DEPSAŞ Genel Müdürü Neşet Demirbağ, bütün abonelerden tükettiği elektrik bedellerini ödemelerini ve enerjiyi ihtiyaçları kadar kullanıp, israf etmemelerini istedi.
Haber Giriş Tarihi: 06.08.2015 09:05
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Hazırlayan:Aziz Budak/Ayetullah Yüksel
Şanlıurfa OLAY Gazetesi’nin periyodik olarak düzenlediği ‘Fikir Kulübü’nün bu haftaki konuğu DİCLE Elektrik Şanlıurfa Bölge Koordinatörü ve DEPSAŞ Genel Müdürü Neşet Demirbağ oldu.
‘Fikir Kulübü’nde yazarlarımızın sorularına samimi bir şekilde içtenlikle cevap veren DEPSAŞ Genel Müdürü Neşet Demirbağ, bütün abonelerden tükettiği elektrik bedellerini ödemelerini ve enerjiyi ihtiyaçları kadar kullanıp, israf etmemelerini istedi. “Çiftçilere gündüz yerine gece sulama yapmalarının öneminden bahseden Demirbağ, bu sayede daha az su tüketip, daha yüksek verim almalarının yanı sıra hatlarda gece ortam sıcaklığının etkisi ve aşırı yüklenme olmadığından daha kaliteli enerji kullanmaları için gece sulaması yapmalarını tavsiye etti.
İşte o söyleşi;
Neşet Demirbağ Kimdir?
Neşet Demirbağ Elazığ doğumlu olup, Türkiye Elektrik Kurumu ( TEDAŞ)’ın değişik birimlerinde görev aldı. Emekli olduktan sonra özel sektörde çalışmaya başladı. Şu anda Şanlıurfa’da DİCLE Elektriğin Bölge Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Perakende kısmı yanı sıra dağıtımda olmak üzere Urfa’nın tüm işlerine bakan Urfa Bölge Koordinatörü Demirbağ, Özelleşmeden sonra Diyarbakır’da başlamıştı. Geçen yılın kasım ayında Urfa’da göreve başladı.
Celal Çiftçi: DEDAŞ ne zaman özelleşti kaç İl’de hizmet veriyor?
DİCLE Elektrik, Temmuz-2013’te özel sektöre devredildi. DİCLE Elektrik EKSİM Yatırım Grubunun bir kuruluşudur. Lisans Bölgemizde bulunan Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak olmak üzere 6 ilde hizmet vermekteyiz. Elektrik Dağıtım ve Perakende Satış diye iki ayrı Lisansımız var. DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş.(DEDAŞ) Tesis-Yatırım, İşletme-Bakım, kaçak tarama ve sayaç okuma vb. hizmetleri yapmaktadır. DİCLE Elektrik Perakende Satış A.Ş.(DEPSAŞ) ise, faturalama, tahsilat, yeni abonelik, abone devirleri yanı sıra enerji perakende satışı yapmaktadır. Ayrıca, son tedarikçi olarak ta serbest tüketici olmayan bütün enerji tüketicilerine enerji sağlamak zorundadır. Aylık enerji tüketimi 133 tl.’nin üzerinde olan bütün aboneler serbest tüketici olma hakkını kazanmaktadır. Tedarikçisini seçerek, serbest tüketici olan abonelerimiz daha ucuz enerji kullanma şansı yakalamış olacaklardır. Bölgemizde son tedarikçi olan Perakende Satış İl Müdürlüğümüz ve İlçe İşletme Şefliklerimize müracaat ederek serbest tüketici olmaları sonucu daha ucuz enerji kullanmalarını tavsiye ediyorum.
URFA’DA ENERJİ TÜKETİMİ YILLIK 6 MİLYAR KİLOVAT
Celal Çiftçi: Urfa’da ne kadar elektrik üretimi var. Ne kadar açığınız oluyor. Kaç kişiyle Urfa’ya hizmet veriyorsunuz?
Şanlıurfa’da 640 kişi Şirketimiz de, 844 kişi de Taşeron firma da olmak üzere, toplam 1484 kişiyle hizmetlerini sürdürmektedir. Urfa’da enerji tüketimi yıllık 6 milyar kilovat-saat civarında olmaktadır. Enerji arzında sorun olmayıp, günün belli saatlerinde aşırı yüklenme sonucu sıkıntı yaşanmaktadır. Özellikle sıcaklıkların 50 dereceye ulaştığı yaz ayların da hem klimalar hem de sulamanın yoğun olduğu dönemlerde daha sıkıntı yaşanıyor. Aşırı yüklenmeden dolayı; TEİAŞ’ın da, Bizim de Hatlarımız taşıyamayıp hem dalgalanmalar hem de enerji kesilmeleri olmaktadır. Enerji hatlarında ve trafolarda daha büyük hasarlanmalar olmaması için gün içinde belli saatlerde elektrik kesintileri yapmak zorunda kalınıyor. Enerji üretiminde yüzde 55 civarında dışa bağımlıyız. Onun için enerjiyi tasarruflu kullanmak zorundayız. Urfa’da enerji kalitesi iyi değil. Bunun en önemli sebeplerinden biri de enerji israf edilmesinden ve kayıp-kaçak oranının yüksek olmasındandır. Şu anda yüzde 70‘in üzerinde kayıp kaçak oranı var. Daha önce görev yaptığım yerlerde kayıp-kaçak oranı bu kadar yüksek değildi. En fazla yüzde 8-10 arası değişmekteydi. Urfa’da da bu oranı yüzde 70’lerden yüzde 10’lara düşürdüğümüzde, hatların ve trafoların yükü azalacağından enerji kalitesi de artacaktır.
Urfa’da devir aldığınızda bu kayıp kaçak oranı ne kadardı?
Biz 2013 Temmuz ayında devraldığımızda bu oran yüzde 74’ler seviyesindeydi. Devirden sonra Şirket bu işi bıraksın Devlete geri dönsün diye bir kısım tüketiciler inadına daha fazla kaçak kullandı. Ancak Biz Şirketi 30 Yıllığına devir aldık. Yaptığımız hizmetlerimiz ve kararlılığımız anlaşıldığı için şu anda bu işi sonuna kadar götüreceğimiz müşterilerimiz tarafından anlaşılmış oldu. Kayıp-kaçakla mücadelemiz kararlılıkla devam etmektedir. Biz mevcut hatlarımıza yapacağımız bakım- onarımlarla ve yeni yatırımlarımızın yanı sıra kayıp-kaçak oranını da düşürerek Bölgemizdeki enerji kalitesini arttırmamız sonucunda, eminim bölgemize sanayiciler daha fazla yatırım yapacaklardır.
