Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Televizyon tamirciliği son demlerini yaşıyor

Bir zamanların gözde mesleklerinden televizyon tamirciliği, günümüzde son demlerini yaşıyor. Şanlıurfa’da televizyon tamirciliği yapan Mehmet Gürbüz, “Artık tamire yönelen kimse kalmadı. Vatandaş televizyonu bozulduğunda tamir etme yerine çöpe atıyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2015 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Televizyon tamirciliği son demlerini yaşıyor

Ahmet Meral/Şanlıurfa OLAY

 BİR zamanların vazgeçilmez mesleği olan televizyon tamirciliği, teknolojiye yenik düştü. Günümüzde televizyon tamirciliği usta ellerde yaşatılmaya çalışılsa da, yeni çıkan garantili LCD ekran TV'lerden dolayı vatandaş, artık televizyonlarını tamir ettirmeyip, garantiye gönderiyor. Garantisi biten televizyonları da tamir etmek yerine çöpe atıp yenisini alıyor.

   Eskiden bizde bir tamir kültürü vardı

Yenilenen teknolojiyle beraber tüplü televizyon tamirinin fazla kalmadığını belirten televizyon tamiri ustası Mehmet Gürbüz,  " Teknolojinin ilerlemesi bizim açımızdan çok kötü oldu. Eskisi gibi iş yapamaz olduk. Eskiden bizde bir tamir kültürü vardı şimdi bir malzememiz bozulduğunda onu tamir yerine vatandaş onu çöpe atıp yenisini alıyor. Maddi imkânlar çokta yükselmedi ama vatandaş sisteme uymak için bunu şart kabul ediyor. Birde yetkili servislerden dolayı da buraya uğrayan olmuyor fakat garantisi bittiği zamanda bozulduğunda tamir etme yerine yenisini alınıyor. Bütün televizyonlar LCD'ye döndü hep, LCD'ler garantili olduğu için servise gidiyor. O yüzden tamirciler artık fazla iş yapmıyor. Artık tamire yönelen kimse kalmadı. Önceden günde 7-8 tane tamir için televizyon geliyordu şimdi ise haftada bir tane ya geliyor ya gelmiyor” dedi.

  Eskiden tamire  günde en az 10 televizyon gelirdi

Birkaç yıl önce dükkanın önü tamir edilecek televizyonlarla dolu olduğunu belirten Gürbüz Usta, “ LCD ekran televizyonun ekran kartı çok pahalı olduğundan vatandaş bunu tamire götürdüğünde yeni televizyon ve tamir parası arasında az bir fark kalıyor. Vatandaşta tamir etme yerine yenisini alıyor. Bu yüzden eski işlerimiz yok. Eskiden günde bize en az 10 televizyon gelirdi. İyi hatırlıyorum bir ara dükkanımın önü tamir edilecek televizyonlarla doluydu. Bizi daha önce kamyonlarla televizyon tüpü satardık. Eskiden tüplü televizyonlar baya çoktu. Bu LCD televizyonlar yoktu o zaman. Onlar bozulurdu biz yapardık. Fazla bir maliyeti de yoktu. Şimdi her şey yenileme oldu. Tamir kültürü kalmadı. Bozulduysa çöpe atılıp yenisi alınıyor” diye Konuştu.

    Başka mesleğim olsaydı dükkânı şimdi kapatırdım

Kumanda ve uydu satarak geçimlerini sağladığını ifade eden Gürbüz Usta, “ Tamir işi gelmediğinde kumanda satıyoruz. Uydu satıyoruz. Yani öyle böyle ayakta durmaya çalışıyoruz. Ben bu işi yıllardır yaptığım için bırakamıyorum. Başka mesleğim olsaydı dükkânı şimdi kapatırdım. Bu mesleği en fazla bir 5 yıl daha gider. Ondan sonra dükkânı kapatır gideriz. Bu işe meraklı olup ta gelen gençlerimizde yok. Tabi onlarda haklı olarak tamir dükkanı yerine başka büyük yerlerde çalışmayı tercih ediyorlar.” İfadelerini kullandı.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.