Dershanelerin özel okula dönüştürülmesine yönelik çıkarılan yasa meclisten geçmesinin ardından birçok dershaneler de özel okula dönüşme çalışmaları başladı. Şanlıurfa Birey Dershanesi sahibi Ömer Ağ, dönüşüm sürecine dair endişe ve kaygıları olduklarını söyledi.
Haber Giriş Tarihi: 07.01.2015 07:56
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
AZİZ ÇİFTÇİ/NİN RÖPORTAJI
DERSHANELERİN özel okula dönüştürme yasası meclisten geçmesinden sonra dershane sahiplerini derin düşünceler aldı. Şimdiler de kimileri dönüşüm için Milli Eğitim Bakanlığına başvuranlar da var. Anayasa Mahkemesi (AYM)’nin kararını bekleyenler ise, dönüşmeyeceğiz diyor. Şanlıurfa’da dershane sahipleri de özel okula dönüşmek için başvurular ve özel okul çalışmaları başladı. Dönüşüm için başvuranlardan biri de Birey Dershanesi sahibi Ömer Ağ.Olay Gazetesi olarak Birey Dershanesi sahibi Ömer Ağ ’la dershanelerin dönüşümünü konuştuk.
Bu dönüştürme yasası nedir ?
Faaliyette olan dershanelerin bundan sonra ki süreçte özel okul olarak devam etmesidir. İlk zamanlarda Dershaneleri kapatacağız dediler. Bir kısım tepkiler aldıktan sonra bu kapatma değil de dönüştürmeye gitti. Dönüşüm ama ne dönüşümü, nasıl bir dönüşüm olacak, bunlardan bizim dahi kimsenin fazla bilgisi olmadı. Mevcut özel okulların doluluk oranı yüzde 40 iken bunlar nasıl özel okula dönüşecek, nerden öğrenci bulacağız. Bu gibi bir takım kaygılarımız meydana geldi. Tabi sonradan biraz daha bilgi aldık ama kafamızda hala sorular var.
2 BİN VEYA 3 BİN TL ARASI BİR TEŞVİK VERECEĞİZ
Bu dönüştürme yasasının içeriğinde ne var?
Bu yasa en son bakanlık tarafından üzerinde bir takım çalışmalar yapıldı. Şartlar yumuşatıldı. Daha önce geçiş sürecinde zaman kısıtlaması vardı. Sonradan geçiş sürecinde bir dört yıl gibi bir zaman tanındı. Bu biraz nefes almamızı sağladı. Bakanlık bu süre içinde okula dönüşenler özel okul olarak devam edeceğini dönüşmeyen dershanelerin ise kapanacağını söyledi. Ayrıca dönüşüme geçen dershaneye ve kayıt yapan Öğrencilere bir miktar teşvikler verilecek. Verilen teşviklerde bizim kaygılarımızı azda olsa azalttı. Yoksa bizim o şekilde diğer mevcut özel okullarla rekabet etmemiz mümkün değildi. Tabi sonra dediler ki biz kayıt yapan her öğrenciye ortalama 2 bin veya 3 bin TL arası bir teşvik vereceğiz. Bu sayede birçok öğrencinin de maddi destek sunacağı için buda bizi biraz rahatlattı.
DEVLET BİZE NE KADAR TEŞVİK VERECEK BİLMİYORUZ
Dershanenizin dönüşümü için başvuru yaptınız mı?
Ben gelecek eğitim yılı dershanemin dönüşümü için Urfa’da başvuranlar arasındayım. Başvurumu yaptım ve onayımı da aldım. Fakat hala benim kafamda ciddi soru işaretleri var. Veliler bizi özel okul olarak kabul edecek mi? Devlet bize ne kadar teşvik verecek bilmiyoruz. Vermezse iler ki zamanda nasıl bir yol çizilir devam edebilecek miyiz? Okulumuz da görev alacak öğretmenlerin ekonomik ihtiyaçlarını karşılayabilecek miyim? Binanı fiziki yapısında yapılacak çalışmalarda yapılan ekonomik giderleri verebilecek miyim? Açıkçası bu ve bunun gibi hala kafamızda soru işaretleri var.
Hala dönüşmek istemeyen dershaneler var bunun hakkında ne diyorsunuz?