KAYIP-KAÇAK KULLANIMINDA URFA ORTA SIRALARDADIR
Abdullah Aslan: bu yüzde 70 kaçak oranı vatandaşın kullandığı kaçak mı? Bunun ne kadarı hatlarda kayboluyor ve gerçek anlamda vatandaş ne kadar kaçak kullanıyor?
Bu yüzde 70’in içinde Kayıp ve kaçak oranı beraber hesaplanarak veriyoruz. Teknik kayıp tabi ki Avrupa standartlarında yüzde 5’i geçmez. Burada hatlara aşırı yüklenmesinden ve hatların eski olduğundan dolayı teknik kayıp oranı yüzde 10 ve 15 arası oluyor. Kaçak oranı ne kadar düşerse enerji nakil hatlarının ve trafoların yükü de düşmesi sonucu, teknik olarak ta kayıp oranı da azalmış olur. Bunun için biz herkesten destek bekliyoruz. Enerjiyi daha tasarruflu kullanalım. Kaçak oranını hep birlikte düşürelim. Kullanılan elektriğin bedelini ödeyelim. Tabi bu yüzde 70’lik kayıp- kaçak oranının bir kısmı vatandaşın kullandığı kaçak elektrik olup, bir kısmı da trafolardan ve hatlardan kaynaklanan teknik kayıplardan oluşmaktadır. Dicle bölgesinde yapılan bir istatiklere göre; bölgede çok elektrik israfı yapılıyor. Eski parayla 2.7 milyar( katrilyonluk) bir elektrik israf ediliyor. Bu israf edilmezse 24 derslikli 420 okul, 75 yataklı 115 devlet hastanesi ve 300 öğrenci kapasiteli 150 yurt yapılacak bir para boşa gidiyor.
ASLA PES ETMEYECEĞİZ
Mehmet Guli Aslan: Göreve ilk geldiğinizde kaçak kullanımla iyi mücadele verdiniz. Ne oldu bu etkiniz kırıldı mı?
Hayır. Bizim etkimiz kırılmadı. Kayıp-kaçakla mücadelemiz karalı bir şekilde devam etmektedir. Bunun yanı sıra kaçağı önlemek için teknolojik yatırımlarımız da devam etmektedir. Şöyle anlatayım size biz bunu teknolojiyi kullanarak önleme yoluna hazırlanmaya çalışıyoruz. Bu teknolojik yatırımlarımızı hayata geçiriyoruz. Apartmanlarda bina girişinde sayaçları pano içerisinde toplulaştırarak, yeraltı şebekesi olan yerlerde kaldırımda ki panolar içerisine sayaçları toplulaştırarak, tekli kullanan abonelerde ise direk üstü sayaç toplulaştırma çalışmalarımız devam etmektedir. Tabi biz ne kadar önlem almaya çalışsak ta bu yanlışın içinde olanlarda nasıl kaçak kullanırım diye hareket ediyor. Biz bu düzeltene kadar pes etmeyeceğiz.
Urfa merkezde kaçak kullanım yüzde 30 civarında
Yüzde 70 kaçak kullanım oranı yüksek bir rakam şirket nasıl ayakta duruyor birde Urfa’da bu durumda her 10 kişiden 7‘si kaçak mı kullanıyor?
Şimdi bu rakamda sadece kaçak kullanım değil bunun içinde kayıp oranı da var. Teknik kayıp oranı sabit olmayıp, elektrik şebekesinin durumu ve aşırı yüklenmeye göre değişir. Son zamanlarda artık bütün işler elektrikle yapılmaya başlandığından dolayı, enerji hatlarının ve trafoların aşırı yüklenmesi sonucu teknik olarak kayıp payı da yüksek oluyor. Teknik kayıp oranını düşürmek için mevcut elektrik şebekelerimizin bakım-onarımlarını yapmanın yanı sıra ekonomik ömrünü doldurmuş olan tesislerimizde de yenileme çalışmalarımız devam etmektedir.
KAÇAK KULLANIM YILLARDIR ALIŞA GELMİŞ BİR DURUM OLMUŞ.
Bilal Bebe: Yüzde 70’lik kaçak oranını devlet mi ödüyor?
Yüzde 70 devlet falan ödemiyor. Bir havuz sistemi düşünün oraya tüm kaçak ve kayıplar aktarılıyor ve bunun parası bölünerek tüm vatandaşlardan alınıyor. Dolayısıyla vatandaş en çok buna tepki gösteriyor. Maalesef bu kaçak teknik değil sosyal bir olay olmuş bence. Bu kaçak kullanımda yıllardır alışa gelmiş bir durum olmuş. Biz bu algıyı kırmak istiyoruz. Bu kaçak elektriğin bedelini devlet ödemiyor. Bu kaçak kullanım oranı her 10 kişiden 7 kaçak kullanıyor demek değildir. Mesela Urfa merkezde yüzde 30 civarında özellikle kırsal kesimde ve sulama yapılan alanlarda kaçak kullanımı çok yüksek. Bizde biliyoruz bunu diğer şekilde bir uygulama getirdiğimizde çiftçi ödeyemiyor. Devlet çiftçiye enerji desteği sağlarsa o zaman dönüm başına değil de kullandığı elektriğe göre fatura kesilir ve bu şekilde kayıp kaçak oranında düşüş olur. Biz kesinlikle kendi kafamıza göre bir şey yapamayız. Hepsi kanun ve yönetmelik çerçevesinde yapılmaktadır. Biz kanunlara uymasak enerji düzenleme ve denetleme kurumu bize ceza keser.
ŞUAN ELEKTRİĞİ KESSEK O YEMYEŞİL PAMUKLAR KURUMAZ MI?
Abdullah Aslan: Kendisinin borcu olmayıp bağlı olduğu sulama birliğinin size ödeme yapmamasından dolayı çiftçinin desteklemesine bloke koyuldu. Şimdi borcunu ödeyen çiftçi mi, elektriği kesen DEDAŞ mı, yoksa parasını aldığı halde bunu ödemeyen sulama birlikleri mi. Burada suçlu kim?
