
Yasal olmamasına rağmen, sicili bozuk Novalüks firmasıyla anlaşan valinin başı şimdi anguslarla dertte.
Üstelik Okutanın aracılık ettiği Novalüks firmasının sicili bozuk çıktı. Şanlıurfada Vali Nuri Okutanın koordinatör sıfatıyla aracılık ettiği angus ticareti, besicilerin 3 milyon lira zararıyla sonuçlandı.
Valiye güvenen besiciler isyan etti. Vali Okutan 2009da kurulan canlı hayvan ithalatçısı Novalüks firması yetkililerini geçen yıl Şanlıurfaya çağırdı. Firma yetkilileri ile Şanlıurfada besicilik işi ile uğraşan işadamı ve çiftçiler Okutan öncülüğünde bir toplantı yaptı. Toplantıda Novalüks firması yetkilileri besicilere, Bizde para yok ancak sizlerin finansı ile bu işi gerçekleştirebiliriz dedi. Bunun üzerinde besiciler kendi aralarında topladıkları 5 milyon doları angus alımı için Novalüks firmasına verdi. Okutanın şirket sahiplerini Şanlıurfanın lüks otellerinden Er Ruhada misafir ettiği, yapılan ticaretten de pay aldığı öne sürüldü.
MAHKEMEDEN KARAR ÇIKARTTI Hukuki olmamasına rağmenkoordinatör olarak ticari sözleşmeye imza atan Okutanın yurtdışından gelecek angusların, gümrük işlemine tutulmadan Şanlıurfa Valiliğine gönderilmesi için Şanlıurfa 1. Sulh Ceza Mahkemesinden karar aldırdığı belirlendi. Bu kararın Mersin Valiliği aracılığıyla takip edilmesi gerekirken resmi prosedüre aykırı olarak Mersin Gümrük Müdürlüğüne gönderildiği öğrenildi. Sözleşmenin son sayfasında Vali Nuri Okutanın imzası görülüyor. Söz konusu ticarette sözleşme gereği, canlı hayvanlar kilosu 4,90 dolardan Uruguaydan getirilecek. Ödemenin yüzde 20si peşin yüzde 50si mal gemiye yüklenirken kalan yüzde 30u ise gemi yoldayken gerçekleştirilecekti. İlk parti mal olan 3 bin 300 adet angus Uruguaydan 28 Şubat 2010 tarihinde getirildi. Fakat bu sayı, 5 milyon dolar veren alıcıların sadece bir kısmının talebini karşıladı.
ULUSLARARASI ÇARK Uruguaydan hayvan getirme gecikince, ikinci parti malı Macaristandan almak için Macaristan daki bir firmaya 400 bin dolar verildi. Fakat Macar firması ne angus gönderdi ne de para iadesi yaptı. Bunun üzerine başka bir firma ile görüşülerek 650 bin dolar karşılığında Macaristan üzerinden Estonyadan hayvan alınmaya çalışıldı. Ülkemize Estonyadan canlı hayvan ithali yasak olduğundan, Macaristanda hayvanların küpeleri değiştirildi. Yaklaşık 900 hayvan Türkiyeye getirilirken Bulgaristan polisi tarafından sahtecilik suçlamasıyla alıkonuldu. Bulgaristanda bir çiftliğe konulan angusların daha sonra Yunanistanda kesildiği belirtildi.
Uruguay hükümetine et de getir baskısıÜçüncü parti için yine Uruguaydanmal getirmeye çalışıldığı ve gemiye ön ödeme olarak 250 bin dolar verildiği, ancak uluslararası canlı hayvan ticaretinde söz sahibi olan Ürdünlü Hicazi firmasının söz konusu gemiyi ikaz etmesi sonucu o partinin iptal edildiği öğrenildi. Firma para yatıran yatırımcılara Ürdünlü Hicazi firmasının Türkiye ye canlı hayvanı 5,60 dolardan getirdiği için ticareti engelledi dediği bildirildi. Uruguaydan Türkiyeye 3 bin 300 adet hayvan kapasiteli bir geminin 1 milyon 600 bin dolara geldiği ifade edildi. Dördüncü denemede firmadan, gemiye hayvanlar yüklenmese bile iade edilmemek üzere kapora olarak 800 bin dolar ödeme yapıldığı kaydedildi. Bu sefer Hicazi firması Uruguay hükümetine, Uruguaydan canlı hayvan götüren firmalar canlı hayvanın yanında et de götürsünler şeklinde baskı yaparak yasal düzenleme yaptırdı. Söz konusu parti de gerçekleşmeyerek kaporanın sadece 400 bin doları kurtarıldı. Son olarak 14 Temmuz 2011 tarihindeMieloman S.A. isimli yüklenici şirkete ait 3 bin 300 hayvan kapasiteli bir gemi Uruguaydan yola çıktı. Bu gemideki 3 bin 300 hayvandan bin 300ünün Şanlıurfadaki besicilere, 2 bininin ise Gaziantep Nizipli besici Ş.Gye ait olduğu vurgulandı.
Ortaklarının sicili bozukEkim 2009da kurulan Novalüks Kürk İç ve Dış Tic. Ltd. şirketinin ortaklarından Hümmet Tatarın 2007 yılında hayali ihracat ve resmi belgede sahtecilik suçlarından tutuklandığı, Murat Anılganın ise Arjantinde uluslararası dolandırıcılık suçundan yargılandığı öğrenildi. Urfa Valisinin böyle bir firmaya neden aracı olduğu ise belirlenemedi.
18 ALACAKLI ANGUS BEKLİYORİthal hayvan ticareti ile ilgili Novalüks ve Şanlıurfa Valiliği Koordinasyon Çevre Koruma Vakfı'na (ŞURÇEV) ödeme yapan ancak malı gelmeyen ya da az gelen şahısların alacak bedelleri şöyle:
Musa Yıldız: 76.000 $
Aziz Tanrıverdi: 139.000 $
Mehmet Yücel: 183.000 $
Suphi Öncel: 139.000 $
Ömer Balaban: 255.000 $
Ahmet Çifçi: 100.000 $
Ömer Demirkol: 257.000 $
Mehmet Şenbayram: 30.000 $
Nazif Arıcı: 26.000 $
Kılavuz Gıda: 90.000 $
Mustafa Doğan: 30.000 $
Mustafa Çiçek: 30.000 $
Şevket Karadağ: 99.000 $
Babil Tarım: 200.000 $
Mirza Yılmaz: 150.000 $
Mahmut Kalender: 420.000 $
Mahmut Akgün: 210.000 $
Abdullah Şıldır: 500.000 $
TOPLAM 2.934.000 $
kanalurfa










