Bu sektörde söz sahibi cemaat dershaneleri ve birkaç marka dershaneler dönüşmemek için hala direniyor. Biz başvurmayacağız diyorlar. Bunlar eli kulağında bugün yarın karar verecek olan Anayasa Mahkemesinin kararını bekliyorlar. Mahkeme iptal edip dershaneler kapanamaz derse bunlar yine dershane olarak devam edecek. Kapanır derse de dönüşüm için mecbur başvuracak ya da kapanmaya gidecekler.
TEŞVİK VERİLMEYEN ÖĞRENCİ BURAYI SEÇMEZ
Dönüşüm için başvuru yapmışsınız ama okulunuza ne kadar teşvik verilecek belli değil mi?
Teşviklerin şimdiye kadar ne kadar verileceği belli değil. Hangi okul ne kadar alacak gibi bir rakam yok. Şuanda verilen teşviklere baktığımızda bakıyorsunuz bir okulda 20 öğrenci teşvik almış başka bir okula baktığınız 60 öğrenci teşvik almış. İşte bundan kaynaklı endişelerimiz var. Okullara hala ne kadar teşvik verileceği net bir rakam yok. Benim bu okulumda devlet 20 öğrenciye teşvik verirse ben burayı otomatikman kapatmam gerekir. Teşvik verilmeyen öğrenci burayı seçmez. Benim birkaç öğrenciye verilen teşvikle bu eğitimi o şartlarda sürdürmem mümkün değil. Bu teşvik kaç kişiye verilecek ondan bilgimiz olmadığından dediğim gibi kafamızda hala sorular var.
ENDİŞELERİMİZDE VAR
Mevcut Özel okulların yüzde 40 gibi boş öğrenci kontenjanı varken bu kadar dershane özel okula dönüşmesiyle öğrenci açığınız olacağını düşünüyor musunuz?
Mevcut okullar yüzde 50 doluluk oranıyla eğitim veriyor. Bu okulların yarısı boş kalmış durumda özel okul toplumun üst tabakasının tercih ettiği bir eğitim sistemidir. Özel okulların mevcut aldığı fiyat 15 bin lira ve civarı, bunu orta sınıf ve alt sınıf tabaka öğrenciler ödeyemez. Bizim burada tek avantajımız öğrencilere ve bizim okullara verilecek teşvikler önemli oluyor. Biz diğer o özel okullara nazaran fiyatlarımız biraz onların aşağısında misal devlet öğrenciye 2 ve 3 bin TL gibi bir teşvik verirse bizde 7 bin lira gibi makul bir fiyatla eğitim vereceğimizi düşünürsek burada velinin cebinden çıkacak para eskiden dershaneye verdiği para miktarıyla aynı olacak. Bizim de kafamıza yattı. Bu durumda orta sınıf öğrencilerde faydalanabilir. Bu sayede Öğrenci açığımız olacağını pek düşünmüyorum. Ama endişelerimizde var. Buda bizi yaptığımız hesap ve tahminlerimizdir.
EKONOMİK BİR FİYATLA REKABET EDECEĞİZ
Mevcut Özel Okullar dururken öğrenci ve velileri sizi niye tercih etsin?
Biz akademik liseyiz. Bizim bahçemiz yok spor alanlarımız yok. Ben bunları velilere belirtiyorum. Biz öğrencilerimize sınavlara en iyi bir şekilde hazırlıyoruz. Biz velilere evladının güzel bir üniversiteye gitmesini istiyorsan bizi tercih edeceksin. Bizim tek derdimiz eğitim olacak. Öğrencimizi nasıl başarılı bir duruma getirmeye çalışırız diye çalışacağız. Sosyal bir ortam istiyorsa da siz mevcut özel okulları tercih edin diyoruz. Çünkü biz okulumuzda sadece temel derslere yoğunlaşacağız. Artı öğrenciler teşvikten yararlanacak. Bizim fiyatlarımızda o özel okullar gibi yüksek bir rakam olmayacağı için buda bizi tercih etme nedenlerinden biri olacak. Biz o okullarla akademik lise ve ekonomik bir fiyatla rekabet edeceğiz.
SEKTÖRDEN ÇEKİLİRİZ
Yeterli öğrenci sayısını bulamazsanız ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Yeterli öğrenci sayımızı bulacağımızı ümit ediyorum. Bir ihtimal yeterli öğrenci sayısını bulamazsak mevcut okulumuza kayıtlı olan öğrencilerimizi mağdur etmeden öz sermayemizle sene sonuna kadar götürürüz. Şartlar aynı şekilde devam ederse sektörden çekiliriz.