Tabi ki burada bizim muhatabımız sulama birlikleridir, üyelerde birliğin muhatabı. Geçen yıl öyle bir bloke durumu yaşanmadı. Şimdi bu blokeler çözüldü diyelim. Ve akabinde birlik başkanları bize sitemde bulundular neden desteklemeler bloke konulmadı diye. Çünkü bloke konulmadığında herkes borcu olan ve olmayan parasını aldı gitti. Ondan sonra hatırlarsanız olanları hep beraber yaşadık. Enerji parası ödenmedi diye, elektrikleri kesilen bir sürü çiftçinin ürünü telef oldu. Geçen sene ki durum yaşanmasın diye birlik yönetimlerinden de desteklemelere bloke konulması yönünde talep oldu. Tabi biz bilmiyoruz bir kısım çiftçi ödemiş, bir kısmı ödememiş o çiftçi ile birliği arasındadır. Dolayısıyla ya bu enerjinin parası ödenecek, yâda elektrikler kesilecek. Biz şuan elektriği kessek o yemyeşil pamuklar kurumaz mı? bizde bunun yerine enerji bedellerini ödeyene kadar blokeyi kaldırmıyoruz. Çiftçi borcum yok diyor ama. Birliğin bize borcu var. Çiftçinin desteklemesinin blokeli olarak beklemesinin Şirketimize bir faydası yok. Bizimde istediğimiz, birlikler enerji bedellerini bir an evvel ödemeleri ve bizde blokelerin tümünü çözmemiz yönündedir. Bazı birliklerimizle bu sorunu çözdük ilerliyoruz. Enerji bedellerini ödedikçe birlik yönetiminin bize verdikleri listeler doğrultusunda blokeler çözülmektedir.
SULAMA BİRLİKLERİNDE SÜREKLİ SORUNLAR ÇIKIYOR
Abdulkadir İkbal: Elektrik faturasında borç harici bir sürü alacak ibaresi var onlar nedir. Bu sulama birliğinde nasıl bir rant var ki insanlar onun birbirlerini öldürüyor. Bir de belli güçler neden nükler enerjiye karşı çıkıyor?
Faturanın içerisinde alınan değerlerin hepsi bizim şirketimizin kasasına girmiyor. Mesela bunun yüzde 18’i KDV, Yüzde 5 belediye tüketim vergisi, yüzde 1 enerji fonuna, yüzde 2 TRT payı, yüzde 1 civarında iletim bedeli olmak üzere, toplam yüzde 27’si borç haricinde alınan bedellerdir. Bunlar o faturada ekli olup borç haricinde tahsil edilenler. Bunlar bizim aracılığımızla alınıyor. Bizde bunları o kurumlara gönderiyoruz. Sizin de o faturalarınızda bunlar var.
Nükleer enerjiye gelecek olursak şuanda en ucuz enerjidir. Yıllarca riskinden dolayı karşı çıkanlar oldu. Ancak bütün enerji üretimlerinin çevreye etkisi ve riski vardır. Bütün gelişmiş ve sanayileşen ülkelerde nükleer enerjiden elektrik enerjisi üretilmektedir. Son teknolojiyi kullanıp gerekli tedbirler alınarak nükleer enerjiden elektrik enerjisi üretmek kaçınılmazdır. Örneğin, Fransa’nın elektrik enerjisinin %50’sinin üzerinde nükleer enerjiden üretilmektedir. Zaten Ülkemizde nükleer enerji santraller yapılmaya başlandı. Sulama birlikleriyle gerçekten bu işler hiç iyi yürütülemiyor. Sürekli sorunlar çıkıyor. Bununla ilgili nasıl bir çözüme gidilir bunu zaman gösterecek. Rant var mı yok mu? Varsa ne kadar bir rant sağlanıyor ben onu bilmiyorum.
Kemal Uğuzlu: Bazen fatura yanlışlıkla yüksek bir miktar kesiliyor fakat bunu söylediğimizde mahkemeye başvurun diyorlar. Biz mahkemeye başvurmadan DEDAŞ’ın oluşturacağı bir ekiple bunu neden çözmüyorsunuz. Faturayı yanlış kesiliyor bunu kabul ettiğiniz halde fakat mahkeme karar versin diye mahkemeye başvurun diyorsunuz?
Bu yüksek fatura aslında geçmişten gelen borçlardan kaynaklanıyor. Onun için kampanyalar düzenledik, herkes aboneliği üstüne alsın dedik. Bir ev düzenli elektrik kullandığında mümkün değil 2 veya 3 bin TL gelmesi yapılan bir yanlış varsa bunu sadece mahkeme yoluyla halletmeye gerek kalmada halledilmesi gerekiyor. Öyle bir şey varsa ben size katılıyorum arkadaşlara talimat veririm. Her şeyi mahkemeye git değil. Eğer bizim halledebileceğimiz bir şey varsa kesinlikle müşterimizi bu şekilde yaptığımız yanlış yüzünden mahkemelerde süründürmeye hakkımız yok. Müşterinin itirazı sonucu, hatalı bir durum varsa yeniden inceleme yaparak gerekli düzeltme yapılır.
HER YERDE AYNI UYGULANIYOR
Kemal Uğuzlu: Elektrik fiyatı Bursa ve Urfa da aynı mı?
Fiyat konusu her yerde aynı uygulanıyor. Şuanda ulusal tarife olduğu için Türkiye’nin her tarafında aynı fiyat tarifesi geçiyor. Zaten bu özelleşmenin amacı da bölgesel tarifeye geçmektir. Bölgesel tarife şu an için geçemez burada çünkü kayıp kaçak oranına göre geçilse o zaman burada ki kişi ödeyemez duruma gelir. Hükümet tarafından sosyal tarife adı altında belli bir KW’tın altındaki kısmı ödeme imkanı olmayan vatandaşlarımıza imkan sunulmasına yönelik bir çalışma düşünülüyor. Böyle bir uygulama başlatılırsa Biz de katkı sunmak isteriz.
VATANDAŞ ELEKTRİĞİ KESİLDİĞİNDE DİREK
SORUMLU OLARAK DEDAŞ’I BİLİYOR
Numan Babacan: Kırsal kesime inip vatandaşların hiç sorunlarını dinlediniz mi?
