Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şanlıurfa’da külünce telaşı

Şanlıurfa’da yıllardır süregelen külünce geleneği Ramazan’ın son günlerinde canlandı. Birçok evde külünce telaşı yaşanırken, fırıncılar sahura kadar mesai yapıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2017 08:50
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Şanlıurfa’da külünce telaşı

AZİZ ÇİFTÇİ/ŞANLIURFA OLAY

ŞANLIURFA’DA bayramların geleneksel lezzeti Ramazan ayının simgesi haline gelen külünçe yapımı geleneği yıllardır sürdürülüyor. Onlarca yıldır gelenek haline gelen ve bayramlarda çayla birlikte misafirlere ikram edilen külünçe pastası geleneği kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Kadınlar tarafından genellikle bayrama yakın günlerde ve arife günü hazırlanan külünçeler, mahalle fırınlarında pişiriliyor. Bu nedenle genellikle fırınların önlerinde bugünlerde yoğunluk oluşuyor. Kimi aileler ise evlerde pişirmek yerine fırınlarda hazırlanıp satılan "Külünçe"den satın almayı tercih ediyor.

Fırıncılar sahura kadar mesai yapıyor

Kentte gündüz çalışmayan fırınlar, iftar saatinden sahura kadar çalışıyor. Sahura kadar külünçe pişiren fırıncılar, son yıllarda evlerde külünçe yapımının azaldığına belirtiyor. Fırıncı Aslan Nege, “Geleneğimiz sürdürmek amacıyla çalışıyoruz. Bayrama 3 gün kala çalışıyoruz ama sonunda böyle güzel bir lezzetler çıktığı için değiyor. Evlerde kadınların elinin altından zahmetli geçen bir çabanın ardından sonra kare şeklinde çıkartılıp fırına atıyoruz. Yaklaşık 5­6 dakika pişme süresi oluyor. Piştikten sonra güzel tadı oluyor.” ifadelerini kullandı.

Külünçe nasıl yapılıyor?

Külünçe’nin yapımında kullanılan malzemeler arasında , süt, toz şeker, zeytinyağı, yaş maya, salep, tarçın, rezene kökünden yapılmış baharat, çörek otu, Hindistan Cevizi ve un bulunuyor. İtina ile hazırlanan hamur, yaklaşık 4-5 saat bekledikten sonra tepsilerle ekmek fırınlarına gönderiliyor. Fırına bırakılan külünçe hamurları, Teravih Namazı ile birlikte pişirilmeye başlanıyor. Teravih çıkışı eve getirilen külünçeler Ramazanın son günlerinde sahurda, Ramazan bayramında ise sabah kahvaltısında tüketiliyor. Aylarca bozulmadan kalabilen külünçenin tuzlu ve şekerli olmak üzere iki çeşidi bulunuyor. En az her ailenin 10 kilo yaptığı külünçeler 2 ay da tüketiliyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.