DERSHANELER KAPANSIN DİYENLERİN ÇOCUKLARI DA GİDİYOR
Dershaneler neden kapatılma gereği, duyuldu ihtiyaç kalmadı mı?
Dershaneler şart ve ihtiyaçtan dolayı doğdu zaten, Dershanelerin dönüşme gerekçelerinden birinin Milli Eğitim Bakanlığı Çalışmalarında problemlere yol açtığı kanaatiyle harekete geçildi. Dershanelerin kapanmasının sebebi tamamen siyasi olarak düşünüyorum. Her ne kadar bundan dolayı olmadığı söylense de ben inanmıyorum. Dershaneler çoğu kez kapatılmaya çalışıldı. Tabi bu kadar ciddi değildi. Belli grupların siyasi çatışmaları sonucu bu noktaya vardı. Bu sefer kesin bir karar alındı. Dershaneler kapanacak diye sonra bu dönüştürme oldu. Dar gelirli ailelerin çocukları Öğrencilerini dershane gidemediği dillendirildi. Herkesin de dershaneye gidebildiğini düşünüyorum. Fakiri de gidiyor, zengini de gidiyor. Dershaneler kapansın diyenlerin çocukları da gidiyor.
Zengin ve fakir çocukların arasında ki fark bu şekilde sizce kapanır mı?
Ben en büyük zararın yine fakir çocuklarına olduğunu düşünüyorum. Herkesin 2 veya 3 bin TL dershane parası bulur ama özel okul için kimse 15 bin TL verecek durumda olamaz. Bunun zararları ilerde göreceğiz. Bu başka bir şekilde çözümlenebilirdi. Fakir ve zengin ayrımına yönelik yapıldıysa bu başka türlü yapılabilirdi. Mesela o kadar teşvik verilecek hafta sonu dersleri verilecek buna yapılacak maliyeti fakir çocuklarına verilebilirdi.
HALA EZBERE YÖNELİK EĞİTİM VERİLİYOR
Devlet okulunda dershaneye gitmeden öğrenciye verilen eğitim yeterli olduğu söylendi siz ne diyorsunuz?
Yeterli olduğunu düşünmüyorum. Yeterli olsa milli eğitim bağlı o kadar öğrenci neden dershaneyi tercih ediyor. Kırsala gitmeden bunu burada ki okullarla değerlendirecek olsak bile kendisine yeten okul sayı 3 veya 4 ‘ü geçmez. Hala ezbere yönelik eğitim veriliyor. Eğitimi hala ücretli öğretmenle götürmeye çalışılıyor. Derslik sayısı az. Birçok yerde birleştirilmiş sınıf olarak ders veren okullar var. Yani bu şekilde yeteceğini kabul etmiyorum. Dershaneler ise daha pratik daha disiplinli ve yoğun bir eğitim veriyor. Okulun 4 yılda verdiğini biz bir yılda veriyoruz. Okullar yeterli diyenler neden hafta sonu okullarda ders vermeye başladılar. Kesinlikle okul var dershane ihtiyacı yok söylemini kabul etmiyorum.
DÖNÜŞÜM YAPAN TÜM KURUMLARDA OLACAK
Dershanelerin özel okula dönüşümüyle görev veremeyeceğiniz öğretmenleriniz olacak mı?
Kendi kurumum için şuanda öğretmen sayımız fazla çünkü dershane eğitiminde hafta sonu kontenjanı var. Hafta içi ayrı öğretmen grubumuzu kullanıyoruz. Bu sadece burada değil tüm dershanelerde o fazlalık var. Bizim kurumda şuan iki okula yetecek kadar öğretmenimiz var. Bu özel okula dönüştüğünde tek grup öğretmenle çalışacağız. Bu sadece bizim kurumda değil dönüşüm yapan tüm kurumlarda olacak. Boşta kalan öğretmenleri MEB alacağız dedi. Tabi şuanda istihdam edilmeyi bekleyen bu kadar öğretmen varken nasıl yapılacak oda ayrı bir sıkıntı olacak.