Onunla ilgili biz köylere, ilçelere de gidiyoruz. Mesela geçen Viranşehir’de, Ceylanpınar, Hilvan orada muhtarlarla, köylülerle, STK’larla, kaymakamla görüşmelerimiz oldu. Köylere inip vatandaşlarla birebir görüştük. Tabi bunu yoğun işlerimizden dolayı fazla yapamıyoruz. Bundan sonra daha sık ziyaret edip bilinçlenme konusunda vatandaşlarımıza durumu anlatacağız. Çünkü çoğu vatandaş elektriği kesildiğinde direk sorumlu olarak DEDAŞ’ı biliyor. Oysa yaşanılan sıkıntıları bilmiyorlar. Onu için köylere inip vatandaşlarımızla birebir görüşme gibi sık bir çalışmamız olacak. Yeni Müşteri Hizmetler Merkezleri açarak, müşterilerimize hizmetlerini alırken daha nezih ve rahat ortamda hizmet alma imkanı sunma amacıyla çalışmalarımız devam etmektedir. Fatura tahsil yerlerimizi artırdık.
Mehmet Aslan: Urfa olarak Vatandaşa kesintisiz bir elektrik vermek için alt yapınızı ne zaman tamamlayacaksınız?
Hizmet kalitesini artırmak için mevcut elektrik tesislerimizin bakım-onarımları, ekonomik ömrü dolmuş olan tesislerimizi yenileme ve genişleme yatırımlarımızın yanı sıra teknolojik (CBS, OSOS, SCADA vb.) yatırımlarda yaparak çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. 5 yıllık 10 yıllık mastır planlarımızı yaptırdığımız Markados isimli bir yurtdışı firmasıyla çalışmaktayız. Biz hatlarımızı belli bir plan çerçevesinde önem derecesine göre yapmaktayız. Fakat Biz bu çalışmaları yaparken, Şirketimize ait 5.300 ad. Trafo varken, vatandaşlarımıza ait 18.700 ad. Trafo mevcuttur. Bahse konu 3. Şahıs trafoları da bizim hatlarımıza bağlı olduğundan bu tesislerinde bakım-onarımları tesis sahipleri tarafından yapılmalıdır. Aksi halde Biz tüm tesislerimizi yenilesek bile yine şahıslara ait olan bu tesislerde oluşacak olan arızalar bizim sistemimizde de arıza oluşmasına sebep olacaktır. Ayrıca; Şirket olarak yaptığımız yatırım harcamalarını öz kaynağımızdan yaparak, geri dönüşü ise her yıl %10 olarak tarife yoluyla gerçekleşmektedir. Şirket olarak aldığımız enerji bedelini peşin ödemekteyiz. Sizin aracılığınızla bütün hemşehrilerimize bir ricada bulunmak istiyorum. Kullandıklar enerji bedellerini düzenli öderlerse Biz de hem aldığımız enerjinin bedelin öder hem de daha fazla yatırım yapma imkanı bulmuş oluruz.
ÇATIYA, TARLAYA HER TARAFA KURULSUN
Aziz Budak: Güneş enerji panellerini nasıl karşılıyorsunuz olması halinde size sıkıntı verir mi yoksa kurumunuzu rahatlatır mı?
Hiç sıkıntı olmaz aksine ne kadar kurulsa fayda sağlar. Yenilenebilir kaynaklarımızı kullanarak ne kadar fazla elektrik enerjisi üretirsek hepimiz için iyi bir çalışma olur. Mesela Almanya bizim Türkiye’nin yıllık güneş enerjisi alma saati bizim 3 te birimiz civarında. Biz onlarda 3 kat daha fazla güneş enerjisi alıyoruz. Bize hiçbir sıkıntısı olmaz çatıya, tarlaya her tarafa kurulsun.
AVRUPA SEVİYESİNE GELDİĞİMİZDE TAZMİNAT VERİRİZ
Abdullah Aslan: Elektrik kesileceğini önceden neden esnafa bildirmiyorsunuz. Saatlerce esnaf iş yapamıyor ve siz elektrik dağıtımından kar elde eden bir kurumsunuz buna göre siz neden esnafın zararını karşılayacak bir tazminat ödemiyorsunuz?
Bizde yeni yatırım ve bakım çalışması vs. olduğunda mutlaka haber veriyoruz. Tek tek arayamıyoruz. Bunu basın aracılığıyla bildiriyoruz. Tabi haberi olan oluyor olmayan oluyor. Tazminat durumuna geldiğimizde bu kesintiden dolayı vatandaşın cihazı yanmışsa yani bizden kaynaklanan bir durum olmuşsa müracaat edilir tespiti yapılır bizde onun zararını karşılarız. Fakat diğer türlü esnafın elektriği birkaç saat kesildiği için tazminat diyorsanız biz daha o Avrupa ülkelerinin seviyesine geldiğimizde bizde onlar gibi tazminat veririz. Kanun ve yönetmelikte bu bulunmamaktadır.
GÜNDÜZ YERİNE GECE SULAMA YAPMALARINI ÖNERİYORUM
Celal Çiftçi: Son olarak vatandaşlara nasıl bir çağrınız olur?
Şirket olarak hedefimiz; müşterilerimize, kaliteli, kesintisiz, çevreye uyumlu ve ucuz enerji sunarak müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmaktır. Biz Urfalı hemşerilerimize kaliteli kesintisiz enerji vermeye çalışıyoruz. Mevcut hatlarımızın bakım ve onarımının yanı sıra yatırım çalışmalarımız da son surat devam etmektedir. Bunun yanında teknolojik yatırımlarda yapıyoruz. Çiftçilerimize de gündüz yerine gece sulama yapmalarını öneriyorum. Hem su kaybı önlenmiş olacak, hem verim yüksek olacak hem hatlarda gece aşırı derecede bir yüklenme olmadığından daha kaliteli enerji kullanmış olacaklardır. Bütün müşterilerimizin enerjiyi kulLanırken ihtiyaçları kadar kullanıp, israf etmemelerini son bir kez daha rica ediyorum.Bizim hedefimiz bu şanlı şehre kaliteli ve düzenli kesintisiz bir enerji sağlamaktır.
Celal Çiftçi: Fikir kulübünü nasıl buldunuz?
Fikir Kulübü ile ben gerçekten ilk defa tanıştım. Çok güzel çok yararlı ve toplumu ilgilendiren sorunları sorun edindiğini gördüm. Bu benim hoşuma gitti. Burada ki yazar, çizer arkadaşlarla tanışmaktan memnun oldum. Bunu devam ettireceğinizden eminim. Ayrıca bu programa beni davet ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
DEPSAŞ Genel Müdürü Şanlıurfalılara seslendi
DEPSAŞ Genel Müdürü Neşet Demirbağ, bütün abonelerden tükettiği elektrik bedellerini ödemelerini ve enerjiyi ihtiyaçları kadar kullanıp, israf etmemelerini istedi.
