Meclis Başkanı İbrahim İletmiş, Başkan Yardımcıları Mustafa Taş, Kemal Süt, Yönetim Kurulu Başkanı E.Sabri Ertekin, Başkan Yardımcıları Halil Akkaya ve İbrahim Uludağ’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişilik Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Heyeti, 16 – 17 Aralık 2015 tarihleri arasında incelemelerde bulunmak ardından ATO ve OSTİM ziyareti gerçekleştirmek üzere Ankara'ya yaptığı programı tamamladı.
Haber Giriş Tarihi: 18.12.2015 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Gezi dönüşünde bir değerlendirme yapan ŞUTSO Yönetim Kurulu ve Gezi Heyeti Başkanı E.Sabri Ertekin, gezinin oldukça verimli geçtiğini belirterek ilimizde ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek için Ankara’nın deneyimlerinden yararlanarak sektörel anlamda işbirliği çalışmaları yapılacağına inanıyorum” dedi.
Heyetin ilk durağı Ankara Ticaret Odası (ATO) oldu
Gezinin ilk Programı Ankara Ticaret Odası’nda gerçekleşti. Program kapsamında Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası ile Ankara Ticaret Odası, ATO Meclis Salonu’nda ortak oturum gerçekleştirdi. Yapılan oturuma Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Ahmet Eşref Fakıbaba, Halil Özcan, Kasım Gülpınar, Mehmet Akyürek, Kemalettin Yılmaztekin, Mahmut Kaçar, ATO Meclis Başkanı Nuri Gürgür, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, ŞUTSO Meclis Başkanı İbrahim İletmiş, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı E.Sabri Ertekin, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Halil Akkaya, İbrahim Uludağ, Meclis Başkan Yardımcıları Mustafa Taş, Kemal Süt’ün yanı sıra iki Oda’nın yönetim kurulu ve meclis üyeleri, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ŞUTSO Genel Sekreteri Faruk Yaşar, Karacadağ Kalkınma Ajansı Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Yunus Çolak, Şanlıurfa OSB Müdürü Oktay Yaşar ile firma temsilcileri katıldı.
Bakan Yılmaz: SEP’i Yaygınlaştıracağız
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, oturumda yaptığı konuşmada, ATO ve ŞUTSO arasında pilot uygulama olarak gerçekleştirdikleri Sosyal Etkileşim Programı’nı yaygınlaştıracaklarını söyledi. Programın amacının ticaret ve sanayi odaları arasında karşılıklı işbirliğini geliştirmek olduğunu bildiren Yılmaz, “Hepimizin birbirimizden öğreneceğimiz şeyler var” dedi. Türkiye’nin kalkınması için bütün bölgelerinin potansiyelinin sonuna kadar kullanılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Topyekun bir kalkınmayı gerçekleştirmemiz gerekiyor” diye konuştu. Yılmaz, bölgeler arasında işbirliğini artırmak gerektiğine dikkati çekti. Şanlıurfa’nın Türkiye’nin çok önemli illerinden birisi ve hammadde üretim üssü olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, hammaddeyi katma değerli ürünlere dönüştürmek gerektiğinin altını çizdi. Siyasetin merkezi olması nedeniyle Ankara’da ticaret ve sanayinin ön plana çıkamadığını da belirten Yılmaz, Ankara’nın önemli bir ticaret, sanayi, üniversite, bilim ve teknoloji merkezi olduğunu kaydetti. Enerji konusuna da değinen Yılmaz, dışa bağımlılığı azaltmak için yerli kaynakları değerlendirmek gerektiğini söyledi. GAP bölgesinde güneş enerji üretilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, “En ucuz, en temiz enerji, verimli kullanılan enerjidir” diye konuştu. Bakan Yılmaz, Ankaralı iş adamlarından Şanlıurfa’yı daha sık ziyaret etmelerini ve ilişkileri geliştirmelerini istedi.