EĞİTİM SİSTEMİ DÜZELTİLMEYE ÇALIŞILIYOR
Türkiye’de eğitim sistemini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Uzaktan değerlendirmek kolay olabilir ama eğitim sistemi çok çalışma gerektiren bir sistemdir. Büyük bir kitleye hitap ediliyor. Nüfus artışı yoğun bir şekilde artıyor. O kitlenin de devasa giderleri var.Burada şimdi birilerine yüklenmek doğru olmaz. Önce ki zamanlarda 70 li 80 li yıllarda falan okul yapımına fazla önem verilmemiş. İşte bu sorunlar o zamanlardan beri büyüdü çözülmeye gidilmedi. Bu sorun şimdi en son olan iktidara biraz ciddi sıkıntılar yaşattı. Düzeltilmeye çalışılıyor. Son zamanlarda iyileştirilmeler yapıldı. Başarılı oldular mı olmadılar mı o da tartışılır.
Ben dönmesini beklemiyorum ama bekleyen ciddi bir kitle var dönerse de biz özel okul olarak devam edeceğiz dönmese de devam edeceğiz. Benim kanaatim dönmeyeceği doğrultusunda çünkü direk kapatıyoruz demiyor dönüştüreceğiz diyorlar buda özel teşebbüse aykırı olur mu? doğru mu değil mi bilemiyorum. Mahkemenin kararını bekleyip göreceğiz.
SEKTÖRDE MERDİVEN ALTI EĞİTİM YAPANLARDA VAR
Dershaneler için merdiven altı eğitimcilik olarak tabir edildi siz buna ne diyorsunuz?
Dershaneler Milli Eğitim bünyesinde çalışıyor. Ona bu şekilde bir tabir kullanılması haklarını yemek olur. Bizim burada milli eğitimin onaylamadığı hiçbir öğretmen çalıştırılmıyor. O kadar öğretmen istihdamı sağlanıyor. O kadar kişi idari kadroda temizlikte vs gibi birçok kişiye ekmek kapısı oluyor. Tamamen bu kadar şeffafken neden böyle denildi bilmiyorum. Tabi bizim bu sektörde merdiven altı eğitim yapanlarda var. Denetimi yapılmazsa bu sayı çoğalır. Şimdilerde bile Urfa’da birçok yerde yapılıyor. Dershaneler için öyle hepsini kapsayacak genel bir ifade kullanılmamalıydı.
Dershanelere itibar azaldı
Anayasa Mahkemesinden dönerse dershaneciliğe tekrar devam eder misiniz?
Ben o sayfayı kapattım. Artık dönse de dönmese de özel okul olarak devam edeceğiz. Dershane tartışması çok gündemde oldu. Halkta yanlış bir algı oluştu. Dershanelere itibar azaldı. millet farklı bir açıdan bakmaya başladı. Bunu merdiven altı eğitimcilik denildi. Dönmeyi tekrar o stresi yaşamayı düşünmüyorum.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Dershanelerde dönüşüm başladı...
Dershanelerin özel okula dönüştürülmesine yönelik çıkarılan yasa meclisten geçmesinin ardından birçok dershaneler de özel okula dönüşme çalışmaları başladı. Şanlıurfa Birey Dershanesi sahibi Ömer Ağ, dönüşüm sürecine dair endişe ve kaygıları olduklarını söyledi.
AZİZ ÇİFTÇİ/NİN RÖPORTAJI
DERSHANELERİN özel okula dönüştürme yasası meclisten geçmesinden sonra dershane sahiplerini derin düşünceler aldı. Şimdiler de kimileri dönüşüm için Milli Eğitim Bakanlığına başvuranlar da var. Anayasa Mahkemesi (AYM)’nin kararını bekleyenler ise, dönüşmeyeceğiz diyor. Şanlıurfa’da dershane sahipleri de özel okula dönüşmek için başvurular ve özel okul çalışmaları başladı. Dönüşüm için başvuranlardan biri de Birey Dershanesi sahibi Ömer Ağ.Olay Gazetesi olarak Birey Dershanesi sahibi Ömer Ağ ’la dershanelerin dönüşümünü konuştuk.
