Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şanlıurfalıların okuma kültürü artıyor

İl Halk Kütüphanesi Müdürü Halil İstemi,Şanlıurfalıların okuma kültürünün gün geçtikçe arttığını söylüyor.Vatandaşları kütüphaneye davet eden İstemi, “Vatandaş okudukça bizde işimizden daha çok zevk alıyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2015 08:36
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Şanlıurfalıların okuma kültürü artıyor

Röportaj:Abdulkadir Şanlı

  Şanlıurfa Halk Kütüphanesi Müdürü Halil İstemi ile, kütüphanenin faaliyetlerini konuştuk.Haleplibahçe deki yeni Müze Binasında hizmet vermeye devam eden İstemi, Şanlıurfalıların okuma kültürünün gün geçtikçe arttığını söylüyor.

 İşte o röportaj;

 HERKESİ BEKLİYORUZ

Kütüphaneler nasıl faaliyetler vermekte?

Aslına bakarsak çoğu kişi kütüphanelerin sadece kitap okuma yeri olduğunu bilmektedir. Ama bu yanlış bir düşüncedir kütüphaneler sadece okuma alanları değil aynı zamanda eğlenceli alanlarıyla gelen her kesime hizmet vermekte. Her kesime göre oyun alanlarımız var yetişkinler gelip bu alanımızda satranç gibi zeka oyunları ile sıcak ortamda rahatça eğlenebilir zaman geçirebilir. Öğrenciler gelerek sessiz ortamda dersini rahatça çalışabilir. Çocuklu aileler gelerek çocuklarını oyun ve oyuncak alanına bırakarak kendi alanlarında çalışmalar yapabilir. Bazı ailelerimiz bu şekilde sürekli gelerek kütüphanemizden faydalanıyorlar. Kütüphanemiz Şanlıurfa’nın her vatandaşına açıktır ve herkesi bekliyoruz.

 Kütüphanede kaç kitap bulunmakta?

Her kesimin gelip okuyabileceği veya araştırmalar yapabileceği 42 bin kitabımız var. Bu kitaplarımızı bölüm bölüm ayırarak her kesime hitap ediyoruz.

 BU BİZİM İÇİN BİR HEDİYEDİR

Hangi bölümler mevcut?

En çok rağbet edilen bölümlerden biri çocuk bölümümüzdür. Çocuklara yönelik renkli ve resimli kitaplarımız, çatılı ve süslü kitap raflarımız ve oyun alanları ayrıca oyuncaklarımız var. Bazı aileler gelince çocuklarını bu bölümde rahatça bırakabiliyor. Hem sıcak ortam hem de rahat bir alan. Diğer bir rağbet edilen bölüm ise ödünç alama bölümü, bu bölümde her kesim vatandaşımız gelip geçici bir süreliğine kitap alıp okuduktan sonra geri getirip yenisini alıyor. Bu bölümde 15 bin kitabımız var. Kütüphane kartı olan her vatandaşımız gelip on beş günlüğüne üç adet kitap alıp okuyup zamanın da getirme şartıyla alıyor. Geçen yıl 42 bin kişiye bu bölümden kitap vererek okuma oranını eskilere göre epey yükseltmiş bulunmaktayız. Bu bölümde genel olarak roman ve edebi türü kitap çeşitlerimiz var.Ayrıca ETÜT Merkezi bölümümüzde öğrencilere yöneliktir. Bu bölümde ise üniversiteye ve KPSS’ye hazırlık alanında ağırlık vermekteyiz gayet iyi durumda öğrencilere katkısı ve faydası olmaktadır.  Ortalama günlük 250 öğrenci bu ortamı kullanıyor. Evinde ve iş yerlerinde ders çalışamayan okuyucular bu bölümümüzden yararlanıyor. Sesten ve ortamın sıcak olmamasından ders çalışamayan öğrenciler bu bölüme gelerek rahat, sessiz ve bu soğuk aylarda sıcak ortamda güzelce ders çalışıp faydalanıyor. Her yılsonunda sonuçlara baktığımızda çoğu öğrencimizin üniversiteyi kazanması bizleri mutlu ediyor.Süreli Yayılar bölümüz ise 300’e yakın ulusal dergi ve Şanlıurfa’da çıkan yerel gazetelerden oluşmakta. Her gün Şanlıurfa’da çıkan yerel gazeteler bu alanda okurlarımıza sunulmakta. Urfa halkı her geçen gün okuma alışkanlığını ilerletmektedir. Bu bizim için bir hediyedir. bizim çalışmalarımız ve gayret etmemizin altında her kesimin okuma alışkanlığının artması ve Şanlıurfa’nın okuma alanlarında başarılar elde etmesidir. “

 İlçelerde durum nasıl?

Bize bağlı 8 ilçe kütüphanemiz bulunmakta bu ilçelerimizde okuma oranlarının ciddi derecede arttığını görüyoruz. Her dönem gelen bilgi ve dokümanlara baktığımızda ilçelerimizde okuma oranlarının arttığını görüyoruz.  Kitap okuma alışkanlığı çok az olan ilçelerimiz bugünlere bakıldığında artmış olunduğu ve daha da artacağını görüyoruz.

 Gezi kütüphanesinin faaliyetleri nelerdir?

Gezi kütüphanemiz daha çok kütüphaneden yararlanmayan ve imkânları olmayan kenar mahallelerde ayrıca yakın köylerde kütüphane ihtiyacı olan her kesime hizmet vermekte. Bu alanda da hizmetlerimiz olumlu ve faydalı sonuçlar vermekte.

 Şanlıurfa’nın okuma kültürü nasıl?

Her geçen gün kitap okuma oranında ciddi gelişme olduğunu bizim istatistiklerde görünmekte. Her altı ayda bir değerlendirmeler yapılıyor bu değerlendirmelere göre artışlar ciddi derecede yükseldiğini biliyoruz. Vatandaş okudukça bizde işimizden daha çok zevk alıyoruz ve nasıl daha iyi hizmet veririz diye çalışmalar yapıyoruz.

 VATANDAŞLARIMIZI BURAYA DAVET EDİYORUZ

Kütüphanenin yeni yeri nasıl. Hizmette sıkıntı var mı?

Yeni binamız çok güzel eski yerimizde nasıl hizmet veriyorsak burada da daha geniş alanda daha sıcak ortam da ve daha güzel şekilde hizmet vermekteyiz. Eski binamızda yapamadığımızı burada ayrıntılı bir şekilde veriyoruz. Yeni yerimize gelmeyen ve bilmeyen vatandaşlarımıza sizlerin aracılığınızla davet ediyor bekliyoruz. Binamızın onarımı bitinceye kadar Haleplibahçe deki yeni Müze Binasında hizmet vermeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımız bizim sitemizden bizleri takip ederek duyuru ve faaliyetlerimizi öğrenebilirler sitemiz www.sanliurfakutup.gov.tr .

 ETKİNLİKLER DÜZENLİYORUZ

Kitap bağışları nasıl ve bu kitapları nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Bağışlar sürekli oluyor ve bizde yapılan bu bağışları inceleyerek onararak Şanlıurfa’da bulunan okullardaki kütüphanelere vererek kitap ihtiyaçlarına bir nebzede olsa gideriyoruz. Ayrıca okullarımıza sürekli ziyaretler gerçekleştirerek etkinlikler düzenliyoruz. Sinevizyon gösterileri, masal okuma saatleri ve oyunlar oynatıyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.