Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şanlıurfa Baro Başkanı Delebe,”Adalete güven kalmadı

Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe,”Adalete güvenin yüzde 20’lere düştüğü bir durumdayız, bu da korkunç bir rakamdır. Siyasal iktidarın kendisi de adalete güvenmiyor. Bu durumda vatandaşın güvenmesi beklenemez” diyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2015 08:04
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Şanlıurfa Baro Başkanı  Delebe,”Adalete güven kalmadı

Röportaj; Nusret Aydın/Ahmet Meral

 ŞANLIURFA Baro Başkanı Hikmet Delebe ile,avukatları, avukatlık mesleğini, ve hukuk’taki son gelişmeleri konuştuk. “Yapılan son yasal düzenlemeyle avukatların yetkileri büyük ölçüde ellerinden alındı” diyen Delebe, Urfa’da feodal yapının ayakta olduğu için vatandaşların çocuklarını mühendislik ve öğretmenlik yerine hukuka gönderdiğini ifade etti.

 İşte o röportaj;

 600 AVUKAT VAR

Şanlıurfa’da toplam kaç avukat var?

Hikmet Delebe: Öncelikle Urfa barosunda 600 Avukat var 100’den fazla stajerimiz bulunmaktadır. Diyarbakır barosundan sonra Urfa barosu gelmektedir. Artışımızla birlikte nüfusumuz 2.50000’e ulaştı. Şu anda Urfa barosu cmk yardımı sunmakta yine bir durum oluştu adliyenin bütçesi oluşturulan nüfus ve avukat sayısı dikkate alınır. Fakat beş yüz bin sığınmacı adli yardım ödeneği kullanılırken dikkate alınmıyor bu bakımdan bunu sürekli dile getiriyoruz. Ankara’ya giderken bu konuyu Metin Fevzioğluna bunu belirtim o da bunu olumlu bir talep olarak belirti ve not aldı. Nüfus 2 buçuk milyon baroda bu 2 buçuk milyona hizmet ediyor fakat alınan para 2 milyon nüfusa göre verilmektedir.

 YETKİLERİ ELLERİNDEN ALINDI

Yeni avukatlık düzenlemesini nasıl buluyorsunuz?

 Bunun dışında avukatların  yapılan son yasal düzenlemeyle yetkileri büyük ölçüde ellerinden alındı.

 Yapılan en son değişikliklerle birlikte dosyaya erişim hakkı da engellendi. Dosyayı incelemek ve dosyayı görmek için hakimden izin almak gerekiyor. Dolayısıyla bu savunma mesleğinin dokusuyla  uyuşmayan bir durumdur. Çünkü avukat bir dosya alacağı zaman dosya hakkında fikir sahibi olması gerekir. Çünkü incelemeden avukat müvekkiline sağlam bilgi veremiyor. Dosyanın incelemesi yargı incelemesine tabi tutuldu. Bu bakımdan  mesleğimizle ilgili sorunlar çıkardı. Bu sorunlarda hat safada. Örneğin veraset ilanlarının çıkartılması noterlere verilmişken, avukatların elinden alındı. Hatta bu konuda  hiçbir şey elde edemediler. Oysaki verasset ilanlarının avukatlar tarafından çıkartılması daha uygun olurdu.

 VERİLEN HİZMETLERİ KARŞILAMIYOR

Adli yardım ve CMK ödemeleri yeterli mi?

 Son derece düşük bir meslektaşımız ceza uygulamasında cmk dosyası aldığı zaman yıllarca uğraşıyor. Temiz aşaması dahil bütün her şeyiyle  ilgileniyor, fakat  aldığı ücret çok komik. Bunun artırılması  ve avukat’tın hakkettiği miktarın kendisine verilmesi gerekiyor. Adli yardım  konusunda bütçe sıkıntısı yaşanıyor. Maliye Bakanlığı 2014 yıllıyla Türkiye’deki  79 baroya ve 78 bin avukatta 50 milyon  lira para ayırmış ve bu da yılın ortasında bitiyor. Bittikten sonrada adli yardım ödemeleri karşılıksız kalıyor. Bu bakımdan Urfa Barosunda  yarım milyon olarak ücreti olan dosya beklemektedir. Bütçesi de yılın ortasında bittiği için bunun ödenmesi mümkün olmuyor arkadaşlarımızda ekonomik yönden bir sıkıntı çekiyor. Dolayısıyla adli yardım konusunun bir karara bağlanması ve bir sınır konması gerekiyor.Çünkü verilen hizmetleri karşılamıyor.