ATO Meclis Başkanı Gürgür: “Şanlıurfa Türkiye’nin Can Damarlarından Birisi”
ATO Meclis Başkanı Nuri Gürgür, toplantının açılışında, Şanlıurfa’nın hem İslam inancının kadim merkezlerinden biri hem de ekonomik, ticari ve tarımsal potansiyeli ile Türkiye ekonomisinin can damarlarından biri olduğunu söyledi. Şanlıurfa’daki potansiyelin ülkede barış ve refah çalışarak ve üreterek sağlanacağı mesajını verdiğini vurgulayan Gürgür, iki Oda arasındaki hayata geçirilen projenin önemine işaret etti. Gürgür, ATO olarak bu tür projelere destek olma konusunda çaba gösterdiklerini bildirdi.
ATO Başkanı Bezci: “Krizi Fırsata Çevirelim”
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci de konuşmasında, SEP projesinin amacının Şanlıurfa’da bulunan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ATO ve Ostim Organize Sanayi Bölgesi işbirliği ile yönetsel, operasyonel ve girişimcilik kapasitelerinin arttırılması, firmaların birlikte ve ortak amaçlar doğrultusunda hareket etme becerilerinin yükseltilmesi, sürdürülebilir ağ ilişkilerinin geliştirilmesi, firma yapılarının güçlendirilmesinin sağlanması, tecrübe paylaşımı ve ortaklıklar geliştirilmesi olduğunu söyledi. Bezci, “Ankara Ticaret Odası olarak ülkemizin herhangi bir köşesinde ticaretin ve sanayinin geliştirilmesi için atılacak adımın, tüm ülkeyi geliştirecek adım olacağının bilincindeyiz” dedi.
Ülke meseleleri konusunda duyarlı olmak gerektiğini vurgulayan Bezci, “Son dönemde coğrafyamız nedeniyle yaşadığımız olaylar gösterdi ki kendi kendine yetebilen ülke olabilmek çok önemli” diye konuştu. Rusya ile yaşanan krizi fırsata çevirmek gerektiğini söyleyen Bezci, enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam kurulu güç içindeki payını artırmak gerektiğini vurguladı. Güneş fakiri Almanya’nın güneş enerjisinde kurulu gücünün 38 bin megavat, Türkiye’nin kurulu gücünün ise 300 megavat olduğunu hatırlatan Bezci, “10 milyar dolarlık yatırımla 5 yılda Rusya’ya bağımlılıktan kurtuluruz” diyerek Bakan Yılmaz’dan destek istedi.
Bezci, ATO olarak bölgesel kalkınma adına yapılacak her çalışmayı destekleyeceklerini de sözlerine ekledi.
ŞUTSO Başkanı Ertekin: “Şanlıurfa Küllerinden Yeniden Doğacak”
ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ertekin de toplantıda Şanlıurfa’nın ekonomik ve sosyal verilerini içeren bir sunum yaptı. 2012 yılında teşvik sistemine geçilmesinin ardından Şanlıurfa’nın atılım gerçekleştirdiğini anlatan Ertekin, “İnşallah Şanlıurfa küllerinden yeniden doğacak” dedi. Şanlıurfa’daki tarımsal üretim hakkında ayrıntılı bilgi veren Ertekin, sulamada elektrik sorununu çözmek için Türkiye’de henüz bilinmeyen “termo solar” sistemini önerdi. Ertekin, yaş sebze-meyve ve hayvancılıkta iki ayrı URGE projesini hayata geçirdiklerini, yakın zamanda Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni kuracaklarını söyledi.
Konuşmaların ardından karşılıklı hediyeleşme toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.
Daha sonra Benchmarking Toplantısı’na geçildi. Benchmarking Toplantısı’nda ise Karacadağ Kalkınma Ajansı Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Yunus Çolak, Şanlıurfa’daki yatırım fırsatları hakkında sunum yaptı. Toplantıda iki Oda’nın birim müdürleri bir araya gelerek bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundu.
Ankara Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen sunum ve toplantıların ardından Divan Çukurhan Otel’de düzenlenen yemekli toplantıda da ŞUTSO ve ATO Yönetim Kurulu, meclis üyeleri ve birim yöneticileri bir araya geldi. Yemekte her iki odanın birim yöneticileri iş akışları hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu.
