Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeni Buğday Fiyatları Üreticinin Maliyetini Karşılamıyor

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), yeni buğday fiyatlarını açıkladı. Ancak, belirlenen fiyatlar, üreticilerin maliyetlerini karşılamaktan uzak kaldı ve tarım sektöründe endişelere yol açtı. Bu yıl yaşanan sıcak hava dalgası, hububat hasadının öngörülenden daha erken yapılmasına neden oldu. Üreticiler, artan maliyetlerin baskısını hissederek TMO'nun belirleyeceği yeni buğday fiyatlarını bekliyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2024 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Yeni Buğday Fiyatları Üreticinin Maliyetini Karşılamıyor

Üretici bölgelerinde sulu alanlarda buğdayın kilogram maliyeti 11 lira, kıraç alanlarda ise 10 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor. Bu durumda çiftçiler, kilogram fiyatı olarak 14-15 lira arasında bir fiyat bekliyorlar.

Tarım ve Orman Bakanlığı, buğday için ton başına 11 lira fiyat belirlemeyi ve ek olarak 2 lira prim desteği sağlayarak toplamda 13 lira olarak uygulanması öngörülüyor. Önceki yıl, TMO ekmeklik buğday için ton başına 8 bin 250 lira, arpa için ise 7 bin lira fiyat açıklamış ve buğdaya ton başına 1000 lira, arpaya ise ton başına 500 lira destek primi eklemişti.

Ziraat Odası başkanlarının beklentileri ise bu rakamların üzerinde. Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, kilogram başına 15 lira gibi bir fiyat beklentisi içinde olduklarını belirtti ve devletin çiftçiye kar sağlayacak bir fiyat belirlemesi gerektiğini vurguladı. Şu anda ticaret borsasında buğdayın 10 bin lira civarında işlem gördüğünü, yeni sezon ürün maliyetlerinin yüksek olduğunu ve çiftçinin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti.

2023 sezonunda TMO'nun 11.3 milyon ton civarında buğday ve arpa alımı gerçekleştirdiği bilinmekte. Bu sezon için ise 21 milyon ton üzerinde bir buğday hasadı bekleniyor. TMO, üreticilerin elindeki ürünleri satın almak için 15 Mayıs'ta alımlara başlamayı hedefliyor. Ayrıca, TMO'nun özel sektörü de piyasaya dahil etmek ve üreticilere zarar ettirmeden adil bir fiyat belirlemek için stratejiler geliştirdiği söyleniyor.

İç Anadolu ve Ege bölgelerindeki tarım üretimi, sıcak hava dalgalarının etkisi altında. Kış mevsiminin beklenenden daha ılıman geçmesi, bitkisel büyümeyi ve su talebini artırırken, bu durum su kaynaklarının yetersiz kalmasına ve bazı alanlarda sel hasarlarına yol açtı. Özellikle Konya ve Trakya bölgelerinde don ve dolu olayları, tarımsal verimi olumsuz etkiledi. Ayrıca, yükselen sıcaklıkların bir diğer sonucu olarak tarla faresi ve köstebek gibi zararlıların popülasyonlarında görülen artış, çiftçiler için yeni bir mücadele alanı oluşturdu.

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.