Hazırlayan:Aziz Budak/Ayetullah Yüksel
Şanlıurfa OLAY Gazetesi’nin periyodik olarak düzenlediği ‘Fikir Kulübü’nün bu haftaki konuğu DİCLE Elektrik Şanlıurfa Bölge Koordinatörü ve DEPSAŞ Genel Müdürü Neşet Demirbağ oldu.
‘Fikir Kulübü’nde yazarlarımızın sorularına samimi bir şekilde içtenlikle cevap veren DEPSAŞ Genel Müdürü Neşet Demirbağ, bütün abonelerden tükettiği elektrik bedellerini ödemelerini ve enerjiyi ihtiyaçları kadar kullanıp, israf etmemelerini istedi. “Çiftçilere gündüz yerine gece sulama yapmalarının öneminden bahseden Demirbağ, bu sayede daha az su tüketip, daha yüksek verim almalarının yanı sıra hatlarda gece ortam sıcaklığının etkisi ve aşırı yüklenme olmadığından daha kaliteli enerji kullanmaları için gece sulaması yapmalarını tavsiye etti.
İşte o söyleşi;
Neşet Demirbağ Kimdir?
Neşet Demirbağ Elazığ doğumlu olup, Türkiye Elektrik Kurumu ( TEDAŞ)’ın değişik birimlerinde görev aldı. Emekli olduktan sonra özel sektörde çalışmaya başladı. Şu anda Şanlıurfa’da DİCLE Elektriğin Bölge Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Perakende kısmı yanı sıra dağıtımda olmak üzere Urfa’nın tüm işlerine bakan Urfa Bölge Koordinatörü Demirbağ, Özelleşmeden sonra Diyarbakır’da başlamıştı. Geçen yılın kasım ayında Urfa’da göreve başladı.
Celal Çiftçi: DEDAŞ ne zaman özelleşti kaç İl’de hizmet veriyor?
DİCLE Elektrik, Temmuz-2013’te özel sektöre devredildi. DİCLE Elektrik EKSİM Yatırım Grubunun bir kuruluşudur. Lisans Bölgemizde bulunan Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak olmak üzere 6 ilde hizmet vermekteyiz. Elektrik Dağıtım ve Perakende Satış diye iki ayrı Lisansımız var. DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş.(DEDAŞ) Tesis-Yatırım, İşletme-Bakım, kaçak tarama ve sayaç okuma vb. hizmetleri yapmaktadır. DİCLE Elektrik Perakende Satış A.Ş.(DEPSAŞ) ise, faturalama, tahsilat, yeni abonelik, abone devirleri yanı sıra enerji perakende satışı yapmaktadır. Ayrıca, son tedarikçi olarak ta serbest tüketici olmayan bütün enerji tüketicilerine enerji sağlamak zorundadır. Aylık enerji tüketimi 133 tl.’nin üzerinde olan bütün aboneler serbest tüketici olma hakkını kazanmaktadır. Tedarikçisini seçerek, serbest tüketici olan abonelerimiz daha ucuz enerji kullanma şansı yakalamış olacaklardır. Bölgemizde son tedarikçi olan Perakende Satış İl Müdürlüğümüz ve İlçe İşletme Şefliklerimize müracaat ederek serbest tüketici olmaları sonucu daha ucuz enerji kullanmalarını tavsiye ediyorum.
URFA’DA ENERJİ TÜKETİMİ YILLIK 6 MİLYAR KİLOVAT
Celal Çiftçi: Urfa’da ne kadar elektrik üretimi var. Ne kadar açığınız oluyor. Kaç kişiyle Urfa’ya hizmet veriyorsunuz?
Şanlıurfa’da 640 kişi Şirketimiz de, 844 kişi de Taşeron firma da olmak üzere, toplam 1484 kişiyle hizmetlerini sürdürmektedir. Urfa’da enerji tüketimi yıllık 6 milyar kilovat-saat civarında olmaktadır. Enerji arzında sorun olmayıp, günün belli saatlerinde aşırı yüklenme sonucu sıkıntı yaşanmaktadır. Özellikle sıcaklıkların 50 dereceye ulaştığı yaz ayların da hem klimalar hem de sulamanın yoğun olduğu dönemlerde daha sıkıntı yaşanıyor. Aşırı yüklenmeden dolayı; TEİAŞ’ın da, Bizim de Hatlarımız taşıyamayıp hem dalgalanmalar hem de enerji kesilmeleri olmaktadır. Enerji hatlarında ve trafolarda daha büyük hasarlanmalar olmaması için gün içinde belli saatlerde elektrik kesintileri yapmak zorunda kalınıyor. Enerji üretiminde yüzde 55 civarında dışa bağımlıyız. Onun için enerjiyi tasarruflu kullanmak zorundayız. Urfa’da enerji kalitesi iyi değil. Bunun en önemli sebeplerinden biri de enerji israf edilmesinden ve kayıp-kaçak oranının yüksek olmasındandır. Şu anda yüzde 70‘in üzerinde kayıp kaçak oranı var. Daha önce görev yaptığım yerlerde kayıp-kaçak oranı bu kadar yüksek değildi. En fazla yüzde 8-10 arası değişmekteydi. Urfa’da da bu oranı yüzde 70’lerden yüzde 10’lara düşürdüğümüzde, hatların ve trafoların yükü azalacağından enerji kalitesi de artacaktır.
Urfa’da devir aldığınızda bu kayıp kaçak oranı ne kadardı?
Biz 2013 Temmuz ayında devraldığımızda bu oran yüzde 74’ler seviyesindeydi. Devirden sonra Şirket bu işi bıraksın Devlete geri dönsün diye bir kısım tüketiciler inadına daha fazla kaçak kullandı. Ancak Biz Şirketi 30 Yıllığına devir aldık. Yaptığımız hizmetlerimiz ve kararlılığımız anlaşıldığı için şu anda bu işi sonuna kadar götüreceğimiz müşterilerimiz tarafından anlaşılmış oldu. Kayıp-kaçakla mücadelemiz kararlılıkla devam etmektedir. Biz mevcut hatlarımıza yapacağımız bakım- onarımlarla ve yeni yatırımlarımızın yanı sıra kayıp-kaçak oranını da düşürerek Bölgemizdeki enerji kalitesini arttırmamız sonucunda, eminim bölgemize sanayiciler daha fazla yatırım yapacaklardır.
