Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir Zamanların Gözde Mesleğiydi

Bir zamanlar gözde mesleklerden olan Kürkçülük günümüzde yeterli ilgi göremediğinden Geleneksel El Sanatları Araştırma Ve Geliştirme Eğitim Merkezi (GESEM)’de yaşatılmaya çalışılıyor. Kürkçü Ustası Mustafa Yeşilçay, “Yaklaşık 50 yıldır bu mesleği yapıyorum. Bu meslekte Urfada 60 ustamız vardı. Bunlardan sadece 4 tanesi faal olarak bu mesleği yürütmektedir.” Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2015 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
    Bir Zamanların Gözde Mesleğiydi

Ahmet Meral /  Hayvan kürklerinin işlenerek giysi haline geti­rilmesi insanlık tarihinin en eski sanatlarından biridir. Ana rahminde ölen ya da en fazla 5 aylık iken ölen kuzuların tüylü derilerinden yapılan düz yakalı (yakasız)dış kısmı "Şakaf" denilen siyah kumaşla kaplı aba gibi bolca giysiye Urfa'da Kürk denilmektedir. Urfa’da bir zamanların gözde mesleklerinden olan kürkçülük şimdi gelişen teknolojiye karşı 60 ustadan kalan 4 usta ile direnmeye çalışıyor.

     Hollanda’dan Üniversite hocaları ve öğrenciler geldiler

Yaklaşık 50 yıldır bu mesleği yaptığını belirten Kürkçü Ustası Mustafa Yeşilçay, “ Bu mesleğe yalnız Urfa’da ilgi gösterilmiyor. Yurtdışından 2012 yılında Hollanda’dan Üniversite hocaları ve öğrenciler bu mesleği yakından tanımak ve öğrenmek için özel olarak yanıma geldiler. Ben Kürkçülük mesleğine küçük yaşlarda Amcam oğullarının yanında çırak olarak başladım. Yaklaşık 50 yıldır bu mesleği yapıyorum. Ben Urfa’da kalan ustalardan biriyim diğerleri bıraktı. Urfa’da meslek sahibi olan Kürkçü ustalarımızın sayısı 60 civarındadır. Ancak dediğim gibi bu meslek para kazanmadığı için,60 ustamızdan sadece 4 tanesi faal olarak bu mesleği yürütmektedir. Onlarda benim gibi bu meslekten başka ellerinde meslek yok.” Dedi.

  En çok talep DEF siparişleri geliyor.

Kürkçülük mesleğine ilginin olmadığından yakınan Yeşilçay, “Mesleğe İlgi yok denecek kadar az. Bende talebe göre iş yapıyorum. Benden en çok talep DEF siparişleri geliyor. Biliyorsunuz Şanlıurfa sıra gecelerine katılan yerli ve yabancılar özellikle DEF’İ görüp bunu talep ediyorlar. Bende en çok siparişi DEFLER’DEN alıyorum. Deflerin üzerinde daha şık görünmesi için çizimler yapıyoruz.” Diye konuştu.

     ölen kuzuların derisini kullanıyoruz

Bir günlük veya iki günlük doğup da ölen kuzuların derisini kullandıklarını ifade eden Yeşilçay, “ Biz Kuzu Kürklerini kullanıyoruz. Bir günlük veya iki günlük doğup da ölen kuzuların derisini kullanıyoruz onu değerlendiriyoruz. Kürk yapımında siyah, beyaz ve alaca renkte tüyleri olan üç çeşit deri kullanılmaktadır. Her rengin kıvırcık türü daha makbuldür. Ancak bunların en değerlisi siyah tüylü deridir. Kürk yapılırken Tımar işlemi, Biçme-Dikme işlemi ve üzleme (Yüzleme) işlemi olmak üzere üç işlemden geçer.” İfadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.