Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şanlıurfa’da Kuşlara Nüfus Sayımı Yapıldı

Doğa Kültür ve Yaşam Derneği uzmanları, Ocak ve Şubat ayları arasında Türkiye’de çok sayıda sulak alanda gerçekleşen Kış Ortası Sukuşu Sayımlarını Şanlıurfa’daki Fırat Nehrinde 23 Ocak -01 Şubat tarihlerinde gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2015 08:03
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Şanlıurfa’da Kuşlara Nüfus Sayımı Yapıldı

SURİYE sınırından Atatürk Barajı’na kadar olan tüm Fırat Nehrinde yaklaşık 100’e yakın sulak alanla birlikte sayıldı.  Aynı zamanda Wetlands International (Uluslararası Sulak alanları Koruma Kurumu) tarafından organize edilen küresel bir sayım organizasyonu olan Kış Ortası Sukuşu Sayımları ile elde edilen veriler tür koruma çalışmalarına, korunan alanların ilan edilmesine ve dünyadaki kuş popülâsyonlarının izlenmesine rehberlik ediyor.

  Şanlıurfa’daki Fırat nehri, göçmen kuşların Türkiye’de kışı geçirmek için kullandığı Önemli Doğa Alanı (ÖDA) ve sulak alanlardan. Her yıl Doğa Kültür ve Yaşam Derneği ve Doğa Derneği desteğiyle uzmanların yaptığı sayımlarda yıllara göre su kuşlarının bu alanlardaki durumu ve alanlar hakkında düzenli bilgi toplanıyor. Sayımlar teleskop ve dürbün kullanılarak gruplar halinde özel metotlarla kuşların tek tek sayılmasıyla gerçekleşiyor.

 Sulak alanının ava kapatılması gerekmektedir

Kuş gözlemcilerinden Turan Çetin, konuyla ilgili şunları söyledi:”Her yıl düzenli olarak su kuşlarının sayımlarını Şanlıurfalı destekçilerimiz ve gönüllülerimiz ile yaptığımız Fırat nehrinde bu yıl geçen seneye oranla daha zorluklar yaşanmıştır. Gözlemler esnasında Fırat nehrinin yarısının ava açık olması ve diğer yarısının ava kapalı olması gibi traji komik sebeplerden olumsuz etkilendiği görülmüştür. Bu sebeple kuş cenneti potansiyeli olan Güney Fırat Vadisi ve Gaziantep Karkamış sulak alanının da mutlaka ava kapatılması gerekmektedir.”

 Kuş Cenneti potansiyeli

 Turan Çetin,geçen sene 36.793 adet su kuşu varken bu yıl 62.526 adetin olduğunu ifade ederek, “Sayımlar esnasında son yıllara göre Şanlıurfa’ya geçtiğimiz yılda olduğu gibi en fazla sayılan su kuşu Sakarmeke (Fulica atra) olarak 51.883 birey sayıldı Nadir tür olarak Saz Horozu (Porphyrio porphyrio) 3 birey kaydedildi. " Fırat nehrinin diğer kısmının ava kapatılması (Gaziantep-Karkamış) gerekmektedir. Alan önemli Doğa Alanı özelliği taşımakta olup kuş Cenneti potansiyeli oldukça yüksektir. Bu konuda yetkililerin acilen karar alması gerekmektedir” diye konuştu.(Haber Merkezi)

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.