KAYIP-KAÇAK KULLANIMINDA URFA ORTA SIRALARDADIR
Abdullah Aslan: bu yüzde 70 kaçak oranı vatandaşın kullandığı kaçak mı? Bunun ne kadarı hatlarda kayboluyor ve gerçek anlamda vatandaş ne kadar kaçak kullanıyor?
Bu yüzde 70’in içinde Kayıp ve kaçak oranı beraber hesaplanarak veriyoruz. Teknik kayıp tabi ki Avrupa standartlarında yüzde 5’i geçmez. Burada hatlara aşırı yüklenmesinden ve hatların eski olduğundan dolayı teknik kayıp oranı yüzde 10 ve 15 arası oluyor. Kaçak oranı ne kadar düşerse enerji nakil hatlarının ve trafoların yükü de düşmesi sonucu, teknik olarak ta kayıp oranı da azalmış olur. Bunun için biz herkesten destek bekliyoruz. Enerjiyi daha tasarruflu kullanalım. Kaçak oranını hep birlikte düşürelim. Kullanılan elektriğin bedelini ödeyelim. Tabi bu yüzde 70’lik kayıp- kaçak oranının bir kısmı vatandaşın kullandığı kaçak elektrik olup, bir kısmı da trafolardan ve hatlardan kaynaklanan teknik kayıplardan oluşmaktadır. Dicle bölgesinde yapılan bir istatiklere göre; bölgede çok elektrik israfı yapılıyor. Eski parayla 2.7 milyar( katrilyonluk) bir elektrik israf ediliyor. Bu israf edilmezse 24 derslikli 420 okul, 75 yataklı 115 devlet hastanesi ve 300 öğrenci kapasiteli 150 yurt yapılacak bir para boşa gidiyor.
ASLA PES ETMEYECEĞİZ
Mehmet Guli Aslan: Göreve ilk geldiğinizde kaçak kullanımla iyi mücadele verdiniz. Ne oldu bu etkiniz kırıldı mı?
Hayır. Bizim etkimiz kırılmadı. Kayıp-kaçakla mücadelemiz karalı bir şekilde devam etmektedir. Bunun yanı sıra kaçağı önlemek için teknolojik yatırımlarımız da devam etmektedir. Şöyle anlatayım size biz bunu teknolojiyi kullanarak önleme yoluna hazırlanmaya çalışıyoruz. Bu teknolojik yatırımlarımızı hayata geçiriyoruz. Apartmanlarda bina girişinde sayaçları pano içerisinde toplulaştırarak, yeraltı şebekesi olan yerlerde kaldırımda ki panolar içerisine sayaçları toplulaştırarak, tekli kullanan abonelerde ise direk üstü sayaç toplulaştırma çalışmalarımız devam etmektedir. Tabi biz ne kadar önlem almaya çalışsak ta bu yanlışın içinde olanlarda nasıl kaçak kullanırım diye hareket ediyor. Biz bu düzeltene kadar pes etmeyeceğiz.
Urfa merkezde kaçak kullanım yüzde 30 civarında
Yüzde 70 kaçak kullanım oranı yüksek bir rakam şirket nasıl ayakta duruyor birde Urfa’da bu durumda her 10 kişiden 7‘si kaçak mı kullanıyor?
Şimdi bu rakamda sadece kaçak kullanım değil bunun içinde kayıp oranı da var. Teknik kayıp oranı sabit olmayıp, elektrik şebekesinin durumu ve aşırı yüklenmeye göre değişir. Son zamanlarda artık bütün işler elektrikle yapılmaya başlandığından dolayı, enerji hatlarının ve trafoların aşırı yüklenmesi sonucu teknik olarak kayıp payı da yüksek oluyor. Teknik kayıp oranını düşürmek için mevcut elektrik şebekelerimizin bakım-onarımlarını yapmanın yanı sıra ekonomik ömrünü doldurmuş olan tesislerimizde de yenileme çalışmalarımız devam etmektedir.
KAÇAK KULLANIM YILLARDIR ALIŞA GELMİŞ BİR DURUM OLMUŞ.
Bilal Bebe: Yüzde 70’lik kaçak oranını devlet mi ödüyor?
Yüzde 70 devlet falan ödemiyor. Bir havuz sistemi düşünün oraya tüm kaçak ve kayıplar aktarılıyor ve bunun parası bölünerek tüm vatandaşlardan alınıyor. Dolayısıyla vatandaş en çok buna tepki gösteriyor. Maalesef bu kaçak teknik değil sosyal bir olay olmuş bence. Bu kaçak kullanımda yıllardır alışa gelmiş bir durum olmuş. Biz bu algıyı kırmak istiyoruz. Bu kaçak elektriğin bedelini devlet ödemiyor. Bu kaçak kullanım oranı her 10 kişiden 7 kaçak kullanıyor demek değildir. Mesela Urfa merkezde yüzde 30 civarında özellikle kırsal kesimde ve sulama yapılan alanlarda kaçak kullanımı çok yüksek. Bizde biliyoruz bunu diğer şekilde bir uygulama getirdiğimizde çiftçi ödeyemiyor. Devlet çiftçiye enerji desteği sağlarsa o zaman dönüm başına değil de kullandığı elektriğe göre fatura kesilir ve bu şekilde kayıp kaçak oranında düşüş olur. Biz kesinlikle kendi kafamıza göre bir şey yapamayız. Hepsi kanun ve yönetmelik çerçevesinde yapılmaktadır. Biz kanunlara uymasak enerji düzenleme ve denetleme kurumu bize ceza keser.
ŞUAN ELEKTRİĞİ KESSEK O YEMYEŞİL PAMUKLAR KURUMAZ MI?
Abdullah Aslan: Kendisinin borcu olmayıp bağlı olduğu sulama birliğinin size ödeme yapmamasından dolayı çiftçinin desteklemesine bloke koyuldu. Şimdi borcunu ödeyen çiftçi mi, elektriği kesen DEDAŞ mı, yoksa parasını aldığı halde bunu ödemeyen sulama birlikleri mi. Burada suçlu kim?