 YILAN HİKÂYESİNE DÖNDÜ

Avukatlık sınavı hangi aşamada?

 Şu anda 1200 avukat mesleğine katılıyor bununla ilgili  sınav bir türlü gelmedi. Yılan hikayesine döndü. Önce sınav kondu sonra siyasal iktidar bu sınavı kaldırdı. Sonra Türkiye Barolar Birliği bunu yönetmelikle düzenledi, ama bu ancak yasayla düzenlemelidir. Sınavda objektif olarak sınav yönetmeliği konmalı. Mülakat konulursa torpil olmasına yol açar. Sınav yalnızca yazılı sınav olarak yapılmalıdır.

 HUKUKLA AÇIKLANABİLİR HİÇBİR TARAFI YOKTUR

Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe’nin cezaevine girmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 1980’ darbesinden sonra ilk defa bir Baro Başkanı cezaevine girme tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

 Bu Dersim Baro başkanı ve Tunceli Baro Başkanı Uğur  Yeşiltepe örgüt üyeliği suçundan 6 yıl 3 ay ceza aldı. Bunun cezası Yargıtay’ın 9. Dairesi tarafından da onandı. Dolayısıyla eğer olağanüstü  mahkeme sonuç vermese Anayasa mahkemesine bireysel başvuru kapısı açılır. Bu nedenle şu anda bir kampanya başlatılmış bu meslektaşımızın bu cezadan kurtulması için avukatların işbirliği yapması talep ediliyor. Dosya hakkında aldığımız bilgilere göre meslektaşımız hakketmediği bir cezayla karşı karşıya gelmiştir. Bazı mevkilerin avukatlığını vekaletsiz yürütmüş diye cenaze törenlerine katılmış  diye bu cezadan karşı karşıyadır. Bunun hukukla açıklanabilir hiçbir tarafı yoktur. Dileğimiz Tunceli Baro Başkanın bu sıkıntıdan kurtulmasıdır.

 Şanlıurfa’da Baro olarak kaç kişiye bir avukat düşüyor?

 600 Avukatımız ve 102 stajyerimiz var. Ama Türkiye yaşayan her 4 sığınmacıdan 1’i Urfa’da yaşıyor. Bu anlamda çok fazla Suriyeli yaşamaktadır. Şanlıurfa’nın  avukat sayısı nüfusa  göre yeterli fakat bu sığınmacılar olduğu zaman bu sayı yetmiyor.

 URFA’DA HUKUK FAKÜLTESİ YOK

Avukatlık mesleğinde, Özel Üniversite ile Devlet Üniversitesi arasında nasıl fark var?

 Şu anda Türkiye’de 50 bin civarında okuyan avukat vardır.Urfa’da feodal yapı ayakta olduğu için halk oğlunu mühendislik ve öğretmenlik yerine hukuka gönderiyor. Bu bakımdan Urfa barosu sayısal olarak ta çok hzlı bir artış göstermektedir. Tabi gelen arkadaşlarımızın büyük bir kısmı özel üniversiteden mezun olmaktadır. Gaziantep’te 3 tane hukuk olmasına rağmen Urfa’da hukuk fakültesi yok. Ben rektör beyle de bu konuda konuştum. O da bu yönde çalışmalarının olduğunu belirtiler.

 İKTİDAR BİLE ADALETE GÜVENMİYOR

Adalete güven varmı ?

 Adaletin sağlıklı teccelli edebilmesi için çok objetif açıdan yapılması gerekiyor. Adalete güvenin yüzde 20’lere düştüğü bir durumdayız, bu da korkunç bir rakamdır. Siyasal iktidarın kendisi de adalete güvenmiyor. Bu durumda vatandaşın güvenmesi beklenemez. Adaletin kesinlikle tarafsız olması gerekmektedir. Siyasal iktidarın uzantısı haline gelmemesi gerekmektedir.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.