Programın İkinci Günü Ostim’e Ayrıldı
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Heyeti, programın ikinci gününü OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’ne ayırdı. İlk olarak OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret eden heyet, Bölge Müdürü Adem Arıcı’dan OSTİM’in genel durumunu, verdiği hizmetleri, yürüttüğü projelerini ve çalışmaları hakkında bilgi aldı. Bölge Müdürü Adem Arıcı’nın sunumunun ardından OSTİM Kümelenme çalışmaları hakkında, İŞİM Koordinatörü Fevzi Gökalp, OSSA Koordinatörü Hilal Ünal Türkan, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi Koordinatörü Pınar Yalman Akcengiz, Medikal Sanayi Kümelenmesi Koordinatörü Bora Yaşa, Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi Koordinatörü Kayhan Olanca ve ARUS Proje Uzmanı Mehmet Tuna Tezel tarafından sunumlar gerçekleştirildi.
İş ve İnşaat Makineleri Kümesi (İŞİM) Koordinatörü Fevzi Gökalp, 2008 yılında kurulan İş ve İnşaat Makineleri Kümesi (İŞİM)’in 134 üyesinin bulunduğunu, ağırlıklı olarak OSTİM bölgesinde yer alan küme üyesi firmaların hafif inşaat makinaları, iş makinaları yedek parçaları, özel amaçlı iş makinaları, maden makinaları ve yedek parçaları, beton santralleri, kırma eleme tesisleri, asfalt plentleri, araç üstü ekipmanlar ve konveyör sistemleri konusunda üretici firmalardan oluştuğunu belirtti.
OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) Koordinatörü Hilal Ünal Türkan OSSA’nın yüksek rekabet gücü ile ön plana çıkan, savunma ve havacılık sektörlerinde mal ve hizmet üreten KOBİ’lerin bir araya gelerek oluşturdukları ortak hareket neticesinde 1 Temmuz 2008 tarihinde kurulduğunu, Küme üyesi KOBİ’lerin, cirosunun önemli bir bölümünün, savunma sanayinden gelen gelirlerle oluşturduğunu ayrıca Aselsan, Havelsan, TAI, TEI, Roketsan, FNSS, Boeing, Skorsky gibi ana sanayi firmalarının onaylı alt tedarikçisi olduğunu ifade etti.
OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi Koordinatörü Pınar Yalman Akcengiz, Kümelenmenin 2008 yılından itibaren faaliyetlerine başladığını, 2011 Aralık ayından itibaren tüzel kişilik dernek olduğunu, 60 üye firma, işbirliğinde, aralarında Harran Üniversitesi’nin de bulunduğu 11 üniversite, GAP Bölge Kalkınma İdaresinin de olduğu 9 kamu kurumu ve 10 sivil toplum kuruluşu ile faaliyetlerine devam ettiğini aktardı.
OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Koordinatörü Bora Yaşa, ülkemiz açısından stratejik öneme sahip medikal cihaz ürünlerinin yurt içi ve yurt dışında sürekli büyüyen bir pazara sahip olması, katma değeri yüksek, yenilikçi üretime açık olması, stratejik ve bu nedenle milli politikalarla desteklenen bir sektör olması sebebiyle 2008 yılında Medikal Sanayi Kümelenmesinin oluşturulduğunu, Medikal Sektörünün OSTİM’in kaynaklarını yönelttiği hedef sektörlerden biri olarak seçildiğini vurguladı.
Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi Koordinatörü Kayhan Olanca, Kümenin OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve kauçuk sektöründeki değer zincirinde yer alan firmalar ile üniversiteler, odalar, kamu kurumları, ilgili sivil toplum örgütleri gibi destekleyici kurumları bir araya getiren bir oluşum olduğunu amaçlarının Ankara kauçuk sektörünün rekabetçi değer zincirini ve yenilikçi potansiyelini ortaya koyarak taraflar arasında iletişim, iş ve güç birliğini artırmak, ortaklaşa rekabetle yerli üretimin katma değerini ve sektördeki pazar payını yükselterek bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkıda bulunmak olduğunun altını çizdi.
Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) Proje Uzmanı Mehmet Tuna Tezel, “Raylı sistem milli davadır” ilkesiyle yola çıkıldığını, ülkenin raylı ulaşım sistemlerindeki her türlü ihtiyacının yerli sanayici tarafından üretilebileceğini savunan raylı ulaşım sistemleri sanayicilerin, destekleyici kurum ve kuruluşların “İşbirliği ve Güç Birliği” inancıyla bir araya gelerek, Türkiye’nin ilk bölgesel olmayan ve tüm Anadolu’yu kapsayan Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesinin oluşturulduğunu söyledi.