Faaliyette olan dershanelerin bundan sonra ki süreçte özel okul olarak devam etmesidir. İlk zamanlarda Dershaneleri kapatacağız dediler. Bir kısım tepkiler aldıktan sonra bu kapatma değil de dönüştürmeye gitti. Dönüşüm ama ne dönüşümü, nasıl bir dönüşüm olacak, bunlardan bizim dahi kimsenin fazla bilgisi olmadı. Mevcut özel okulların doluluk oranı yüzde 40 iken bunlar nasıl özel okula dönüşecek, nerden öğrenci bulacağız. Bu gibi bir takım kaygılarımız meydana geldi. Tabi sonradan biraz daha bilgi aldık ama kafamızda hala sorular var.
Bu dönüştürme yasasının içeriğinde ne var?
Bu yasa en son bakanlık tarafından üzerinde bir takım çalışmalar yapıldı. Şartlar yumuşatıldı. Daha önce geçiş sürecinde zaman kısıtlaması vardı. Sonradan geçiş sürecinde bir dört yıl gibi bir zaman tanındı. Bu biraz nefes almamızı sağladı. Bakanlık bu süre içinde okula dönüşenler özel okul olarak devam edeceğini dönüşmeyen dershanelerin ise kapanacağını söyledi. Ayrıca dönüşüme geçen dershaneye ve kayıt yapan Öğrencilere bir miktar teşvikler verilecek. Verilen teşviklerde bizim kaygılarımızı azda olsa azalttı. Yoksa bizim o şekilde diğer mevcut özel okullarla rekabet etmemiz mümkün değildi. Tabi sonra dediler ki biz kayıt yapan her öğrenciye ortalama 2 bin veya 3 bin TL arası bir teşvik vereceğiz. Bu sayede birçok öğrencinin de maddi destek sunacağı için buda bizi biraz rahatlattı.
Dershanenizin dönüşümü için başvuru yaptınız mı?
Ben gelecek eğitim yılı dershanemin dönüşümü için Urfa’da başvuranlar arasındayım. Başvurumu yaptım ve onayımı da aldım. Fakat hala benim kafamda ciddi soru işaretleri var. Veliler bizi özel okul olarak kabul edecek mi? Devlet bize ne kadar teşvik verecek bilmiyoruz. Vermezse iler ki zamanda nasıl bir yol çizilir devam edebilecek miyiz? Okulumuz da görev alacak öğretmenlerin ekonomik ihtiyaçlarını karşılayabilecek miyim? Binanı fiziki yapısında yapılacak çalışmalarda yapılan ekonomik giderleri verebilecek miyim? Açıkçası bu ve bunun gibi hala kafamızda soru işaretleri var.
Bu sektörde söz sahibi cemaat dershaneleri ve birkaç marka dershaneler dönüşmemek için hala direniyor. Biz başvurmayacağız diyorlar. Bunlar eli kulağında bugün yarın karar verecek olan Anayasa Mahkemesinin kararını bekliyorlar. Mahkeme iptal edip dershaneler kapanamaz derse bunlar yine dershane olarak devam edecek. Kapanır derse de dönüşüm için mecbur başvuracak ya da kapanmaya gidecekler.
Dönüşüm için başvuru yapmışsınız ama okulunuza ne kadar teşvik verilecek belli değil mi?
Teşviklerin şimdiye kadar ne kadar verileceği belli değil. Hangi okul ne kadar alacak gibi bir rakam yok. Şuanda verilen teşviklere baktığımızda bakıyorsunuz bir okulda 20 öğrenci teşvik almış başka bir okula baktığınız 60 öğrenci teşvik almış. İşte bundan kaynaklı endişelerimiz var. Okullara hala ne kadar teşvik verileceği net bir rakam yok. Benim bu okulumda devlet 20 öğrenciye teşvik verirse ben burayı otomatikman kapatmam gerekir. Teşvik verilmeyen öğrenci burayı seçmez. Benim birkaç öğrenciye verilen teşvikle bu eğitimi o şartlarda sürdürmem mümkün değil. Bu teşvik kaç kişiye verilecek ondan bilgimiz olmadığından dediğim gibi kafamızda hala sorular var.
Mevcut Özel okulların yüzde 40 gibi boş öğrenci kontenjanı varken bu kadar dershane özel okula dönüşmesiyle öğrenci açığınız olacağını düşünüyor musunuz?
