Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2020 desteklemeleri belli oldu!

Resmi Gazete’nin 5 Kasım 2020 tarihli Mükerrer sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 2020 üretim yılına ait tarım destekleri açıklandı. Geçen yıl olduğu gibi bu sene de bir kaç kalemde artış yapılmasından başka önemli bir değişiklik yok.

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2020 13:04
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
2020 desteklemeleri belli oldu!

TBMM'ye sunulan ve görüşmeleri devam eden bütçe tasarısında da tarımsal destekleme bütçesinde hiç bir artış yapılmadı. 2020 yılı bütçesinde olduğu gibi 2021 yılı bütçesinden de tarıma toplamda 22 milyar lira destek ödemesi yapılacak.

Açıklanan destekler 2020 ürünlerine ait. Ödemesi 2021 yılı bütçesinden yapılacak.

Mazot ve gübre desteğinde artış yok

Alan bazlı destekler kapsamında “2020 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” a göre, 2020 ürünü buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için dekar başına 19 lira mazot, 8 lira gübre desteği olmak üzere toplamda 27 lira destek ödemesi yapılacak.

Pamuk ve çeltik üretenlere dekara 62 lira mazot ve 4 lira gübre desteği olmak üzere toplamda 66 lira destek verilecek. Nohut, kuru fasulye ve mercimek üretimine dekar başına 22 lira mazot ve 4 lira gübre desteği olmak üzere 26 lira, patates üreticilerine dekara 27 lira mazot ve 4 lira gübre olmak üzere 31 lira, yağlık ayçiçeği ve soyada dekara 26 lira mazot ve 4 lira gübre dahil dekara 30 lira destek sağlanacak.

Dane mısırda mazot desteği dekara 25 lira, gübre desteği 4 lira olmak üzere 29 lira, kuru soğan, kanola, aspir, yaş çay, fındık, yem bitkilerinde dekara 17 lira mazot ve 4 liralık gübre desteği ile 21 lira destek ödemesi yapılacak. Zeytin de dahil diğer ürünlerde dekara 15 lira mazot ve 4 lira gübre desteği sağlanacak. Nadasa bırakılan tarım arazileri için 8 lira mazot desteği verilecek.

 

Toprak analiz desteği

 

Toprak Analiz Desteği, asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, ilave her 50 dekara kadar bir analiz için Tarım ve Orman Bakanlığı (Bakanlık)’nca yetkilendirilmiş Toprak Analiz Laboratuvarlarına analiz başına geçen yıl olduğu gibi 40 lira destek ödenecek.

 

Organik tarımda 1.kategori ürün desteği artırıldı

 

Geçen sene organik tarım ve iyi tarım desteklerinde önemli kesintiler yapılması nedeniyle çok tepki görmüştü. Organik tarım yapan çiftçilere desteklemeler ürün sertifikasına göre ödeniyor. Üç kategoride ödenen organik tarım desteğinde sadece 1. kategoride destek miktarı artırıldı. 1.kategoride bireysel ürün sertifikası ile üretim yapanlara geçen yıl dekara 70 lira destek verilirken 2020’de 100 liraya çıkarıldı. Aynı kategoride üretici grubu ürün sertifikası ile üretim yapanlara ödenen destek dekar başına 35 liradan 50 liraya çıkarıldı. Diğer iki kategoride desteklerde artış yapılmadı.

 

İyi tarımda 4.kategori destekleri kaldırıldı

 

Geçen yıl olduğu gibi iyi tarım destekleri bireysel veya grup sertifıkasyonu seçeneğine göre düzenlenmiş iyi tarım uygulamaları sertifikasına sahip çiftçilere destek verilecek. Desteklerde ilk iki kategorideki ürünlerde artış yapılmadı. Üçüncü kategoride bireysel sertifikasyon sahiplerine dekar başına 30 lira, grup sertifikasyonuna sahip çiftçilere dekar başına 15 lira olan destek bu sene iki kategori birleştirilerek geçen sene toplam 45 lira olan destek 10 liraya düşürüldü. 4. kategori ürünleri ise destek kapsamından tamamen çıkarıldı.