Tabi ki burada bizim muhatabımız sulama birlikleridir, üyelerde birliğin muhatabı. Geçen yıl öyle bir bloke durumu yaşanmadı. Şimdi bu blokeler çözüldü diyelim. Ve akabinde birlik başkanları bize sitemde bulundular neden desteklemeler bloke konulmadı diye. Çünkü bloke konulmadığında herkes borcu olan ve olmayan parasını aldı gitti. Ondan sonra hatırlarsanız olanları hep beraber yaşadık. Enerji parası ödenmedi diye, elektrikleri kesilen bir sürü çiftçinin ürünü telef oldu. Geçen sene ki durum yaşanmasın diye birlik yönetimlerinden de desteklemelere bloke konulması yönünde talep oldu. Tabi biz bilmiyoruz bir kısım çiftçi ödemiş, bir kısmı ödememiş o çiftçi ile birliği arasındadır. Dolayısıyla ya bu enerjinin parası ödenecek, yâda elektrikler kesilecek. Biz şuan elektriği kessek o yemyeşil pamuklar kurumaz mı? bizde bunun yerine enerji bedellerini ödeyene kadar blokeyi kaldırmıyoruz. Çiftçi borcum yok diyor ama. Birliğin bize borcu var. Çiftçinin desteklemesinin blokeli olarak beklemesinin Şirketimize bir faydası yok. Bizimde istediğimiz, birlikler enerji bedellerini bir an evvel ödemeleri ve bizde blokelerin tümünü çözmemiz yönündedir. Bazı birliklerimizle bu sorunu çözdük ilerliyoruz. Enerji bedellerini ödedikçe birlik yönetiminin bize verdikleri listeler doğrultusunda blokeler çözülmektedir.
SULAMA BİRLİKLERİNDE SÜREKLİ SORUNLAR ÇIKIYOR
Abdulkadir İkbal: Elektrik faturasında borç harici bir sürü alacak ibaresi var onlar nedir. Bu sulama birliğinde nasıl bir rant var ki insanlar onun birbirlerini öldürüyor. Bir de belli güçler neden nükler enerjiye karşı çıkıyor?
Faturanın içerisinde alınan değerlerin hepsi bizim şirketimizin kasasına girmiyor. Mesela bunun yüzde 18’i KDV, Yüzde 5 belediye tüketim vergisi, yüzde 1 enerji fonuna, yüzde 2 TRT payı, yüzde 1 civarında iletim bedeli olmak üzere, toplam yüzde 27’si borç haricinde alınan bedellerdir. Bunlar o faturada ekli olup borç haricinde tahsil edilenler. Bunlar bizim aracılığımızla alınıyor. Bizde bunları o kurumlara gönderiyoruz. Sizin de o faturalarınızda bunlar var.
Nükleer enerjiye gelecek olursak şuanda en ucuz enerjidir. Yıllarca riskinden dolayı karşı çıkanlar oldu. Ancak bütün enerji üretimlerinin çevreye etkisi ve riski vardır. Bütün gelişmiş ve sanayileşen ülkelerde nükleer enerjiden elektrik enerjisi üretilmektedir. Son teknolojiyi kullanıp gerekli tedbirler alınarak nükleer enerjiden elektrik enerjisi üretmek kaçınılmazdır. Örneğin, Fransa’nın elektrik enerjisinin %50’sinin üzerinde nükleer enerjiden üretilmektedir. Zaten Ülkemizde nükleer enerji santraller yapılmaya başlandı. Sulama birlikleriyle gerçekten bu işler hiç iyi yürütülemiyor. Sürekli sorunlar çıkıyor. Bununla ilgili nasıl bir çözüme gidilir bunu zaman gösterecek. Rant var mı yok mu? Varsa ne kadar bir rant sağlanıyor ben onu bilmiyorum.
Kemal Uğuzlu: Bazen fatura yanlışlıkla yüksek bir miktar kesiliyor fakat bunu söylediğimizde mahkemeye başvurun diyorlar. Biz mahkemeye başvurmadan DEDAŞ’ın oluşturacağı bir ekiple bunu neden çözmüyorsunuz. Faturayı yanlış kesiliyor bunu kabul ettiğiniz halde fakat mahkeme karar versin diye mahkemeye başvurun diyorsunuz?
Bu yüksek fatura aslında geçmişten gelen borçlardan kaynaklanıyor. Onun için kampanyalar düzenledik, herkes aboneliği üstüne alsın dedik. Bir ev düzenli elektrik kullandığında mümkün değil 2 veya 3 bin TL gelmesi yapılan bir yanlış varsa bunu sadece mahkeme yoluyla halletmeye gerek kalmada halledilmesi gerekiyor. Öyle bir şey varsa ben size katılıyorum arkadaşlara talimat veririm. Her şeyi mahkemeye git değil. Eğer bizim halledebileceğimiz bir şey varsa kesinlikle müşterimizi bu şekilde yaptığımız yanlış yüzünden mahkemelerde süründürmeye hakkımız yok. Müşterinin itirazı sonucu, hatalı bir durum varsa yeniden inceleme yaparak gerekli düzeltme yapılır.
HER YERDE AYNI UYGULANIYOR
Kemal Uğuzlu: Elektrik fiyatı Bursa ve Urfa da aynı mı?
Fiyat konusu her yerde aynı uygulanıyor. Şuanda ulusal tarife olduğu için Türkiye’nin her tarafında aynı fiyat tarifesi geçiyor. Zaten bu özelleşmenin amacı da bölgesel tarifeye geçmektir. Bölgesel tarife şu an için geçemez burada çünkü kayıp kaçak oranına göre geçilse o zaman burada ki kişi ödeyemez duruma gelir. Hükümet tarafından sosyal tarife adı altında belli bir KW’tın altındaki kısmı ödeme imkanı olmayan vatandaşlarımıza imkan sunulmasına yönelik bir çalışma düşünülüyor. Böyle bir uygulama başlatılırsa Biz de katkı sunmak isteriz.
VATANDAŞ ELEKTRİĞİ KESİLDİĞİNDE DİREK
SORUMLU OLARAK DEDAŞ’I BİLİYOR
Numan Babacan: Kırsal kesime inip vatandaşların hiç sorunlarını dinlediniz mi?