Mevcut okullar yüzde 50 doluluk oranıyla eğitim veriyor. Bu okulların yarısı boş kalmış durumda özel okul toplumun üst tabakasının tercih ettiği bir eğitim sistemidir. Özel okulların mevcut aldığı fiyat 15 bin lira ve civarı, bunu orta sınıf ve alt sınıf tabaka öğrenciler ödeyemez. Bizim burada tek avantajımız öğrencilere ve bizim okullara verilecek teşvikler önemli oluyor. Biz diğer o özel okullara nazaran fiyatlarımız biraz onların aşağısında misal devlet öğrenciye 2 ve 3 bin TL gibi bir teşvik verirse bizde 7 bin lira gibi makul bir fiyatla eğitim vereceğimizi düşünürsek burada velinin cebinden çıkacak para
eskiden dershaneye verdiği para
miktarıyla aynı olacak. Bizim de kafamıza yattı. Bu durumda orta sınıf öğrencilerde faydalanabilir. Bu sayede Öğrenci açığımız olacağını pek düşünmüyorum. Ama endişelerimizde var. Buda bizi yaptığımız hesap ve tahminlerimizdir.
Mevcut Özel Okullar dururken öğrenci ve velileri sizi niye tercih etsin?
Biz akademik liseyiz. Bizim bahçemiz yok spor alanlarımız yok. Ben bunları velilere belirtiyorum. Biz öğrencilerimize sınavlara en iyi bir şekilde hazırlıyoruz. Biz velilere evladının güzel bir üniversiteye gitmesini istiyorsan bizi tercih edeceksin. Bizim tek derdimiz eğitim olacak. Öğrencimizi nasıl başarılı bir duruma getirmeye çalışırız diye çalışacağız. Sosyal bir ortam istiyorsa da siz mevcut özel okulları tercih edin diyoruz. Çünkü biz okulumuzda sadece temel derslere yoğunlaşacağız. Artı öğrenciler teşvikten yararlanacak. Bizim fiyatlarımızda o özel okullar gibi yüksek bir rakam olmayacağı için buda bizi tercih etme nedenlerinden biri olacak. Biz o okullarla akademik lise ve ekonomik bir fiyatla rekabet edeceğiz.
Yeterli öğrenci sayısını bulamazsanız ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Yeterli öğrenci sayımızı bulacağımızı ümit ediyorum. Bir ihtimal yeterli öğrenci sayısını bulamazsak mevcut okulumuza kayıtlı olan öğrencilerimizi mağdur etmeden öz sermayemizle sene sonuna kadar götürürüz. Şartlar aynı şekilde devam ederse sektörden çekiliriz.
Dershaneler neden kapatılma gereği, duyuldu ihtiyaç kalmadı mı?
Dershaneler şart ve ihtiyaçtan dolayı doğdu zaten, Dershanelerin dönüşme gerekçelerinden birinin Milli Eğitim Bakanlığı Çalışmalarında problemlere yol açtığı kanaatiyle harekete geçildi. Dershanelerin kapanmasının sebebi tamamen siyasi olarak düşünüyorum. Her ne kadar bundan dolayı olmadığı söylense de ben inanmıyorum. Dershaneler çoğu kez kapatılmaya çalışıldı. Tabi bu kadar ciddi değildi. Belli grupların siyasi çatışmaları sonucu bu noktaya vardı. Bu sefer kesin bir karar alındı. Dershaneler kapanacak diye sonra bu dönüştürme oldu. Dar gelirli ailelerin çocukları Öğrencilerini dershane gidemediği dillendirildi. Herkesin de dershaneye gidebildiğini düşünüyorum. Fakiri de gidiyor, zengini de gidiyor. Dershaneler kapansın diyenlerin çocukları da gidiyor.
Ben en büyük zararın yine fakir çocuklarına olduğunu düşünüyorum. Herkesin 2 veya 3 bin TL dershane parası bulur ama özel okul için kimse 15 bin TL verecek durumda olamaz. Bunun zararları ilerde göreceğiz. Bu başka bir şekilde çözümlenebilirdi. Fakir ve zengin ayrımına yönelik yapıldıysa bu başka türlü yapılabilirdi. Mesela o kadar teşvik verilecek hafta sonu dersleri verilecek buna yapılacak maliyeti fakir çocuklarına verilebilirdi.
Devlet okulunda dershaneye gitmeden öğrenciye verilen eğitim yeterli olduğu söylendi siz ne diyorsunuz?
