçok ustalarla bulundu. Urfa‘yı tanıtıcı birçok radyo ve televizyon programına katıldı. Urfa’ya has mızrabıyla bağlamayı en iyi çalan müzisyenlerimizden biridir. Sesi gür, davudi ve etkileyicidir. “Cabur dağdan kuş geliyor”, “Karaköprü narlıktır”, “Yaylalar içinde Erzurum yayla” derlemelerinden birkaçıdır. Evli, üç kız , bir erkek çocuğu vardır. Oğlu Mehmet Ali Savaş Müzik öğretmenidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.