ŞUTSO Heyeti, ziyaretin ardından OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Ortak Showroomu’nu gezerek Koordinatör Bora Yaşa’dan bilgi aldı.
Firma Ziyaretleri gerçekleştirildi
Heyet, ziyaretin ve öğlen yemeğinin ardından OSTİM Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren OSTİM İhracat Merkezi, EMGE Kollektif Şirketi, Dora Makina ve Sayal Vinç firmalarını ziyaret ederek, gerçekleştirdikleri üretimler ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Firma ziyaretlerini tamamlayan Heyet Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olan Faruk Çelik’e hayırlı olsun dileklerini iletmek üzere gerçekleştireceği ziyaret için OSTİM’den ayrıldı.
Başkan Ertekin “Gezi Oldukça Verimli Geçti”
ŞUTSO Yönetim Kurulu ve Gezi Heyeti Başkanı E. Sabri Ertekin, gezinin oldukça verimli geçtiğini ifade ederek şu değerlendirmede bulundu. “Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteği ile yürütülen Sosyal Etkileşim Programı kapsamında Ankara Ticaret Odası ve OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’ne gerçekleştirdiğimiz inceleme gezisi oldukça verimli geçti. Bu gezinin, Meclis Üyelerimiz ve firma temsilcilerimizin, yeni yatırımlarına, ticari bağlantılarına önemli bir zemin teşkil edeceğini, ilimizdeki firmaların kurumsal yapılarının güçlendirilmesine yönelik işbirliği ve ortaklıklar geliştireceğini düşünüyorum. Ayrıca ilimizde ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek adına Ankara’nın deneyimlerinden yararlanarak sektörel anlamda işbirliği çalışmaları yapılacağına inanıyorum. ŞUTSO olarak, ekonomik anlamda gelişen Şanlıurfa’da iş hacminin ve potansiyellerin artırılması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
ŞUTSO Heyeti, Ankara gezisini tamamladı
Meclis Başkanı İbrahim İletmiş, Başkan Yardımcıları Mustafa Taş, Kemal Süt, Yönetim Kurulu Başkanı E.Sabri Ertekin, Başkan Yardımcıları Halil Akkaya ve İbrahim Uludağ’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişilik Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Heyeti, 16 – 17 Aralık 2015 tarihleri arasında incelemelerde bulunmak ardından ATO ve OSTİM ziyareti gerçekleştirmek üzere Ankara'ya yaptığı programı tamamladı.
Gezi dönüşünde bir değerlendirme yapan ŞUTSO Yönetim Kurulu ve Gezi Heyeti Başkanı E.Sabri Ertekin, gezinin oldukça verimli geçtiğini belirterek ilimizde ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek için Ankara’nın deneyimlerinden yararlanarak sektörel anlamda işbirliği çalışmaları yapılacağına inanıyorum” dedi.
Heyetin ilk durağı Ankara Ticaret Odası (ATO) oldu
Gezinin ilk Programı Ankara Ticaret Odası’nda gerçekleşti. Program kapsamında Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası ile Ankara Ticaret Odası, ATO Meclis Salonu’nda ortak oturum gerçekleştirdi. Yapılan oturuma Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Ahmet Eşref Fakıbaba, Halil Özcan, Kasım Gülpınar, Mehmet Akyürek, Kemalettin Yılmaztekin, Mahmut Kaçar, ATO Meclis Başkanı Nuri Gürgür, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, ŞUTSO Meclis Başkanı İbrahim İletmiş, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı E.Sabri Ertekin, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Halil Akkaya, İbrahim Uludağ, Meclis Başkan Yardımcıları Mustafa Taş, Kemal Süt’ün yanı sıra iki Oda’nın yönetim kurulu ve meclis üyeleri, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ŞUTSO Genel Sekreteri Faruk Yaşar, Karacadağ Kalkınma Ajansı Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Yunus Çolak, Şanlıurfa OSB Müdürü Oktay Yaşar ile firma temsilcileri katıldı.