Yeterli olduğunu düşünmüyorum. Yeterli olsa milli eğitim bağlı o kadar öğrenci neden dershaneyi tercih ediyor. Kırsala gitmeden bunu burada ki okullarla değerlendirecek olsak bile kendisine yeten okul sayı 3 veya 4 ‘ü geçmez. Hala ezbere yönelik eğitim veriliyor. Eğitimi hala ücretli öğretmenle götürmeye çalışılıyor. Derslik sayısı az. Birçok yerde birleştirilmiş sınıf olarak ders veren okullar var. Yani bu şekilde yeteceğini kabul etmiyorum. Dershaneler ise daha pratik daha disiplinli ve yoğun bir eğitim veriyor. Okulun 4 yılda verdiğini biz bir yılda veriyoruz. Okullar yeterli diyenler neden hafta sonu okullarda ders vermeye başladılar. Kesinlikle okul var dershane ihtiyacı yok söylemini kabul etmiyorum.
Dershanelerin özel okula dönüşümüyle görev veremeyeceğiniz öğretmenleriniz olacak mı?
Kendi kurumum için şuanda öğretmen sayımız fazla çünkü dershane eğitiminde hafta sonu kontenjanı var. Hafta içi ayrı öğretmen grubumuzu kullanıyoruz. Bu sadece burada değil tüm dershanelerde o fazlalık var. Bizim kurumda şuan iki okula yetecek kadar öğretmenimiz var. Bu özel okula dönüştüğünde tek grup öğretmenle çalışacağız. Bu sadece bizim kurumda değil dönüşüm yapan tüm kurumlarda olacak. Boşta kalan öğretmenleri MEB alacağız dedi. Tabi şuanda istihdam edilmeyi bekleyen bu kadar öğretmen varken nasıl yapılacak oda ayrı bir sıkıntı olacak.
Türkiye’de eğitim sistemini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Uzaktan değerlendirmek kolay olabilir ama eğitim sistemi çok çalışma gerektiren bir sistemdir. Büyük bir kitleye hitap ediliyor. Nüfus artışı yoğun bir şekilde artıyor. O kitlenin de devasa giderleri var.Burada şimdi birilerine yüklenmek doğru olmaz. Önce ki zamanlarda 70 li 80 li yıllarda falan okul yapımına fazla önem verilmemiş. İşte bu sorunlar o zamanlardan beri büyüdü çözülmeye gidilmedi. Bu sorun şimdi en son olan iktidara biraz ciddi sıkıntılar yaşattı. Düzeltilmeye çalışılıyor. Son zamanlarda iyileştirilmeler yapıldı. Başarılı oldular mı olmadılar mı o da tartışılır.
Ben dönmesini beklemiyorum ama bekleyen ciddi bir kitle var dönerse de biz özel okul olarak devam edeceğiz dönmese de devam edeceğiz. Benim kanaatim dönmeyeceği doğrultusunda çünkü direk kapatıyoruz demiyor dönüştüreceğiz diyorlar buda özel teşebbüse aykırı olur mu? doğru mu değil mi bilemiyorum. Mahkemenin kararını bekleyip göreceğiz.
Dershaneler için merdiven altı eğitimcilik olarak tabir edildi siz buna ne diyorsunuz?
Dershaneler Milli Eğitim bünyesinde çalışıyor. Ona bu şekilde bir tabir kullanılması haklarını yemek olur. Bizim burada milli eğitimin onaylamadığı hiçbir öğretmen çalıştırılmıyor. O kadar öğretmen istihdamı sağlanıyor. O kadar kişi idari kadroda temizlikte vs gibi birçok kişiye ekmek kapısı oluyor. Tamamen bu kadar şeffafken neden böyle denildi bilmiyorum. Tabi bizim bu sektörde merdiven altı eğitim yapanlarda var. Denetimi yapılmazsa bu sayı çoğalır. Şimdilerde bile Urfa’da birçok yerde yapılıyor. Dershaneler için öyle hepsini kapsayacak genel bir ifade kullanılmamalıydı.
Dershanelere itibar azaldı
Ben o sayfayı kapattım. Artık dönse de dönmese de özel okul olarak devam edeceğiz. Dershane tartışması çok gündemde oldu. Halkta yanlış bir algı oluştu. Dershanelere itibar azaldı. millet farklı bir açıdan bakmaya başladı. Bunu merdiven altı eğitimcilik denildi. Dönmeyi tekrar o stresi yaşamayı düşünmüyorum.
En Çok Okunan Haberler