kadir evliyaoğlu
olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2525.4
  • BIST
    10741.08
  • BTC
    66813.39$
Ufuklar

Alper Gezeravcı, Şanlıurfa’da Öğrencilerle Buluştu

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Şanlıurfa'da öğrencilerle bir araya geldi. Gezeravcı, uzay yolculuğu deneyimlerini paylaşırken, gençlere ülkenin zenginliklerini ve potansiyellerini vurguladı. Şanlıurfa'nın kültürel mirasına dikkat çeken Gezeravcı, “Şanlıurfa’da ilham alacağınız çok şey var.” dedi. Ayrıca Türkiye'nin uzay faaliyetlerindeki ilerleyişi ve astronot seçim sürecine dikkat çeken Gezeravcı, Türkiye'nin uzaya insan gönderen 22 ülke arasında yer aldığını belirtti.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Şanlıurfa'da gerçekleştirilen bir etkinlikte öğrencilerle bir araya geldi.

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte Gezeravcı, uzay yolculuğunun ayrıntılarını öğrencilere aktardı.

 

Konferansa Gezeravcı’nın yanı sıra İl Milli Eğitimi Müdürü Asım Sultanoğlu, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Gezeravcı, katılımcılara uzayda geçirdiği 14 günlük süreç ve yaşadığı deneyimler hakkında bilgi verdi. Uzayda beslenme, dinlenme, spor yapma ve bilimsel çalışmalar gibi konuları ele alan Gezeravcı, merak edilenleri öğrencilerle paylaştı.

Gezeravcı, Türkiye genelinde eğitim müfredatlarının uygulanması ve eğitim imkanlarının artırılması konusunda yoğun çaba sarf edilen bölgeler arasında Şanlıurfa'nın önemli bir yere sahip olduğu vurguladı.

 

Gezeravcı,  Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te bölgede herkesi derinden sarsan bir deprem felaketinin yaşandığını söyledi.

Bu işin en acı haliyle tecrübesini yaşayan öğrencilerle bir arada olmanın kendisi için çok önemli olduğunu anlatan Gezeravcı, "Öncelikle yakınlarını kaybedenler varsa başınız sağolsun, hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah rahmet eylesin.” Dedi.

 

“ŞANLIURFA’DA İLHAM ALACAĞINIZ ÇOK ŞEY VAR”

 

Gezeravcı, konuşmasında öğrencilere, Şanlıurfa'nın zengin tarihine ve kültürel mirasına dikkat çekerek, boş zamanlarını müzeleri ziyaret ederek geçirmelerini önerdi.

 

“Şanlıurfa’da ilham alacağınız çok şey var” diyen Gezeravcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Şanlıurfa’da ilham alacağınız çok şey var. Boş zamanlarınızda lütfen dokunacak kadar yakın olduğunuz. Şanlıurfa Müzesini ziyaret edin. Bir kere değil birkaç kere. O medeniyetlerin geçisi esnasında katedilen yolları ve insanlığın içinden geçtiği bütün medeniyet evrenini anlamaya çalışın. İnsanların kilometrelerce yol kat ederek gelip görmeye çalıştığı yer ayaklarınızın ucunda lütfen bulunduğuzun toprakların değerini kıymetini bilin. “

 

"EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZ GENÇ NÜFUSUMUZ"

 

Türkiye'nin en büyük zenginliğinin genç nüfus olduğuna da belirten Gezeravcı, " Dünyada şu anda en korkulan potansiyel toplumsal problemlerden bir tanesi ülkelerin giderek artan yaş ortalamaları ve giderek azalan nüfusları, genç nüfusları özellikle." İfadelerini kullandı.

 

“LÜTFEN TAŞIDIĞINIZ POTANSİYELDEN ZERRE KADAR KUŞKUYA DÜŞMEYİN”

 

Gezeravcı, "Bu işlerin yapılmasında genç nüfus, genç beyinler müthiş şekilde öne çıkıyor. Roket eğitimlerinde bizi 11 ay boyunca hazırlayan, bütün o kapsülün eğitimlerini veren, bizi uzaya götüren ve geri getiren operasyonun içerisindeki arkadaşlarımızın yaş ortalaması 26. Lütfen taşıdığınız potansiyelden zerre kadar kuşkuya düşmeyin ve bünyenizde barındırdığınız bu potansiyeli sorgulayan insanlardan, yapabileceğiniz işleri başarabileceğinize inandığınız halde sizi bu yoldan alıkoymaya çalışan insanlardan uzak durun." dedi.

 

“UZAY FAALİYETLERİNİ YÜRÜTME KONUSUNDA DEVLETİMİZ ŞU ANDA ÇOK ÖNEMLİ SÜREÇLERİ YÜRÜTÜYOR”

 

Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonuna işaret eden Gezeravcı, ilk defa gerçekleştirilen bu görevin haklı gururunun yaşadığını kaydederek, şunları söyledi:

 

"Önümüzde devletimizin güçlü iradesiyle yaşayacağımız daha nice mutluluklar var. Ay araştırma programına ilişkin şu anda konulan takvim 2026 ile 2028'in aralığında kendi yapmış olduğumuz bir roket ve kendi motorumuzla aya erişmek. Bunun yanında bizim de gerçekleştirdiğimiz görevde olduğu gibi başka bir ülkenin topraklarından, onların imkanlarıyla uzaya erişmek yerine kendi ülkemizin toprakları ya da kendi ülkemizin kontrolünde dünyanın başka bir coğrafyasındaki bir uzay platformunda bu tür uzay faaliyetlerini yürütme konusunda devletimiz şu anda çok önemli süreçleri yürütüyor."

 

 

“BU DA BU ÜLKENİN EVLADININ UZAYDA ATTIĞI İLK ADIMDIR”

Son olarak Gezeravcı, Türkiye'nin uzaya insan gönderen ve deneyler gerçekleştiren 22 ülke arasında yer aldığını hatırlatarak, “Bizden önce bu işi yapan 21 ülke vardı, biz Türkiye Cumhuriyeti olarak uzaya insanını gönderebilmiş ve deney yapabilmiş 22 ülke olduk. Bizden önceki 21 ülkeninin aynını yaparak da yine bir şeyler öğrenebilirdik. Ama bu ülkenin parlak zihinli insanlarının özverili çalışmasıyla hakikaten alanında özgün işler yapma imkanı bulduk. Bugün dünyada 8 buçuk milyar insan var.  Yürümek rutinimizin sıradan bir parçası. 8 buçuk milyar insan günde milyarlarca adım attığı halde bir anne babanın hayatındaki en değerli adım çocuğun attığı ilk adımdır. Bu da bu ülkenin evladının uzayda attığı ilk adımdır. Hayırlı olsun.” dedi.

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!