Bakan Yılmaz: SEP’i Yaygınlaştıracağız
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, oturumda yaptığı konuşmada, ATO ve ŞUTSO arasında pilot uygulama olarak gerçekleştirdikleri Sosyal Etkileşim Programı’nı yaygınlaştıracaklarını söyledi. Programın amacının ticaret ve sanayi odaları arasında karşılıklı işbirliğini geliştirmek olduğunu bildiren Yılmaz, “Hepimizin birbirimizden öğreneceğimiz şeyler var” dedi. Türkiye’nin kalkınması için bütün bölgelerinin potansiyelinin sonuna kadar kullanılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Topyekun bir kalkınmayı gerçekleştirmemiz gerekiyor” diye konuştu. Yılmaz, bölgeler arasında işbirliğini artırmak gerektiğine dikkati çekti. Şanlıurfa’nın Türkiye’nin çok önemli illerinden birisi ve hammadde üretim üssü olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, hammaddeyi katma değerli ürünlere dönüştürmek gerektiğinin altını çizdi. Siyasetin merkezi olması nedeniyle Ankara’da ticaret ve sanayinin ön plana çıkamadığını da belirten Yılmaz, Ankara’nın önemli bir ticaret, sanayi, üniversite, bilim ve teknoloji merkezi olduğunu kaydetti. Enerji konusuna da değinen Yılmaz, dışa bağımlılığı azaltmak için yerli kaynakları değerlendirmek gerektiğini söyledi. GAP bölgesinde güneş enerji üretilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, “En ucuz, en temiz enerji, verimli kullanılan enerjidir” diye konuştu. Bakan Yılmaz, Ankaralı iş adamlarından Şanlıurfa’yı daha sık ziyaret etmelerini ve ilişkileri geliştirmelerini istedi.
ATO Meclis Başkanı Gürgür: “Şanlıurfa Türkiye’nin Can Damarlarından Birisi”
ATO Meclis Başkanı Nuri Gürgür, toplantının açılışında, Şanlıurfa’nın hem İslam inancının kadim merkezlerinden biri hem de ekonomik, ticari ve tarımsal potansiyeli ile Türkiye ekonomisinin can damarlarından biri olduğunu söyledi. Şanlıurfa’daki potansiyelin ülkede barış ve refah çalışarak ve üreterek sağlanacağı mesajını verdiğini vurgulayan Gürgür, iki Oda arasındaki hayata geçirilen projenin önemine işaret etti. Gürgür, ATO olarak bu tür projelere destek olma konusunda çaba gösterdiklerini bildirdi.
ATO Başkanı Bezci: “Krizi Fırsata Çevirelim”
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci de konuşmasında, SEP projesinin amacının Şanlıurfa’da bulunan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ATO ve Ostim Organize Sanayi Bölgesi işbirliği ile yönetsel, operasyonel ve girişimcilik kapasitelerinin arttırılması, firmaların birlikte ve ortak amaçlar doğrultusunda hareket etme becerilerinin yükseltilmesi, sürdürülebilir ağ ilişkilerinin geliştirilmesi, firma yapılarının güçlendirilmesinin sağlanması, tecrübe paylaşımı ve ortaklıklar geliştirilmesi olduğunu söyledi. Bezci, “Ankara Ticaret Odası olarak ülkemizin herhangi bir köşesinde ticaretin ve sanayinin geliştirilmesi için atılacak adımın, tüm ülkeyi geliştirecek adım olacağının bilincindeyiz” dedi.
Ülke meseleleri konusunda duyarlı olmak gerektiğini vurgulayan Bezci, “Son dönemde coğrafyamız nedeniyle yaşadığımız olaylar gösterdi ki kendi kendine yetebilen ülke olabilmek çok önemli” diye konuştu. Rusya ile yaşanan krizi fırsata çevirmek gerektiğini söyleyen Bezci, enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam kurulu güç içindeki payını artırmak gerektiğini vurguladı. Güneş fakiri Almanya’nın güneş enerjisinde kurulu gücünün 38 bin megavat, Türkiye’nin kurulu gücünün ise 300 megavat olduğunu hatırlatan Bezci, “10 milyar dolarlık yatırımla 5 yılda Rusya’ya bağımlılıktan kurtuluruz” diyerek Bakan Yılmaz’dan destek istedi.