Onunla ilgili biz köylere, ilçelere de gidiyoruz. Mesela geçen Viranşehir’de, Ceylanpınar, Hilvan orada muhtarlarla, köylülerle, STK’larla, kaymakamla görüşmelerimiz oldu. Köylere inip vatandaşlarla birebir görüştük. Tabi bunu yoğun işlerimizden dolayı fazla yapamıyoruz. Bundan sonra daha sık ziyaret edip bilinçlenme konusunda vatandaşlarımıza durumu anlatacağız. Çünkü çoğu vatandaş elektriği kesildiğinde direk sorumlu olarak DEDAŞ’ı biliyor. Oysa yaşanılan sıkıntıları bilmiyorlar. Onu için köylere inip vatandaşlarımızla birebir görüşme gibi sık bir çalışmamız olacak. Yeni Müşteri Hizmetler Merkezleri açarak, müşterilerimize hizmetlerini alırken daha nezih ve rahat ortamda hizmet alma imkanı sunma amacıyla çalışmalarımız devam etmektedir. Fatura tahsil yerlerimizi artırdık.
Mehmet Aslan: Urfa olarak Vatandaşa kesintisiz bir elektrik vermek için alt yapınızı ne zaman tamamlayacaksınız?
Hizmet kalitesini artırmak için mevcut elektrik tesislerimizin bakım-onarımları, ekonomik ömrü dolmuş olan tesislerimizi yenileme ve genişleme yatırımlarımızın yanı sıra teknolojik (CBS, OSOS, SCADA vb.) yatırımlarda yaparak çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. 5 yıllık 10 yıllık mastır planlarımızı yaptırdığımız Markados isimli bir yurtdışı firmasıyla çalışmaktayız. Biz hatlarımızı belli bir plan çerçevesinde önem derecesine göre yapmaktayız. Fakat Biz bu çalışmaları yaparken, Şirketimize ait 5.300 ad. Trafo varken, vatandaşlarımıza ait 18.700 ad. Trafo mevcuttur. Bahse konu 3. Şahıs trafoları da bizim hatlarımıza bağlı olduğundan bu tesislerinde bakım-onarımları tesis sahipleri tarafından yapılmalıdır. Aksi halde Biz tüm tesislerimizi yenilesek bile yine şahıslara ait olan bu tesislerde oluşacak olan arızalar bizim sistemimizde de arıza oluşmasına sebep olacaktır. Ayrıca; Şirket olarak yaptığımız yatırım harcamalarını öz kaynağımızdan yaparak, geri dönüşü ise her yıl %10 olarak tarife yoluyla gerçekleşmektedir. Şirket olarak aldığımız enerji bedelini peşin ödemekteyiz. Sizin aracılığınızla bütün hemşehrilerimize bir ricada bulunmak istiyorum. Kullandıklar enerji bedellerini düzenli öderlerse Biz de hem aldığımız enerjinin bedelin öder hem de daha fazla yatırım yapma imkanı bulmuş oluruz.
ÇATIYA, TARLAYA HER TARAFA KURULSUN
Aziz Budak: Güneş enerji panellerini nasıl karşılıyorsunuz olması halinde size sıkıntı verir mi yoksa kurumunuzu rahatlatır mı?
Hiç sıkıntı olmaz aksine ne kadar kurulsa fayda sağlar. Yenilenebilir kaynaklarımızı kullanarak ne kadar fazla elektrik enerjisi üretirsek hepimiz için iyi bir çalışma olur. Mesela Almanya bizim Türkiye’nin yıllık güneş enerjisi alma saati bizim 3 te birimiz civarında. Biz onlarda 3 kat daha fazla güneş enerjisi alıyoruz. Bize hiçbir sıkıntısı olmaz çatıya, tarlaya her tarafa kurulsun.
AVRUPA SEVİYESİNE GELDİĞİMİZDE TAZMİNAT VERİRİZ
Abdullah Aslan: Elektrik kesileceğini önceden neden esnafa bildirmiyorsunuz. Saatlerce esnaf iş yapamıyor ve siz elektrik dağıtımından kar elde eden bir kurumsunuz buna göre siz neden esnafın zararını karşılayacak bir tazminat ödemiyorsunuz?
Bizde yeni yatırım ve bakım çalışması vs. olduğunda mutlaka haber veriyoruz. Tek tek arayamıyoruz. Bunu basın aracılığıyla bildiriyoruz. Tabi haberi olan oluyor olmayan oluyor. Tazminat durumuna geldiğimizde bu kesintiden dolayı vatandaşın cihazı yanmışsa yani bizden kaynaklanan bir durum olmuşsa müracaat edilir tespiti yapılır bizde onun zararını karşılarız. Fakat diğer türlü esnafın elektriği birkaç saat kesildiği için tazminat diyorsanız biz daha o Avrupa ülkelerinin seviyesine geldiğimizde bizde onlar gibi tazminat veririz. Kanun ve yönetmelikte bu bulunmamaktadır.
GÜNDÜZ YERİNE GECE SULAMA YAPMALARINI ÖNERİYORUM
Celal Çiftçi: Son olarak vatandaşlara nasıl bir çağrınız olur?
Şirket olarak hedefimiz; müşterilerimize, kaliteli, kesintisiz, çevreye uyumlu ve ucuz enerji sunarak müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmaktır. Biz Urfalı hemşerilerimize kaliteli kesintisiz enerji vermeye çalışıyoruz. Mevcut hatlarımızın bakım ve onarımının yanı sıra yatırım çalışmalarımız da son surat devam etmektedir. Bunun yanında teknolojik yatırımlarda yapıyoruz. Çiftçilerimize de gündüz yerine gece sulama yapmalarını öneriyorum. Hem su kaybı önlenmiş olacak, hem verim yüksek olacak hem hatlarda gece aşırı derecede bir yüklenme olmadığından daha kaliteli enerji kullanmış olacaklardır. Bütün müşterilerimizin enerjiyi kulLanırken ihtiyaçları kadar kullanıp, israf etmemelerini son bir kez daha rica ediyorum.Bizim hedefimiz bu şanlı şehre kaliteli ve düzenli kesintisiz bir enerji sağlamaktır.
Celal Çiftçi: Fikir kulübünü nasıl buldunuz?
Fikir Kulübü ile ben gerçekten ilk defa tanıştım. Çok güzel çok yararlı ve toplumu ilgilendiren sorunları sorun edindiğini gördüm. Bu benim hoşuma gitti. Burada ki yazar, çizer arkadaşlarla tanışmaktan memnun oldum. Bunu devam ettireceğinizden eminim. Ayrıca bu programa beni davet ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum.
En Çok Okunan Haberler