 

Pamuk ve ayçiçeği primi arttı, 16 üründe artış yok

 

Prim desteği olarak adlandırılan fark ödemesi 18 üründe uygulanıyor. 2020 üretim yılında, geçen yıla göre bu 18 üründen sadece pamuk ve yağlık ayçiçeği primi artırıldı. Kütlü pamuğa verilen destekleme primi kilo başına 80 kuruştan 1 lira 10 kuruşa çıkarıldı. Bu artış daha önce zaten açıklanmıştı. Pamuk desteğinden yararlanmak için yurt içinde üretilen ve sertifikalandırılan pamuk tohumu kullanma şartı var.

 

Buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale ve çeltik için geçen yıl olduğu gibi kilo başına 10 kuruş destek primi ödenecek. Nohut, mercimek, kuru fasulye ve kanolada da destek artmadı. Kilo başına 50 kuruş prim ödenecek.

 

2019’da olduğu gibi 2020’de de dane mısıra 3, soya fasulyesine 60, aspire 55, yaş çaya 13 ve zeytinyağına da kilogram başına 80 kuruş destekleme primi ödenecek. Geçen yıl ilk kez verilen dane zeytin destekleme primi de artmadı. Geçen sene olduğu gibi kilo başına 15 kuruş prim verilecek. Zeytinde ayrıca geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekara 100 lira destekleme ödemesi devam edecek.

 

 

Besi desteği 250, çoban desteği 5 bin lira

 

Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, yurt içinde doğmuş ve besi süresini tamamlamış erkek sığırlarını (manda dâhil), mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere 1- 200 baş için (200 dâhil), hayvan başına 250 lira destekleme ödenecek.

 

Küçükbaş hayvancılık desteklemelerinde; Çoban istihdam desteği, 100 baş ve üzeri anaç koyun keçi varlığına sahip işletmelere veya çobanlara yıllık 5 bin lira ödenecek.

 

Koyun başına 30, keçiye 35 lira

 

Damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliklerine üye yetiştiricilerin, bakanlık kayıt sistemine kayıtlı anaç koyunlarına koyun başına 30 lira, anaç keçi başına 35 lira, anaç tiftik keçi başına ise 20 lira destek verilecek. Göçer yetiştiricilerin anaç koyun ve keçilerine ilave hayvan başına 2 lira ödeme yapılacak. Geçen yıl koyun, keçi desteği hayvan başına ayrımı olmaksızın 25 liraydı.

 

Tohumculuk desteklerinde önemli artışlar var

 

2020 yılı Tarımsal Destekleme Kararnamesi’nde en önemli artışlar sertifikalı tohum desteğinde yapıldı. Özellikle sertifikalı tohum kullanım desteklerinde önemli oranda artış sağlandı. 2019’da arpa ve buğdayda dekar başına 8.5 lira, çavdar, tritikale ve yulafta 6, çeltikte 8 lira olan sertifikalı tohum desteği bu ürünlerin hepsinde 16 liraya çıkarıldı. Patateste dekara 80 lira olan sertifikalı tohum desteği 100 liraya çıkarılırken, nohut, mercimek ve kuru fasulyede 20 liralık destek mercimek ve fasulye için 30 liraya çıkarıldı. Nohut 20 lirada kaldı.

 

Soya, fiğ, yem bezelyesi ve korungada ise dekar başına 2 liralık artışla 22 liraya yükseltildi. Aspir ve kanolada 1 liralık artışla 4 liradan 5 liraya çıkarılan sertifikalı tohum kullanım desteği susamda geçen yıl olduğu gibi 4 lira uygulanacak. Yoncada da değişiklik yapılmadı. Geçen seneki gibi dekara 30 lira olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.