Bezci, ATO olarak bölgesel kalkınma adına yapılacak her çalışmayı destekleyeceklerini de sözlerine ekledi.
ŞUTSO Başkanı Ertekin: “Şanlıurfa Küllerinden Yeniden Doğacak”
ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ertekin de toplantıda Şanlıurfa’nın ekonomik ve sosyal verilerini içeren bir sunum yaptı. 2012 yılında teşvik sistemine geçilmesinin ardından Şanlıurfa’nın atılım gerçekleştirdiğini anlatan Ertekin, “İnşallah Şanlıurfa küllerinden yeniden doğacak” dedi. Şanlıurfa’daki tarımsal üretim hakkında ayrıntılı bilgi veren Ertekin, sulamada elektrik sorununu çözmek için Türkiye’de henüz bilinmeyen “termo solar” sistemini önerdi. Ertekin, yaş sebze-meyve ve hayvancılıkta iki ayrı URGE projesini hayata geçirdiklerini, yakın zamanda Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni kuracaklarını söyledi.
Konuşmaların ardından karşılıklı hediyeleşme toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.
Daha sonra Benchmarking Toplantısı’na geçildi. Benchmarking Toplantısı’nda ise Karacadağ Kalkınma Ajansı Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Yunus Çolak, Şanlıurfa’daki yatırım fırsatları hakkında sunum yaptı. Toplantıda iki Oda’nın birim müdürleri bir araya gelerek bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundu.
Ankara Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen sunum ve toplantıların ardından Divan Çukurhan Otel’de düzenlenen yemekli toplantıda da ŞUTSO ve ATO Yönetim Kurulu, meclis üyeleri ve birim yöneticileri bir araya geldi. Yemekte her iki odanın birim yöneticileri iş akışları hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu.
Programın İkinci Günü Ostim’e Ayrıldı
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Heyeti, programın ikinci gününü OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’ne ayırdı. İlk olarak OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret eden heyet, Bölge Müdürü Adem Arıcı’dan OSTİM’in genel durumunu, verdiği hizmetleri, yürüttüğü projelerini ve çalışmaları hakkında bilgi aldı. Bölge Müdürü Adem Arıcı’nın sunumunun ardından OSTİM Kümelenme çalışmaları hakkında, İŞİM Koordinatörü Fevzi Gökalp, OSSA Koordinatörü Hilal Ünal Türkan, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi Koordinatörü Pınar Yalman Akcengiz, Medikal Sanayi Kümelenmesi Koordinatörü Bora Yaşa, Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi Koordinatörü Kayhan Olanca ve ARUS Proje Uzmanı Mehmet Tuna Tezel tarafından sunumlar gerçekleştirildi.
İş ve İnşaat Makineleri Kümesi (İŞİM) Koordinatörü Fevzi Gökalp, 2008 yılında kurulan İş ve İnşaat Makineleri Kümesi (İŞİM)’in 134 üyesinin bulunduğunu, ağırlıklı olarak OSTİM bölgesinde yer alan küme üyesi firmaların hafif inşaat makinaları, iş makinaları yedek parçaları, özel amaçlı iş makinaları, maden makinaları ve yedek parçaları, beton santralleri, kırma eleme tesisleri, asfalt plentleri, araç üstü ekipmanlar ve konveyör sistemleri konusunda üretici firmalardan oluştuğunu belirtti.
OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) Koordinatörü Hilal Ünal Türkan OSSA’nın yüksek rekabet gücü ile ön plana çıkan, savunma ve havacılık sektörlerinde mal ve hizmet üreten KOBİ’lerin bir araya gelerek oluşturdukları ortak hareket neticesinde 1 Temmuz 2008 tarihinde kurulduğunu, Küme üyesi KOBİ’lerin, cirosunun önemli bir bölümünün, savunma sanayinden gelen gelirlerle oluşturduğunu ayrıca Aselsan, Havelsan, TAI, TEI, Roketsan, FNSS, Boeing, Skorsky gibi ana sanayi firmalarının onaylı alt tedarikçisi olduğunu ifade etti.
OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi Koordinatörü Pınar Yalman Akcengiz, Kümelenmenin 2008 yılından itibaren faaliyetlerine başladığını, 2011 Aralık ayından itibaren tüzel kişilik dernek olduğunu, 60 üye firma, işbirliğinde, aralarında Harran Üniversitesi’nin de bulunduğu 11 üniversite, GAP Bölge Kalkınma İdaresinin de olduğu 9 kamu kurumu ve 10 sivil toplum kuruluşu ile faaliyetlerine devam ettiğini aktardı.
OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Koordinatörü Bora Yaşa, ülkemiz açısından stratejik öneme sahip medikal cihaz ürünlerinin yurt içi ve yurt dışında sürekli büyüyen bir pazara sahip olması, katma değeri yüksek, yenilikçi üretime açık olması, stratejik ve bu nedenle milli politikalarla desteklenen bir sektör olması sebebiyle 2008 yılında Medikal Sanayi Kümelenmesinin oluşturulduğunu, Medikal Sektörünün OSTİM’in kaynaklarını yönelttiği hedef sektörlerden biri olarak seçildiğini vurguladı.
Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi Koordinatörü Kayhan Olanca, Kümenin OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve kauçuk sektöründeki değer zincirinde yer alan firmalar ile üniversiteler, odalar, kamu kurumları, ilgili sivil toplum örgütleri gibi destekleyici kurumları bir araya getiren bir oluşum olduğunu amaçlarının Ankara kauçuk sektörünün rekabetçi değer zincirini ve yenilikçi potansiyelini ortaya koyarak taraflar arasında iletişim, iş ve güç birliğini artırmak, ortaklaşa rekabetle yerli üretimin katma değerini ve sektördeki pazar payını yükselterek bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkıda bulunmak olduğunun altını çizdi.
Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) Proje Uzmanı Mehmet Tuna Tezel, “Raylı sistem milli davadır” ilkesiyle yola çıkıldığını, ülkenin raylı ulaşım sistemlerindeki her türlü ihtiyacının yerli sanayici tarafından üretilebileceğini savunan raylı ulaşım sistemleri sanayicilerin, destekleyici kurum ve kuruluşların “İşbirliği ve Güç Birliği” inancıyla bir araya gelerek, Türkiye’nin ilk bölgesel olmayan ve tüm Anadolu’yu kapsayan Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesinin oluşturulduğunu söyledi.
ŞUTSO Heyeti, ziyaretin ardından OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Ortak Showroomu’nu gezerek Koordinatör Bora Yaşa’dan bilgi aldı.
Firma Ziyaretleri gerçekleştirildi
Heyet, ziyaretin ve öğlen yemeğinin ardından OSTİM Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren OSTİM İhracat Merkezi, EMGE Kollektif Şirketi, Dora Makina ve Sayal Vinç firmalarını ziyaret ederek, gerçekleştirdikleri üretimler ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Firma ziyaretlerini tamamlayan Heyet Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olan Faruk Çelik’e hayırlı olsun dileklerini iletmek üzere gerçekleştireceği ziyaret için OSTİM’den ayrıldı.
Başkan Ertekin “Gezi Oldukça Verimli Geçti”
ŞUTSO Yönetim Kurulu ve Gezi Heyeti Başkanı E. Sabri Ertekin, gezinin oldukça verimli geçtiğini ifade ederek şu değerlendirmede bulundu. “Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteği ile yürütülen Sosyal Etkileşim Programı kapsamında Ankara Ticaret Odası ve OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’ne gerçekleştirdiğimiz inceleme gezisi oldukça verimli geçti. Bu gezinin, Meclis Üyelerimiz ve firma temsilcilerimizin, yeni yatırımlarına, ticari bağlantılarına önemli bir zemin teşkil edeceğini, ilimizdeki firmaların kurumsal yapılarının güçlendirilmesine yönelik işbirliği ve ortaklıklar geliştireceğini düşünüyorum. Ayrıca ilimizde ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek adına Ankara’nın deneyimlerinden yararlanarak sektörel anlamda işbirliği çalışmaları yapılacağına inanıyorum. ŞUTSO olarak, ekonomik anlamda gelişen Şanlıurfa’da iş hacminin ve potansiyellerin artırılması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.
En Çok Okunan Haberler